Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί με τις αλλαγές στην Παιδεία

Πανεπιστήμια και Εκπαίδευση

  Αντικειμενικό αλλά όχι δίκαιο θεωρούν στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα ωφελήσουν τελικά την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές.     

Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί με τις αλλαγές στην Παιδεία
Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί με τις αλλαγές στην Παιδεία

 

Συνολικά, τα σημαντικότερα προβλήματα που αναγνωρίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στον χώρο της παιδείας είναι η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού (71%), η υποχρηματοδότηση (66%) και η έλλειψη αξιολόγησης και οι ελλιπείς υποδομές (44%). Ακόμη το 97% απαντάει ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας «καθόλου ή λιγότερο από όσο πρέπει».

 

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες η Global Link για την Boussias Communications ενόψει της απονομής των Education Leaders Awards 2018 powered by RDC Informatics.

 

Τα Education Leaders Awards 2018 powered by RDC Informatics, διοργανώνονται για 3η συνεχή χρονιά με στόχο να επιβραβεύσουν τους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και τους Επιχειρηματικούς Φορείς που συστηματικά επενδύουν και καινοτομούν, ώστε το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας να αποδώσει στην κοινωνία το σύνολο των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ταλέντων που οδηγούν στην καινοτομία και την πρόοδο.

 

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι φέτος η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.248 εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων απ' όλη τη χώρα (29% από την Αθήνα, 16% από τη Μακεδονία, 14% από τη Θεσσαλονίκη, 7% από την Πελοπόννησο, κ.λπ.).

 

Συμπερασματικά:

 

 • Τα κρούσματα βίας μάλλον υποτιμούνται καθώς θεωρούνται σαν το λιγότερο σημαντικό πρόβλημα.
 • Οι εκπαιδευτικοί επικροτούν και επιζητούν τη στήριξη των προγραμμάτων αριστείας και καινοτομίας στα σχολεία.
 • Καταγράφεται ελλιπής αξιοποίηση αυτών, ενδεχομένως αποτέλεσμα της ασυνέχειας στη διοίκηση. Χρειάζεται ενίσχυση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας και επαφής με την αγορά εργασίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί είναι θετικοί προς αυτά και η οικονομία τα έχει ανάγκη.
 • Ζητείται αναθεώρηση πανελλαδικών εξετάσεων που θεωρούνται μεν αντικειμενικές, αλλά οι απόψεις διίστανται στο κατά πόσο είναι δίκαιες.
 • Μεγαλύτερη έμφαση να δοθεί στο ρόλο των πανεπιστήμιων στην επιλογή των φοιτητών τους.
 • Οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται θετικοί στην εφαρμογή προγραμμάτων αξιολόγησης η έλλειψη της οποίας θεωρείται από τα σημαντικότερα προβλήματα της παιδείας. Δεν επιθυμούν όμως τη σύνδεσή της με την μισθολογική τους εξέλιξη και προαγωγή. Απαιτείται σύνδεση της αξιολόγησης με προγράμματα άμεσης επιμόρφωσης ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αισθάνεται απαισιοδοξία για τις αλλαγές των τελευταίων ετών στην παιδεία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
 • Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα στη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.
 • Παρά τα προβλήματα υπάρχει εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό έργο σχολείων, ΤΕΙ, ΑΕΙ.
 • Η επιθυμία εργασίας στο εξωτερικό έχει μειωθεί σε σύγκριση με την περσινή μέτρηση. Αυτό συμβαδίζει με ευρήματα άλλων ερευνών που δείχνουν θετικές προσδοκίες για την πορεία της χώρας.
 • Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τη θετική διάθεση και τις υψηλές αξίες της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των νέων μας.

 

Η έρευνα θα παρουσιαστεί κατά την τελετή απονομής των βραβείων.

 

Η Τελετή Απονομής των Education Leaders Awards 2018 powered by RDC Informatics, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 18 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π. Ράλλη & Θηβών) στις 7:30μμ.

 

 

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Πανεπιστήμια και Εκπαίδευση"
Κοινοποίησε