H άγνωστη Χαμάδα και τα μπισκότα από βελανίδια

Καινοτομία

  Γνωρίζουμε τη Τζιά περισσότερο ως τουριστικό προορισμό, αλλά αγνοούμε ότι για την τοπική οικονομία, το δάσος της βελανιδιάς του νησιού, γνωστό από την αρχαιότητα είναι κυριολεκτικά πολύτιμο.  

στόχος της Marcie Mayer είναι η διάδοση του καρπού της βελανιδιάς και των χρήσεών του
στόχος της Marcie Mayer είναι η διάδοση του καρπού της βελανιδιάς και των χρήσεών του

 

Από το 1500 έως και το 1965 , η χαμάδα , το κύπελο του βελανιδιού , το οποίο στις βελανιδιές της Τζιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλο ήταν βασικό κομμάτι της οικονομίας του νησιού και χάρη στις προσπάθειες της Marcie Lee Mayer αλλά και της τοπικής κοινότητας τείνει να ξαναγίνει.

«Στον ελεύθερο χρόνο τους , τις απογευματινές ώρες από τον Οκτώβριο μαζεύουν τον καρπό της βελανιδιάς και στη συνέχεια το συγκεντρώνουν και το στέλνουν για εξαγωγή σε εταιρείες , οι οποίες το χρησιμοποιούν στη βιομηχανία» λέει στο www.ka-business.gr η Marcie Lee Mayer , η οποία βοήθησε στην εξαγωγική διαδικασία του προϊόντος.

Το κύπελο του καρπού της βελανιδιάς, χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία για την επεξεργασία του δέρματος. Αυτή η χρήση του καρπού σταμάτησε το 1965 στο νησί και ξεκίνησε  το 2011 όταν χάρη στις προσπάθειες που έγιναν δημιουργήθηκαν ξανά επαφές με το εξωτερικό.

Η Marcie Lee Mayer  όμως έχει δημιουργήσει πλέον και τη δική της εταιρεία την oakmeal , η οποία παράγει μεταξύ άλλων μπισκότα από βελανίδια. Σκοπός , είναι όπως εξηγεί η ιδιοκτήτριά της να παραχθούν πολλά προϊόντα από το αλεύρι βελανιδιάς, ενώ όπως αποκάλυψε στο www.ka-business.gr σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, εξετάζεται και η δυνατότητα να δημιουργηθούν και καλλυντικά προϊόντα από τα βελανίδια.        

Η Oakmeal δεν είναι απλώς μια εταιρεία που παράγει μπισκότα από βελανίδια ,αλλά αποτελεί γενικότερα μια πρωτοβουλία για τη διάδοση του βελανιδιού . Όπως χαρακτηριστικά λέει η Mayer από το βελανίδι δεν πετάς τίποτε.

Μπορεί στην Ελλάδα , η χαμάδα όπως λέγεται το κέλυφος του βελανιδιού, να είναι σχεδόν άγνωστη στο εξωτερικό όμως η κατάσταση είναι διαφορετική.

Η Τουρκία εξάγει τα «κύπελα» από τα βελανίδια στη Γερμανία, και τους αποφλοιωμένους καρπούς στη Γαλλία και την Ισπανία ως ζωοτροφές για την εκτροφή γουρουνιών. Εκεί παράγεται το διάσημο iberian ham.

Στην Κορέα, το βελανίδι αποτελεί μέρος της εθνικής τους κουζίνας. Στην Αμερική και την Αγγλία μπορεί κάποιος να βρει το αλεύρι τους, καθώς και σε κορεατικά σούπερ-μάρκετ, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Καινοτομία"
Κοινοποίησε