Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα Φτώχειας και τους φτωχούς στην Ελλάδα;

Μαχαίρι...στο κόκαλο

  Άγνωστη η εξέλιξη του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, ενώ αυξάνεται η φτώχεια.  

Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα Φτώχειας;
Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα Φτώχειας;

 

Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι ενός στους πέντε στην ΕΕ, όπως κατέδειξαν πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Το 2017 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 34,8% του πληθυσμού, έναντι 28,1% το 2008.

 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας έχει το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, που προβλέπει για την Ελλάδα χρηματική βοήθεια προϋπολογισμού 331 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το ποσό αυτό κατανέμεται στα έτη του προγράμματος αυξανόμενο, από 44,5 εκ. το 2014 σε 50,1 εκ. ευρώ το 2020. Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν την αγορά τροφίμων αλλά και υλικών βασικής συνδρομής για απόρους, καθώς και συνοδευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των έκτακτων αναγκών των απόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε στις 2 Οκτωβρίου 2017 η διαχειριστική αρχή του προγράμματος, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), μέχρι και το 2016 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια διανεμήθηκαν 9.553,43 τόνοι τροφίμων, βασικής υλικής συνδρομής, συνολικής αξίας μόλις 3.405.165,81 ευρώ.

Οι βουλευτές της ΝΔ Νίκη Κεραμέως (Επικρατείας) και Γιάννης Βρούτσης (Κυκλάδων) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με την οποία θέτουν τα εξής ζητήματα-ερωτήματα:

1. Πόσα χρήματα έχει εισπράξει η Ελλάδα κατά τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018; 
2. Πόσα χρήματα έχουν απορροφηθεί κατά τα ίδια έτη; 
3. Πόσοι δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα; 
4. Τα χρήματα που τυχόν δεν απορροφήθηκαν, παραμένουν διαθέσιμα, μεταφερόμενα στα επόμενα έτη;

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Μαχαίρι...στο κόκαλο"
Κοινοποίησε