Εφαρμογή Ka-business

Η γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN

Πρόσωπα

Το «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αλλάζει χέρια μετά από επτά χρόνια.


 

Τον Γερμανό φυσικό Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ διαδέχεται η Ιταλίδα φυσικός Φαμπιόλα Τζιανότι.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η τελετή για την αλλαγή «σκυτάλης» και η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του CERN θα ξεκινήσει απο την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η Φαμπιόλα Τζιανότι γεννήθηκε το 1960 και το 1989 απέκτησε το διδακτορικό της στην πειραματική σωματιδιακή φυσική από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο. Συμμετέχει στις έρευνες του CERN από το 1994 και από το 2009 έως το 2013 υπήρξε επικεφαλής και εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS. Έχει πολλά διεθνή βραβεία (μεταξύ άλλων Milner 2012, Enrico Fermi 2013, Niels Bohr 2013) και πάνω από 500 επιστημονικές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της.

Αλλαγή θα υπάρξει και στην προεδρία του συμβουλίου του CERN. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ολλανδός Ζάϊμπραντ ντε Γιονγκ στη θέση της Αγκνιέσκα Ζαλέβσκα.

Το συμβούλιο του CERN εξήρε τη σημαντική συμβολή του Χόγιερ κατά την προηγούμενη επταετία, με αποκορύγφωμα την ανακάλυψη του σωματιδίου (μποζονίου) του Χιγκς το 2012. Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής δήλωσε βέβαιος ότι «το CERN θα συνεχίσει να λάμπει και στο μέλλον».

«Η νέα διοίκηση κληρονομεί ένα ερευνητικό κέντρο σε θαυμάσια κατάσταση. Έχουμε ήδη μια μεγάλη κληρονομιά για να χτίσουμε πάνω σε αυτήν και ένα πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά μας», δήλωσε η νέα γενική διευθύντρια.
Το συμβούλιο του CERN επαίνεσε την πολιτική διεύρυνσης του CERN με νέα κράτη-μέλη. Το Ισραήλ ήταν το πιο πρόσφατο, ενώ στο προσεχές μέλλον αναμένεται να γίνουν μέλη η Ρουμανία και η Σερβία. Το Πακιστάν και η Τουρκία απέκτησαν καθεστώς συνεργαζόμενου μέλους φέτος.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του CERN έχει πλέον σταματήσει για τον παραδοσιακό χειμερινό τεχνικό έλεγχό του και θα επαναλειτουργήσει τον Μάρτιο του 2016.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/242039/i-nasa-vrike-kosmiko-fotospatho-ston-oyrano-pos-antedrase-diadiktyo-eikones

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Πρόσωπα"
Κοινοποίησε