Αύξηση των εσόδων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω... e-επιχειρείν!

Καινοτομία

  Πολύτιμη στήριξη τόσο στα έσοδα, όσο και στην απασχόληση, προσφέρουν στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με διεθνή προσανατολισμό, τα ηλεκτρονικά εργαλεία που παρέχει το Διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα η ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Τα εργαλεία αυτά αυξάνουν τους τζίρους των παραδοσιακών επιχειρήσεων αλλά και τις θέσεις απασχόλησης.  Αυτά προκύπτουν από έρευνα για το Μέλλον των Επιχειρήσεων/της Επιχειρηματικότητας (Future of Business Survey) που αποτελεί μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Facebook, τον Ο.Ο.Σ.Α και την Παγκόσμια Τράπεζα.  


 

Η "Future of Business Survey" ξεκίνησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2016, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Facebook να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις ιδέες και τα ψηφιακά εργαλεία για την ανάπτυξή τους.

Για την ακρίβεια, οι ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται από τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων σημαντικά: το 50% των Ελλήνων εξαγωγέων, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εργαλεία για την πώληση διεθνώς, ανέφερε αυξημένα έσοδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 58% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε το ίδιο.

Την ευθεία σχέση μεταξύ ηλεκτρονικών εργαλείων και τόνωσης της εξωστρέφειας επιβεβαιώνει και έρευνα του Facebook αναφορικά με το πώς τα διαδικτυακά εργαλεία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διεξάγουν διεθνείς συναλλαγές. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι ελληνικές ΜμΕ, που πραγματοποιούν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, είναι πιο αισιόδοξες κι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους: το 40% των επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, σε σύγκριση με το 26% των επιχειρήσεων που δεν πραγματοποιούν, δηλώνει ικανοποιημένο από την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση. Το 43% των επιχειρήσεων που εμπορεύονται στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το 32% των επιχειρήσεων που δεν εμπορεύονται, εκφράζουν αισιοδοξία για τις μελλοντικές προοπτικές.

Η αυτοπεποίθηση των επιχειρήσεων έχει, επίσης, αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης: 19% των επιχειρήσεων που εμπορεύονται διεθνώς, έναντι 9% των επιχειρήσεων που δεν εμπορεύονται, δήλωσαν ότι έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας τους τελευταίους 6 μήνες και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες (27% έναντι 12%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαφορά μεταξύ επιχειρήσεων με διεθνείς συναλλαγές και μη, είναι σχετικά χαμηλότερη. Οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, αισθάνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις επιχειρήσεις τους κι έχουν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβεί σε νέες προσλήψεις τους τελευταίους έξι μήνες, απ' ό,τι οι επιχειρήσεις που δεν εμπορεύονται στο εξωτερικό.

Αναφορικά για το θέμα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης δήλωσε στο περιοδικό του www.ka-business.gr: «Ένα θετικό σημάδι καταγράφεται από την Eurostat, κατά την κατάρτιση του πίνακα των επιχειρήσεων της Ε.Ε. που στελεχώνονται από ειδικούς στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το 2016 ο μέσος όρος ήταν στο 20%. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι στην κατάταξη αυτή η Ελλάδα ήταν δεύτερη μετά την Ιρλανδία, με ποσοστό 30%. Ταυτόχρονα, στην ίδια έρευνα, καταγράφεται μια σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ώρα που ολοένα και περισσότερες εταιρίες στρέφονται προς το e-επιχειρείν. Το στοιχεία αυτά θα πρέπει να μας ενθαρρύνουν αλλά και να μας κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο, αφού γίνεται φανερή η σημασία της εκπαίδευσης για την ταχύτερη μετάβαση στη νέα οικονομία».

 

Σημειώνεται πως η ψηφιακή επιχειρηματικότητα θα είναι το κεντρικό θέμα του 13ου Πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργανώνει το www.ka-business.gr στις 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης».

Οι θεματικές που θα μας απασχολήσουν στο 13ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι οι:

 

Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα: Νέες μορφές επιχειρηματικότητας

Από την Παραδοσιακή στην Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα

Οι προοπτικές της ψηφιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας

Μέσα στήριξης της Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας

Next Generation: Εκπαίδευση στο e-επιχειρείν

e- Yποδομές και Έργα Ανάπτυξης

 

 ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

 

 

 

Το ka-business.gr διοργανώνει το 13ο πολυσυνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με θέμα την 'Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα'

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ www.ka-business.gr το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" σε ηλεκτρονική μορφή

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Καινοτομία"
Κοινοποίησε