Προαναγγέλθηκαν διορθωτικές αλλαγές στον Κλεισθένη

Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση

  Την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου Κοινοτήτων , η οποία θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους των δύο πρώτων συνδυασμών, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.  

Αλλαγές στον Κλεισθένη υποσχέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών
Αλλαγές στον Κλεισθένη υποσχέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών

 

Επίσης τόνισε πως με βελτιωτική ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή , ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πρεπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.

Μια σύντομη αναφορά στον Κλεισθένη, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ο κος Χαρίτσης τόνισε ότι η συζήτηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, για τη βελτίωση του Κλεισθένη, όπου υπάρχει περιθώριο, δεν έχει τελειώσει. Ανακοίνωσε μάλιστα ορισμένεςβελτιώσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή της επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα:

Για πρώτη φορά στη χώρα μας υλοποιείται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία.

o    Με την απλή αναλογική η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων τα οποία καθίστανται τα αποφασιστικά και δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα. Η ψήφος των πολιτών αναβαθμίζεται, όπως και ο ρόλος τους στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

o    Ο Κλεισθένης όμως δεν είναι μόνο η απλή αναλογική. Φέρνει και μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις όπως η αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες, τα δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα, η ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων.

o    Ο Κλεισθένης δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των "τειχών".

o    Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Ο Κλεισθένης δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων. Σπρώχνει σε συνεργασίες πάνω στα βασικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Αλλάζει δηλαδή όλη την κουλτούρα, τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική στην Αυτοδιοίκηση. Από την αντίληψη του "ο νικητής τα παίρνει όλα", σε μια λογική ανάπτυξης συγκλίσεων και συνεργασιών για να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα.

 

 


Από: www.ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση"
Κοινοποίησε