High tech θερμοκήπιο για καλλιέργειες λαχανικών στο… σαλόνι φτιαγμένο από Έλληνες

Καινοτομία

  Ο Co- Founder του Citycrop Χρήστος Ραφτογιάννης μιλά στο www. ka- business. gr  


 

Αλήθεια πως θα σας φαινόταν εάν κάποιος σας έλεγε πως θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε τα λαχανικά της... μεσημεριανής σας σαλάτας στο... σαλόνι ή την κουζίνα σας; Ίσως γελούσατε! Ίσως πάλι απορούσατε και τον κοιτούσατε περίεργα.

Κι όμως η καινοτομία που ακούει στο όνομα Citycrop σας επιτρέπει σε καθημερινή βάση να καλλιεργείτε μέχρι και 220 γραμμάρια μαρούλι την ημέρα. Τόσο η συσκευή όσο και η αντίστοιχη εφαρμογή είναι δημιουργίες Ελλήνων κατασκευαστών. Το Citycrop ήδη κάνει θραύση στο εξωτερικό.

Το CityCrop είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή εσωτερικού χώρου, που επιτρέπει στο χρήστη να καλλιεργεί φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα -όλον το χρόνο- ελέγχοντας την πρόοδο της καλλιέργειάς του μέσω του mobile App της CityCrop.

Η συσκευή, χρησιμοποιώντας την υδροπονία, σας δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείτε 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού από μια συμβατική καλλιέργεια.

 

Η πραγματική καινοτομία του CityCrop έγκειται στους προηγμένους αλγόριθμους, οι οποίοι δημιουργούν το κατάλληλο μικροκλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη απόδοση για κάθε είδος καλλιέργειας.

Όπως εξηγεί στο www.ka-business.gr ένας εκ των δημιουργών του CityCrop Χρήστος Ραφτογιάννης «πρόκειται για ένα high tech θερμοκήπιο οικιακής χρήσης μέσα από το οποίο μπορεί να καλλιεργεί τα δικά του φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου τρεις φορές πιο γρήγορα και με 98% λιγότερη κατανάλωση από μια συμβατική καλλιέργεια».

Ο ίδιος εξηγεί ότι παράλληλα ο χρήστης μέσω του application που συνοδεύει την εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την καλλιέργειά του. «Μπορεί να αλλάζει τη θερμοκρασία και την υγρασία  και από απόσταση να γνωρίζει την πορεία της καλλιέργειάς μου».

Σύμφωνα με τον κ. Ραφτογιάννη η ιδέα προέκυψε πριν από δυο περίπου χρόνια. Οι σπουδές του ήταν σχετικές με την γεωπονία και η διπλωματική του εργασία είχε ως αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια. «Σκέφτηκα εάν θα είχε απήχηση μια συσκευή που θα έδινε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά και να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτά καλλιεργήθηκαν. Έτσι δημιουργήθηκε και η συσκευή» σχολιάζει ο κ. Ραφτογιάννης, ο οποίος είναι ένας εκ των δυο δημιουργών του. Ο άλλος είναι ο Ευρυβιάδης Μακρίδης, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν ακόμα τρία άτομα.

Όπως λέει ο «κόσμος είναι θετικός απέναντι στην εν λόγω καινοτομία». Η συσκευή έχει δυο ορόφους (ράφια). Σε αυτά μπορείς να καλλιεργείς γύρω στα 24 είδη λαχανικών, 12 στο πρώτο ράφι και 12 στο δεύτερο.

Πως λειτουργεί όμως το Citycrop; «Με τρία απλά βήματα» αναφέρει ο κ. Ραφτογιάννης.

 


Μόλις η συσκευή συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω wi-fi, η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά με τρία βήματα:

 

1. Ο χρήστης, μέσω του mobile app, επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα (grid) που εμφανίζεται στην εφαρμογή.

2. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων που βρίσκονται μέσα στη συσκευή.

3. Τέλος, δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού!

Για παράδειγμα το μαρούλι χρειάζεται 28 ημέρες για να μεγαλώσει από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί ο σπόρος. Εκτός από μαρούλι οι χρήστες μπορούν να καλλιεργήσουν στο σαλόνι τους αλλά 30- 40 είδη λαχανικών, όπως σπανάκι, ρίγανη, μέντα, δυόσμο, δενδρολίβανο, φράουλες και πολλά άλλα.

Σημειώνεται πως το City Crop αναλαμβάνει το πότισμα, τον φωτισμό, την υγρασία, την θερμοκρασία και τις συνθήκες ανάπτυξης του.  «Έχουμε δώσει εμείς τις απαιτούμενες πληροφορίες για το τι χρειάζεται το κάθε φυτό ξεχωριστά και η συσκευή προσαρμόζει τις συνθήκες από μόνη της.

Το κόστος της συσκευής ανέρχεται σε 999 λίρες Αγγλίας, ενώ η συνδρομητική υπηρεσία κοστίζει 19 λίρες το μήνα. Η ομάδα αυτή την περίοδο δέχεται παραγγελίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Εμιράτα.

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Καινοτομία"
Κοινοποίησε