Εφαρμογή Ka-business

Ανησυχία για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο

Μαχαίρι...στο κόκαλο

Εντείνονται οι ανησυχίες σε Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να κρατά δημοσίως χαμηλούς τόνους, αλλά και να έχει διατάξει αυξημένη επιφυλακή στο Αρχιπέλαγος.


Ήδη, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου, του Γιαβούζ, στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια, στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, εντός του Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η επίσπευση της παρουσίας του. Στόχος να αποσταλεί μήνυμα προς τις χώρες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ότι δεν τις παρενοχλεί, προκειμένου να μην παρενοχληθεί με τη σειρά της η Τουρκία στις δικές της έρευνες.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η Τουρκία θα προχωρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει σφοδρή ελληνική αντίδραση, που προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ή -το πιθανότερο- δεν την γνωρίζουμε εμείς. Η πάντα καλή πληροφορημένη κυπριακή ιστοσελίδα philenews αναφέρει χαρακτηριστικά: «το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ». Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει». Και συνεχίζει: «Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα».

 

 

ΠΗΓΗ: news 24 7

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Μαχαίρι...στο κόκαλο"
Κοινοποίησε