Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό

Πολιτική

  Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων Ήδη σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος , στο οποίο συμμετέχει ως παρατηρητής.  

Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό
Στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό

 

Κατά την υποδοχή του από τον επικεφαλής του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γενικά: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», με εκείνον να απαντά σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες».

Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε απ' τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».

Την Πέμπτη 17 Μαϊου, ο πρωθυπουργός  συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ- Δ. Βαλκανίων και στο περιθώριο των εργασιών θα έχει στις 10:15 διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ -στην οποία συμμετέχει και ο κ. Ζάεφ-, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Πηγές αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ περνά, πλέον, στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Όλα κρίνονται στη Σόφια

Οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ καλούνται να δώσουν στις 17 Μαϊου στη Σόφια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν , στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, από το Σούνιο. Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών με το Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία του κ. Νίμιτς διήρκεσε 6 ώρες.

«Ήταν μια συνάντηση πολύ σοβαρή, έγινε σκληρή και θετική δουλειά, με κάποιες εντάσεις. Οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους δύο πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ για την επικείμενη συνάντηση τους στη Σόφια, στις 17 του μήνα,» δήλωσε μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης ο κ. Νίμιτς.

Αυτή ήταν η τέταρτη τριμερής συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά- Ντιμιτρόφ, μετά από αυτές που προηγήθηκαν στη Βιέννη. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις, αφού όπως φαίνεται έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο που επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Πολιτική"
Κοινοποίησε