Αγγειακά. Μια σιωπηλή αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ιατρική

  Αορτικό ανεύρυσμα: Ο σιωπηλός εχθρός που αποτελεί την 12 η αιτία ξαφνικού θανάτου Η συχνότητα της φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοφλεβιτιδας ανέρχεται στο 50% σε ασθενείς με φλεβικούς κιρσούς    

Αορτικό ανεύρισμα
Αορτικό ανεύρισμα

 

 

Το ανεύρυσμα είναι η 12η αιτία ξαφνικού θανάτου ενώ η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι η 10η αιτία θανάτου είναι  δύο βασικά μηνύματα κου Κυριάκου Κτενίδη, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, Δντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ» κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την οργάνωση της διημερίδας «Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2018» όπου για 5η χρονιά διοργανώνει το νοσοκομείο « ΑΧΕΠΑ».

Τα αγγειακά νοσήματα αποτελούν την μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Το ανεύρυσμα και η φλεβική θρόμβωση μεταξύ αυτών , είναι οι πιο επικίνδυνες εφόσον συνδέονται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας.

Τα ανευρύσματα, τα οποία διακρίνονται σε ανευρύσματα εγκεφάλου, αορτής και περιφερικά ανευρύσματα αποτελούν  πολύ σημαντική αγγειακή νόσο, επεσήμανε ο κος Κτενίδης.  Το αορτικό ανεύρυσμα είναι το συχνότερο και το πλέον επικίνδυνο για τους ασθενείς, εφόσον απειλεί με ρήξη και αιμορραγία και υψηλό κίνδυνο θανάτου. Από τους περισσότερους δε χαρακτηρίζεται ως «ωρολογιακή βόμβα» λόγω αυτής της  επικινδυνότητάς του.  Η φυσική εξέλιξη της νόσου οδηγεί στο περίπου  40-60% των ασθενών και ρήξη εντός δύο ετών μετά την διάγνωση, αν δεν υπάρξει αγγειοχειρουργική παρέμβαση. Σε περίπτωση ρήξης περίπου οι μισοί ασθενείς αποθνήσκουν πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο και από αυτούς που φτάνουν εν ζωή στο νοσοκομείο δεν επιζούν μετά το μείζον χειρουργείο, ως αποτέλεσμα μετεγχειρητικών επιπλοκών, γιατί χειρουργούνται εκτάκτως και χωρίς προετοιμασία. Τα παραπάνω κάνουν επιτακτική μια έγκυρη διάγνωση όσο και μια αγγειοχειρουργική παρέμβαση.

Το αορτικό ανεύρυσμα λόγω της συχνότητάς του έχει διευρυνθεί εμπεριστατωμένα. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κίνδυνου εμφάνισης του ανευρύσματος είτε κοιλιακού, είτε θωρακικού. Έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες βεβαιώνουν ότι οι βασικοί παράγοντες για την συχνότερη εμφάνιση του αορτικού ανευρύσματος είναι το ανδρικό φύλο, η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμια. Βασικός παθικογενετικός παράγοντας φαίνεται να είναι η οικογενειακή προδιάθεση δηλαδή η κληρονομικότητα. Η κατάσταση επιβαρύνεται εάν υπάρχουν άτομα της ίδιας οικογένειας που παρουσιάζουν τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε