Εφαρμογή Ka-business

Κρίσιμη μέρα στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Πολιτική

Κρίσιμη μέρα η σημερινή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το άρθρο 32 "κρύβει" εκπλήξεις για την εκλογή Προέδρου;

τι κρύβει το άρθρο 32;
τι κρύβει το άρθρο 32;

 

Στις 10 το πρωί ξεκινά στην αίθουσα της ολομέλειας η δεύτερη και  τελευταία για αυτή τη Βουλή διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που  ολοκληρώνεται με ψηφοφορία αργά το απόγευμα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια άρθρα θα κριθούν αναθεωρητέα και θα πάρουν το πράσινο φως προκειμένου η επόμενη Βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρησή τους.

Εκλογή Προέδρου, οι εκπλήξεις του άρθρου 32

Εκπλήξεις όμως φαίνεται πως θα έχει και η σημερινή ψηφοφορία κυρίως για το άρθρο 32 που διαχωρίζει τη διάλυση της βουλής από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε να παραμείνει ως έχει η διαδικασία εκλογής προέδρου, από τη στιγμή μάλιστα  που καταψηφίστηκε το άρθρο 30 που προέβλεπε εκλογή προέδρου από τον λαό και να μην υπερψηφιστεί καν το άρθρο 32. Άλλοι βουλευτές έθεσαν θέμα το άρθρο 32 να μην συγκεντρώσει τις  180 ψήφους έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή να μην έχει τη δυνατότητα να το αναθεωρήσει όπως εκείνη θέλει και με μόνο 151 ψήφους.

Οι σημερινές τοποθετήσεις τόσο του εισηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και του Πρωθυπουργού,  θα δώσουν την τελική κατεύθυνση προς τους βουλευτές, όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς  ότι ένας αριθμός βουλευτών, που δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο μεγάλος είναι, προβληματίζεται για το άρθρο 32 και ίσως επιλέξει διαφορετική θέση κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή. Αν αυτός ο αριθμός είναι αρκετός προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να μην λάβει τις 180 ψήφους θα το μάθουμε μόνο μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Το άρθρο 32 φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως έκαναν και στην πρώτη ψηφοφορία, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να απεμπλακεί από τη διάλυση της Βουλής αλλά και να αναθεωρήσει το άρθρο 32 με βάση τη δική του πρόταση, εφόσον είναι ο νικητής των εκλογών και ως προς αυτή την κατεύθυνση η συγκέντρωση των 180 ψήφων εξυπηρετεί ιδιαιτέρως.

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία "Πολιτική"
Κοινοποίησε