Τι δείχνει το βιολογικό μας ρολόι;

Ιατρική

  Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να υπολογίσει ποια είναι ακριβώς η ώρα του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος σε σχέση με τον εξωτερικό χρόνο.  

Μια νέα έρευνα δείχνει τη σχέση του βιολογικού μας ρολογιού με τον ...έξω κόσμο
Μια νέα έρευνα δείχνει τη σχέση του βιολογικού μας ρολογιού με τον ...έξω κόσμο

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PNAS, το TimeSignature απαιτεί μόλις δύο σταγόνες αίματος και μπορεί να δείξει πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ εξωτερικού χρόνου και βιολογικού ρολογιού, παραδείγματος χάρη, αν η ώρα είναι 8:00 το πρωί το εσωτερικό βιολογικό ρολόι μπορεί να δείχνει 6:00 το πρωί.

Όπως είναι γνωστό, διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματός μας ενορχηστρώνονται από τον κιρκαδιανό ρυθμό. Σε μερικά άτομα αυτό το εσωτερικό ρολόι συγχρονίζεται τον εξωτερικό χρόνο, ενώ σε άλλους όχι. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες.

Το νέο τεστ αίματος για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα τους επιστήμονες να εξετάσουν εύκολα την επίπτωση της χρονικής αναντιστοιχίας σε διάφορες παθήσεις, από τα καρδιακά νοσήματα μέχρι και τον διαβήτη αλλά και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όταν το τεστ αίματος καταστεί ευρέως διαθέσιμο οι γιατροί θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την επιλογή της βέλτιστης δοσολογίας των φαρμάκων και την επιλογή του σωστού χρόνου χορήγησης ώστε να η θεραπεία να είναι αποτελεσματική.

Προς το παρόν το λογισμικό και ο αλγόριθμος είναι ελεύθερης πρόσβασης ώστε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να το δοκιμάσουν.

Το Πανεπιστήμιο Northwestern έχει όμως σπεύσει να καταθέσει φάκελο κατοχύρωσης της σχετικής πατέντας.

Κατά την εξέταση υπολογίζεται έκφραση 40 διαφορετικών γονιδίων μέσω σχετικών δεικτών στο αίμα. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξαρτήτως αν ο ασθενής έχει κοιμηθεί καλά ή όχι.

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε