Τι νεότερο στη χειρουργική;

Ιατρική

Με την ανάλυση αυτού του θέματος , σε επιστημονική εκδήλωση , γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας της η Δ΄ Χειρουργική Κλινικής ΑΠΘ που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης από το 1988, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της το 1986.    

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα  της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

 

Στην επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση έγεινε  αποτίμηση του ως τώρα διδακτικού, κλινικού και επιστημονικού έργου της κλινικής και τιμηήθηκαν οι διατελέσαντες διευθυντές και τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής που αφυπηρέτησαν  "και με τον τρόπο αυτό" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της κλινικής, κ. Κ. Τσαλής,  Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, "να εκφραστούν έμπρακτα οι ευχαριστίες μας για την προσφορά τους, καθώς οι πράξεις «μιλούν» πιο ζωντανά από τις λέξεις".

 

H Δ΄Χειρουργική Κλινική αποτελεί σημείο αναφοράς στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση, στο πεδίο της έρευνας με σημαντική παρουσία σημαντική για το Νοσοκομείο καθώς αφορά  ειδικότητα πρώτης γραμμής που καλείται να ανταποκριθεί στο κρίσιμο ζητούμενο της επείγουσας περίθαλψης σε ένα Γενικό Νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας, όπως είναι το Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου".  Είναι μια κλινική με πολυδιάστατο έργο που εξελίσσεται συνέχεια με ειδικό βάρος στη διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα βαρύτητας και με πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Η Κλινική σε νούμερα

 

1.328 συνολικά φοιτητές φοίτησαν στην Κλινική. Σήμερα, στο Α΄ εξάμηνο φοιτούν 38, στο Ζ΄ εξάμηνο φοιτούν 47 και στο Στ΄ εξάμηνο φοιτούν 48 φοιτητές.

 

73 ειδικευόμενοι ασκηθήκαν συνολικά στην Κλινική.

 

37 τελείωσαν την ειδικότητα «Γενική Χειρουργική» (35 έλαβαν ειδικότητα από την κλινική, 2 συνέχισαν στο εξωτερικό) και 36 συνέχισαν σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Επίσης, ασκήθηκαν 51 ειδικευόμενοι της Γενικής Ιατρικής ενώ σήμερα ασκούνται στην Κλινική εννέα ειδικευόμενοι.

 

Ολοκληρωθήκαν 27 διδακτορικές διατριβές και είναι υπό εκπόνηση 11.

 

Σύντομο ιστορικό της Κλινικής

 

Η Δ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ ιδρύθηκε με διϋπουργική Πράξη των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Παιδείας, το 1986. Πρώτος Διευθυντής της Κλινικής εκλέχθηκε ο τότε Αν. Καθηγητής Ιωάννης Δαδούκης, το 2000 τον διαδέχθηκε ο Αν. Καθηγητής Δημήτριος Μπέτσης. Το 2007 τη σκυτάλη παρέλαβε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Λαζαρίδης ενώ από 1η Σεπτεμβρίου 2014 τα ηνία της Κλινικής έχει αναλάβει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαλής, ύστερα από την εκλογή του από το Χειρουργικό Τομέα του Τμήματος Ιατρικής.

 

7 πρωτότυπες εργασίες της Κλινικής βραβεύτηκαν σε επιστημονικά Συνέδρια, ενώ την τελευταία βράβευση της η Κλινική την απέσπασε μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 24/11/2018, για την καινοτόμα εργασία, με τίτλο «Η φθορίζουσα χολαγγειογραφία στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η εμπειρία της Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής», στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής.

 

Καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Κλινική είναι: (1) Χρήση της φθορίζουσας απεικόνισης με πράσινο της ινδοκυανίνης στη χειρουργική, (2) Διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση του υπογαστρίου πλέγματος στις χαμηλές πρόσθιες εκτομές του ορθού, (3) Καταστροφή όγκων με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για μόνιμη δημιουργία πόρων στην κυτταρική μεμβράνη (4) Πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης μετά από εγχειρήσεις.

 

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε