Οι υδρογονάνθρακες του Θερμαϊκού και η αβαθής γεωθερμία, μοχλοί ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας

Καινοτομία

Στο μικρό αλλά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα της Επανωμής που μπορεί να δημιουργήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγης για δύο περίπου δεκαετίες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας.

Πέντε θεματικές, πέντε πυλώνες ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας από τον υπ Περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου
Πέντε θεματικές, πέντε πυλώνες ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας από τον υπ Περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου

Μιλώντας στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος του υπ Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Παπαστεργίου , ο καθηγητής Γ Τσόκας, αναφέρθηκε διεξοδικά στο γνωστό από το 1989 απόθεμα υδρογονανθράκων της Επανωμής, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι επαρκές για να λειτουργήσει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για 10-20 χρόνια. Υπάρχει και το ενδεχόμενο αποθέματος στο Θερμαϊκό.  Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να παράξει ενεργειακή τεχνολογία διότι έχει τις δυνατότητες. Υπάρχουν επίσης σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης ενός δικτύου γεωθερμίας. 

Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας και μάλλιστα η ανάπτυξη της αβαθούς γεωθερμίας, δηλαδή η εκμετάλλευσή της όπου αυτή υπάρχει , θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον τομέα των καλλιεργειών.Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει ισχυρή δυναμική για την ανάπυξη των εξαγωγών. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας και σε έκταση η μεγαλύτερη. 


Στον τομέα των τεχνολογιών  και ειδικά της νανοτεχνολογίας και των οργανικών ηλεκτρονικών έχουν αναπτυχθεί ήδη δομές ,οι οποίες είναι πρωτοποριακές σε παγκόσμια κλίμακα, τόνισε μιλώντας ο κ Τσόκας .


Διεθνούς φήμης ονόματα στο χώρο της ΚαινοτομίαςΣτη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης του συνδυασμού του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Παπαστεργίου "Πράξεις για τη Μακεδονίας" αναλύθηκαν διεξοδικά επτά κεντρικές ενότητες ανάπτυξης της περιοχής.


 Η βαρύτητα την οποία δίνει ο κ Παπαστεργίου στο θέμα της ανάπτυξης της Καινοτομίας στην περιοχή, αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του  Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληφοροικής του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα.Ο κ Μπλέτσας μιλώντας στη διημερίδα τόνισε πως η καινοτομία για να αναπτυχθεί απαιτεί μόχλευση ιδεών, ισορροπίες, και επένδυση από την πλευρά της Περιφέρειας σε δίκτυα και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Καινοτομία"
Κοινοποίησε