Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Αποκαθίσταται η έλλειψη ραδιοφαρμάκου. Σκέψεις για δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου

Ιατρική

  Αποκαθίσταται από τις 11 Ιανουαρίου το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη διακοπή από την προμηθεύτρια εταιρεία των παραδόσεων του ραδιοφαρμάκου , που απαιτείται στην μονάδα PET/CT στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ .   Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ka-business.gr ο Διευθυντής  του Γ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο ΓΝ Παπαγεωργίου Γεώργιος Άρσος «Η προμήθεια του συγκεκριμένου φαρμάκου για όλη τη χώρα γίνεται καθημερινά οδικώς από μία και μόνο εταιρεία που έχει το μονοπώλιο. Και επειδή ακριβώς μία και μόνο εταιρεία προμηθεύει όλη τη χώρα , υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παρουσιαστεί κάποια βλάβη στα μηχανήματα.  

Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Ραδιοφαρμάκου αλλά...
Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Ραδιοφαρμάκου αλλά...

 

Όπως τονίζει ο κ ... «το φάρμακο στη χώρα μας πωλείται στην τριπλάσια τιμή απ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όμως το πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση είναι πως κατά διαστήματα πολλοί ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ποζιτρονική τομογραφία (περιλαμβάνεται στη μονάδα PET/CT) , είναι τεράστιο καθώς η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου προκαλεί ακύρωση των προγραμματισμένων για τη συγκεκριμένη εξέταση ραντεβού και δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην υγεία τους.

 

Κι όμως θα μπορούσε να ...χτυπηθεί το μονοπώλιο

 

Από το 2015 υπάρχει η σχετική  οικονομοτεχνική μελέτη που έχει κατατεθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τη δημιουργία μονάδα παρασκευής ραδιοφαρμάκου , η οποία εστάλη στο Υπουργείο Υγείας χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια απάντηση.

Όπως συγκεκριμένα τονίζει ο κ Παπάς Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προτείνει  εδώ και χρόνια τη  λύση της κατασκευής στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση, ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί αυτονομία του Νοσοκομείου με καθετοποίηση της διεξαγωγής των PET/CT εξετάσεων. Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς, με τη μορφή οικονομοτεχνικής μελέτης, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Με ιδιαίτερη ανακούφιση το Νοσοκομείο δέχτηκε την ανακοίνωση της ένταξης στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» της προμήθειας του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου, καθώς υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ενδεχόμενη δωρεά θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και το Νοσοκομείο».

 

Η περίπτωση χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Νιάρχου

 

Πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο, κλιμάκιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου προκειμένου να δοθεί δωρεά  για τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη και σύμβουλοι από το John Hopkins καταξιωμένοι καθηγητές με εξειδίκευση και εμπειρία στην Ραδιολογία και τη Μοριακή απεικόνιση , ενώ διαπιστώθηκε πως το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας.

 

 

Δυο λόγια για τη λειτουργία του PET/CT

Η Μονάδα PET/CT συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και προσφοράς ποιοτικής ογκολογικής διάγνωσης στους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για μια από τις δυο μονάδες του δημόσιου τομέα, στη Βόρεια Ελλάδα, που διαθέτουν μηχάνημα ποζιτρονικής τομογραφίας για τη διενέργεια της εξέτασης PET/CT (ποζιτρονική τομογραφία), η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο με εφαρμογές στην ογκολογία και όχι μόνον. Η εξέταση είναι υψηλού κόστους, ανερχόμενου συνολικά στο ποσό των 1.142 ευρώ ανά εξέταση, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλεται στη δαπάνη του ραδιοφαρμάκου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Νοσοκομείου, την τριετία 2016- 2018, η κίνηση του PET/CT εμφανίζει κάθε χρόνο σημαντική άνοδο, φθάνοντας από 1.082 εξετάσεις, το 2016, στις 2.080, το 2018. Οι εξετάσεις αυτές συνεισέφεραν σημαντικά στη σταδιοποίηση, αξιολόγηση/καθοδήγηση της θεραπείας, ανίχνευση υποτροπών και συχνά και στην αρχική, πριν τη βιοψία, διάγνωση. Λόγω άρτιας υποδομής, ακόμη και βαρέως πάσχοντες με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εξετάστηκαν με ασφάλεια. Επιπλέον, προσφέρθηκε σημαντική εκπαίδευση στους ιατρούς και τεχνολόγους του Τμήματος αλλά και τους ακτινολόγους.

Στο μηχάνημα διενεργούνται πλέον, κατά μέσο όρο, 10 εξετάσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Η αναμονή είναι μόλις 48 ώρες, καθώς απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα του ασθενή. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε