Δύο Συνέδρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πανεπιστήμια και Εκπαίδευση

  Το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μοννέ «Έρευνα σε Κρίσιμα Ζητήματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνδιοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα  «Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων και οι Πολιτικές Νεολαίας στην ΕΕ» , την  Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 ,  ώρα 17:00 με 21:00  στο ξενοδοχείο  Mediterranean Palace  (Σαλαμίνος 3, Θεσσαλονίκη). Εξάλλου την ίδια μέρα την Πέμπτη 17 Μαϊου και την Παρασκευή 18 Μαϊου το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μοννέ διοργανώνει στο ίδιο ξενοδοχείο,  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη Διακυβέρνηση διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ανάπτυξη στην ΕΕ: Αιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας και αμεσες ξένες επενδύσεις»   .  

Δυό Συνέδρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δυό Συνέδρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Σε ότι αφορά το Συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτισμός» και «Προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην ΕΕ και Συγκριτικοί Νομικοί Πολιτισμοί» καθώς και την Έδρα Ζαν Μοννέ "Δημοσιονομική Διακυβέρνηση και Έλεγχος στην ΕΕ", συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα το Ίδρυμα "Heinrich Böll Stiftung Greece" και τις Έδρες Ζαν Μοννέ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση Jean Monnet.   

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει διαλέξεις επιφανών ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών στο χώρο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή νεολαία, ιδίως για τους νέους χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εργασία (NEET).

Το συνέδριο θα χαιρετήσει ο Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, Κοσμήτορας της Σχολής  Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οι διοργανωτές. Κεντρικός ομιλητής και εξέχων καλεσμένος του συνεδρίου είναι ο Yves BertonciniΠρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος (Mouvement Européen France), π. Διευθυντής του Jacques Delors Institute "Notre Europe". Το θέμα που θα αναλύσει είναι ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων".

Στην πρώτη συνεδρία θα παρουσιάσουν την Πολιτική Νεολαίας της ΕΕ και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τους νέους οι: Δημήτριος Σκιαδάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Κάτοχος Έδρας Ζαν Μοννέ «Δημοσιονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ» και η Σοφία Μπουτσιούκη, ΛέκτοραςΠανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην δεύτερη συνεδρία θα παρουσιάσουν την υπάρχουσα κατάσταση για τους νέους και πώς μπορεί να αλλάξει οι: Νικόλαος Παπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,  η Sue McGuireΚαθηγήτρια Πανεπιστημίου Bath (UK) και η Βασιλική Καραβάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

*Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα χωρίς ταυτόχρονη διερμηνεία. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο mantzari@uom.edu.gr (Υπ. Διδάκτωρ Θεοφανώ Μαντζάρη, Υπεύθυνη Διοικητικής Στήριξης Κέντρου Αριστείας).

Τη δεύτερη μέρα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ώρα 14.00-16.00 που στοχεύει να εμβαθύνει στα θέματα του συνεδρίου και στις ερευνητικές προσεγγίσεις Υποψηφίων Διδακτόρων, ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Ο κ. Yves Bertoncini θα ξεκινήσει με τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του, και θα ακολουθήσει διάλογος με τους συμμετέχοντες  Υποψήφιους Διδάκτορες, ερευνητές και ομιλητές από το συνέδριο, καθώς και Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε ότι αφορά το διήμερο Συνέδριο με θέμα «Ανάπτυξη στην ΕΕ: Αξιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις»,  θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα σχετικά με τις νομικές και οικονομικές διαστάσεις της ρύθμισης και λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody's, Standard & Poors, Fitch κλπ.), προτάσεις για ένα αναπτυξιακό μίγμα πολιτικής σε σχέση με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάζουν τα θέματα τόσο από τη νομική όσο και από την οικονομική/επιχειρηματική άποψη. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έχει τίτλο «Οίκοι Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας για Δημόσιο Χρέος και Τραπεζικές Κρίσεις». Κεντρικός ομιλητής και εξέχων καλεσμένος του συνεδρίου είναι ο Mark Clough, Δικηγόροςεξειδικευμένος στο δίκαιο προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα αναλυθεί η «Ανάπτυξη στην ΕΕ: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην ΕΕ και συγκριτικές διαστάσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Κεντρικός ομιλητής και εξέχων καλεσμένος τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου είναι ο Karl Aigingerπ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Βιέννης, π. Πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (WIFO),  και Πρόεδρος του Policy Crossover Centre - Vienna - Europe. To θέμα που θα παρουσιάσει θα είναι EU Growth and Investment: The European quest for internal reforms and external partners.

 

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Πανεπιστήμια και Εκπαίδευση"
Κοινοποίησε