Περισσότερα από 6000 νέα περιστατικά άνοιας μέσα σε μια δεκαετία στη Θεσσαλονίκη

Ιατρική

  Περισσότερα από 6000 συγκεκριμένα 6096 άτομα διαγνώστηκαν με Ήπια Νοητική Δυσλειτουργία, αλλά και άνοια στο διάστημα 2007 -2017. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της «Altzheimer Hellas», Αγία Ελένη και του Ιατρείου Μνήμης του ΓΝ Παπανικολάου.  

6000 περιστατικά άνοιας στη Θεσσαλονίκη
6000 περιστατικά άνοιας στη Θεσσαλονίκη

 

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανάμεσα στο συνολικό αριθμό των επισκεπτών , τα 3078 άτομα πληρούσαν τα κριτήρια της διάγνωσης της Ήπιας Νοητικής Δυσλειτουργίας  (ΗΝΔ), ενώ 3018 άτομα πληρούσαν τα κριτήρια για διάγνωση της άνοιας. Αυτό αποδεικνύει πως η άνοια αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας», εξηγεί η Ψυχολόγος του ΑΠΘ MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής ΔΠΘ Altzheimer Hellas Ελένη Πόπτση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα η άνοια και η ΗΝΔ παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες, ίσως επειδή οι γυναίκες επισκέπτονται πιο συχνά δομές υγείας,  απ ότι οι άντρες. Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με τα άτομα που πληρούν τη διάγνωση της ΗΝΔ, τα άτομα με άνοια φαίνεται να έχουν λιγότερα χρόνια τυπικής εκπαίδευσης ( ίση και μικρότερη από 6 έτη) και μεγαλύτερη ηλικία (ίση και μεγαλύτερη από 76 έτη).

Η νόσος Alzheimer σύμφωνα με τη μελέτη εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία άνοιας , η οποία παρατηρείται περίπου στο 53% των συνολικών αιτιών που οδηγούν σε άνοια , ενώ άλλες μελέτες δίνουν ποσοστό πολύ κοντά στα δικά μας γύρω στα  60-80%. Η μικτή  άνοια και η μετωποκροταφική άνοια είναι οι επόμενες σε συχνότητα αιτίες που οδηγούν στην άνοια.

Οι γυναίκες είτε με Ήπια Νοητική Δυσλειτουργία είτε με Άνοια προσέρχονται πιο συχνά σε υπηρεσίες υγείας προκειμένου να λάβουν πρώιμη διάγνωση. Αυτό πιθανόν να σχετίζεται και με τη νοητική ανησυχία, μια κατάσταση που έχει σχέση με την έκθεση στα ήπια νοητικά ελλείμματα ή με το καταθλιπτικό συναίσθημα ...

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε