Επενδύστε στην κυκλική οικονομία

    Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε ομιλία στο 6 ο στρατηγικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τίτλο: «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική», που διεξήχθη σήμερα 14 Μαΐου, στην Αθήνα. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε επενδύσεις στην λεγόμενη κυκλική οικονομία    

Επενδύσεις στην κυκλική οικονομία πρότεινε ο Τσιρώνης
Επενδύσεις στην κυκλική οικονομία πρότεινε ο Τσιρώνης

 

Την προώθηση του ορεινού και πεζοπορικού τουρισμού στην Ελλάδα , πρότεινε σε ομιλία του μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπυξιακή Προοπτική», τονίζοντας ότι ο τουριστικός τζίρος στα ερημωμένα 2/3 της χώρας μπορεί να εκατονταπλασιαστεί και ανέφερε το παράδειγμα του πεζοποριακού τουρισμού που πρέπει να αναπτυχθεί πολύ παραπάνω και να υποστηριχθεί με τους κατάλληλους γεωγραφικούς χάρτες και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών

. Ο κ Τσιρώνης μιλώντας στο 6ο Στρατηγικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηωνών, εξήγησε πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και μάλιστα ανέφερε τους τομείς που προκρίνει, όπως την ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

«Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 5.000.000 αστικά απόβλητα με ενσωματωμένη αξία μεγαλύτερη από 500 εκ. τον χρόνο. Σε αυτές τις αξίες δεν λαμβάνω υπ' όψιν τα αγροτικά υποπροϊόντα, όπου μόνο από τα ελαιόκλαδα, που σήμερα καίγονται παράνομα, έχουν εξαιρετικά κερδοφόρες εφαρμογές για παραγωγή ενέργειας, ζωοτροφών, αλλά εάν επενδύσουμε σε υψηλές τεχνολογίες, μπορούν να παραχθούν πολύτιμές πολυφαινόλες.

Ωστόσο η κυκλική οικονομία δεν είναι στενά διαχείριση αποβλήτων. Θα αναφέρω το παράδειγμα της Rolls Royce που αναφέρθηκε στην σύνοδο του ΟΟΣΑ το φθινόπωρο του 2016. Η Rolls Royce κάνει πλέον συμβόλαια ισόβιας εγγύησης. Αυτό σημαίνει ότι ένας κινητήρας δεν πετιέται ποτέ και απλά η εταιρία τον παίρνει πίσω και επιστρέφει έναν καινούργιο. Αυτό για την εταιρία έχει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος από τους εξής παράγοντες:

o  Μηδενίζεται το κόστος μάρκετιγκ και προώθησης για τον συγκεκριμένο πελάτη.

o  Ο σχεδιασμός του κινητήρα επιτρέπει την επανάχρηση σημαντικών τμημάτων, οπότε ένα σημαντικό ποσοστό της προστιθέμενης αξίας του νέου κινητήρα μειώνεται.

Ακόμα και τα υπόλοιπα υλικά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ανακυκλώνονται στην πηγή από την ίδια εταιρία, οπότε μειώνεται σημαντικά το κόστος των φυσικών πόρων» ανέφερε ο κ Αποστόλου και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός γίγαντας που κοιμάται Υπάρχουν ενεργειακές πηγές βάσης, όπως η γεωθερμία, η αξιοποίηση βιομάζας ή βιοαερίου, που έχουν ξεκινήσει δειλά να αναπτύσσονται, αλλά τα περιθώρια είναι τεράστια.

o  Συνήθως ξεκινάμε λάθος: Αναζητούμε για παράδειγμα αγρότες παραγωγούς για να μας δίνουν πρώτη ύλη για βιοαέριο. Ενώ λοιπόν οι παραγωγοί στην αρχή παρακαλάνε για να έρθει κάποιος να πάρει τις κοπριές ή τα τυρόγαλα, μόλις αντιληφθούν ότι τα υποπροϊόντα τους έχουν αξία, ξαφνικά ζητούν οικονομικό αντίτιμο που τινάζει στον αέρα το επιχειρησιακό πλάνο. Το στοίχημα λοιπόν σε αυτή την περίπτωση είναι ένα σωστό επιχειρησιακό πλάνο από την αρχή και επιχειρηματική εμπλοκή των ίδιων των παραγωγών, ώστε ο επενδυτής και οι παραγωγοί να βρίσκονται από την αρχή στην ίδια βάρκα με κοινά συμφέροντα. Αυτό διασφαλίζει διαχρονικά την πρώτη ύλη, που δεν θα υπόκειται σε διαρκή αναδιαπραγμάτευση»

 

 

.

.

 

 


Από: ka-business.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία ""
Κοινοποίησε