Ένα μοναδικό εργαστήριο παραγωγής εξατομικευμένων φαρμάκων

Ιατρική

  Ο Σπύρος Νικολαϊδης και η Όλγα Ακριβού μας ξεναγούν στο μοναδικό μέχρι σήμερα πιστοποιημένο εργαστήριο παρασκευής εξατομικευμένων φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη. Το ka-business.gr ανακάλυψε και παρουσιάζει έναν υπερσύγχρονο, όπου μια ομάδα ειδικών δημιουργεί γαληνικά, ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά και καλλυντικά για τον καθένα ξεχωριστά ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.  

εξατομικευμένα φάρμακα από ελληνικά χέρια
εξατομικευμένα φάρμακα από ελληνικά χέρια

 

 «Το πρότυπο εργαστήριο (cleanroom) του Φαρμακείου μας , αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και υψηλών προδιαγραφών στην Ευρώπη. Λειτουργεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα GPP (GoodPreparationPractices) που πιστοποιήθηκε κατά το πρότυπο ISO 9001:2008.Δημιουργήσαμε ένα πρότυπο εργαστήριο παρασκευής γαληνικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων πλήρως προσβάσιμο στον επισκέπτη, με 3 ξεχωριστούς χώρους ( Γαληνικό εργαστήριο , Ομοιοπαθητικό εργαστήριο , Αποθήκη  Πρώτων υλών ) .

Στο Φαρμακείο της Φύσης-(PhysisLaboratory) παρέχουμε σε συνεργασία πάντα με τους θεράποντες γιατρούς εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις , με απόλυτη συναίσθηση του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Τα γαληνικά , ομοιοπαθητικά και φυτοθεραπευτικά σκευάσματά μας , στηρίζονται σε επιστημονική βιβλιογραφία και παρασκευάζονται σε ένα άρτια οργανωμένο εργαστήριο με πλήρως ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες».

Την ομάδα παρασκευής φαρμάκων αποτελούν φαρμακοποιοί, βιολόγοι, χημικοί, βοηθοί φαρμακοποιών και τεχνικοί φαρμάκων.   

Στο εργαστήριό παρασκευάζονται ομοιοπαθητικά φάρμακα ( όλων των μορφών και δυναμοποιήσεων ) , γεμμοθεραπευτικά , φυτοθεραπευτικά , αροματοθεραπευτικά και δερματολογικά σκευάσματα.

Σε συνεργασία με το γιατρό , η φαρμακοτεχνική σύνθεση μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε την περιεκτικότητα και τη μορφή χορήγησης ενός φαρμάκου , σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς.

Το εργαστήριο διαθέτει χώρους παρασκευής 80 τ. μ. με μονάδα επεξεργασίας αέρα διάφορων πιέσεων ( φίλτρα hepa ).Οι εργαστηριακοί χώροι λειτουργούν υπό θετική πίεση, δημιουργώντας  ροή αέρα από το εσωτερικό προς το εξωτερικό περιβάλλον, αποφεύγοντας με αυτόν το τρόπο τη επιμόλυνση του χώρου παρασκευής. Οι επιφάνειες εργασίας είναι κατασκευασμένες από κατάλληλα υλικά. Το εργαστήριο και οι επιφάνειες εργασίες καθαρίζονται με ειδικά απολυμαντικά και με αυστηρά συγκεκριμένα πρωτόκολλα καθαρισμού. Οι διαδικασίες αυτές εξασφαλίζουν κατά το μέγιστο δυνατό την αποφυγή διασταυρούμενων επιμολύνσεων και ανεπιθύμητων μικροβιακών φορτίων>>, λέει ο κ Νικολαΐδης, ενώ εμείς παρακολουθούμε τη παραγωγή  μιας γαληνικής κρέμας , με κινήσεις απαλές, μεθοδικές που κάνουν οι αυτόματοι αναδευτήρες υπό τους ήχους του χαρμόσυνου του Jingle Bells στην αυθεντική του εκτέλεση.

Τα πάντα εδώ είναι διαφανή. Ένα ειδικό τζάμι, χωρίζει τους επισκέπτες από αυτούς που εργάζονται στους πάγκους παρασκευής. Νιφάδες  υλικών σε μορφή πούδρας  στην πλευρά του Εργαστηρίου παρασκευής , σε συνδυασμό με τα χριστουγεννιάτικα κεράσματα και το στολισμένο δένδρο στο χώρο των επισκεπτών    δημιουργούν μια αίσθηση  εορταστικής ατμόσφαιρας που αιωρείται από την μία και την άλλη πλευρά του διαφανούς  τζαμιού.   

«Έχοντας εργαστεί και οι ίδιοι πολλές ώρες στο Εργαστήριο, θελήσαμε να έχουμε όταν εργαζόμαστε μια αίσθηση ελευθερίας, μια αίσθηση διαφάνειας που θα εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη ακόμα  και σ αυτόν που μπορεί να παρακολουθεί την παρασκευή του γαληνικού φαρμάκου του. Και τονίζουμε το «του», γιατί το κάθε φάρμακο που παρασκευάζεται με συγκεκριμένη δοσολογία και συνταγή γιατρού, είναι εξατομικευμένο», εξηγεί.

Επένδυση μέσα στην κρίση

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι μέσα στο χώρο του φαρμακείου . Σ αυτή τη γειτονιά μεγάλωσα, εδώ κοντά μένουν οι φίλοι μου, εδώ εργάζομαι καθημερινά μαζί με τη σύζυγο και τους συνεργάτες μου»,λέει ο Σπύρος Νικολαϊδης και συμπληρώνει: «Το πιο δύσκολο δεν ήταν να πάρουμε την απόφαση για τη δημιουργία του Εργαστηρίου . Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού και οι δύο αγαπάμε πολύ την Παρασκευή γαληνικών φαρμάκων. Το δύσκολο  ήταν να στηθεί όλο αυτό. Οι πάγκοι , τα διαχωριστικά...Δεν υπήρχε αντίστοιχη τεχνογνωσία στη Ελλάδα. Φέραμε τους φαρμακευτικούς πάγκους από τη Γερμανία. Αναγκαστήκαμε να τους ξηλώσουμε την πρώτη φορά γιατί δεν ήταν σωστές οι αποστάσεις...»

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε