Εφαρμογή Ka-business

Ο Έλεγχος για τους θετικούς Βιοδείκτες «ΚΛΕΙΔΙ» για την αποφυγή Μαστεκτομής

Ιατρική

« Οι βιοδείκτες(ορμονικοί υποδοχείς και Her 2) που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα φαίνεται ότι πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν μία ασθενής με καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζεται ή όχι να οδηγηθεί στο χειρουργείο για μαστεκτομή ».


 

Αυτό επισημαίνει ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνομετρίας στην Ευρωκλινική Αθηνών, εκφράζοντας μια ελπίδα που σίγουρα θα αναπτερώσει το ηθικό πολλών γυναικών στις οποίες η μαστογραφία διαπίστωσε ύποπτα ευρήματα. 

Η όλη διαδικασία, απαιτεί να γίνει προεγχειρητική διαδερμική βιοψία, εφόσον η μαστογραφία δείχνει ύποπτο εύρημα, αφενός για να καταδειχθεί η κακοήθεια ή όχι και στη συνέχεια με τη λήψη ανοσοϊστοχημείας να εξεταστούν αν οι βιοδείκτες είναι θετικοί ή αρνητικοί. 

 «Οι βιοδείκτες αυτοί», συνεχίζει, «μας ''δείχνουν'' εάν τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζονται από στοχευμένες θεραπείες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζουν τον όγκο».  

Εάν ο βιοδείκτης Her2 είναι θετικός (περίπου 15% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν συγχρόνως ορμονοευαίσθητη και Her 2 θετική νόσο), αλλά και στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου, που έχει συνήθως τα πιο επιθετικά γνωρίσματα με ή χωρίς διηθημένους λεμφαδένες της μασχάλης, τότε επιτρέπεται στην ασθενή να υποβληθεί αποτελεσματικά σε προεγχειρητική αγωγή για τη συρρίκνωση των όγκων.  Στη συνέχεια η χειρουργική επέμβαση θα βοηθήσει στον «καθαρισμό» της πάσχουσας περιοχής, χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή.  

Ο ακτινοδιαγνώστης στη διάρκεια της προεγχειρητικής βιοψίας θα τοποθετήσει ένα μικρό κλιπ στην πάσχουσα περιοχή, ώστε στη συνέχεια, αν εξαφανιστεί ο όγκος από την προεγχειρητική αγωγή, να τοποθετηθεί συρμάτινος οδηγός, ώστε ο χειρουργός  να καθοδηγηθεί στο ακριβές σημείο του όγκου που εξαφανίστηκε, χωρίς να προβεί σε ολική μαστεκτομή.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Ιατρική"
Κοινοποίησε