Αρχική ΆΠΟΨΗ Γιατί να επενδύσω στην Κύπρο;

Γιατί να επενδύσω στην Κύπρο;

 

Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ολόκληρος ο πλανήτης  έχει διαμορφωθεί σε μία παγκόσμια αγορά, στην οποία, μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, οι επιχειρήσεις εκμηδενίζουν χρόνο, αποστάσεις και διαμορφώνουν και ακολουθούν πρακτικές διεθνούς εμπορίου και διεθνούς ανταγωνισμού.

Στα πλαίσια αυτά των ραγδαία εξελισσόμενων διεθνών συνεργασιών η Κύπρος παρέχει σε επιχειρήσεις ουσιώδη κίνητρα και ειδικότερα φορολογικά και τραπεζικά για να δραστηριοποιηθούν στις διεθνείς αγορές.

Η Κύπρος έχει διαφοροποιηθεί από άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα και επιβάλλει λογική φορολογία επί των κερδών ενώ παράλληλα έχει συνάψει με 38 κράτη συμβάσεις για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ περιλαμβάνεται στους «φορολογικούς παραδείσους» όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα κίνητρα που παρέχει σήμερα η Κύπρος σε επιχειρηματίες είναι ισχυρά και τα κυριότερα συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Η φορολόγηση των κυπριακών εταιρειών είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε.(10% επί των καθαρών κερδών).

2. Με τον κατάλληλο κατά περίπτωση φορολογικό σχεδιασμό υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

3. Οι κυπριακές εταιρείες είναι ευρωπαϊκές εγχώριες εταιρείες και αναγνωρίζονται  από την Ελλάδα την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ.

4. Τιμολόγια δαπανών και εξόδων (π.χ. Τ.Π.Υ.) από κυπριακές εταιρείες αναγνωρίζονται από τον Κ.Β.Σ. και εκπίπτουν από τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων.

 5. Η κυπριακή νομοθεσία δεν περιέχει δυσμενείς διατάξεις για συναλλαγές κυπριακών εταιρειών με υπεράκτιες εταιρείες.

8. Οι αλλοδαποί  μέτοχοι κυπριακών εταιρειών δεν επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους εκτός του 10% της εταιρικής φορολογίας επί των φορολογητέων κερδών. Ο φορολογικός συντελεστής σε μέρισμα για μετόχους κυπριακών εταιρειών που διαμένουν στην Κύπρο λιγότερες από 183 ημέρες ετησίως είναι 0%.

 

Η κυπριακή εταιρεία μπορεί να έχει τη μορφή Ιδιωτικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με μετοχές  Ltd (Λίμιτεδ).

Για τη σύσταση της απαιτούνται τα ακόλουθα:

1. Επωνυμία εταιρείας: Πριν εγγραφεί η εταιρεία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Έφορο Εταιρειών της Κύπρου η επωνυμία της εταιρείας με ελληνικούς ή αγγλικούς χαρακτήρες και με τη λέξη Λίμιτεδ (Ltd)στο τέλος. 

2. Σύνταξη ιδρυτικού εγγράφου και καταστατικού: περιγράφονται οι κύριοι και συνήθεις σκοποί της εταιρείας και συνήθως αναφέρονται τουλάχιστον 40 ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων. 

3. Μέτοχοι, Διευθυντές και Γραμματέας: μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό η νομικό πρόσωπο, Κύπριος, Έλληνας, Ευρωπαίος, μη Ευρωπαίος, Ευρωπαϊκή η μη Ευρωπαϊκή Εταιρεία.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας επιθυμούν ανωνυμία και εμπιστευτικότητα μπορούν να διορίσουν Κύπριους μετόχους ως εντολοδόχους (nominee shareholders).

4. Το ονομαστικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε μετοχές, όπως για παράδειγμα 1.000 μετοχές του ενός ευρώ ανά μετοχή. Δεν υπάρχει κατώτατο ονομαστικό κεφάλαιο. 

5. Εγγεγραμμένο γραφείο και η έδρα της εταιρείας πρέπει να βρίσκονται στην Κύπρο ώστε η Κυπριακή εταιρεία να φορολογείται με 10%. Οι αποφάσεις επίσης πρέπει να λαμβάνονται στην Κύπρο. 


Διαβάστε την έντυπη έκδοση του ka-business.gr

Έντυπη Έκδοση του περιοδικού:

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

(video) Συγκινεί το μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ Δημήτριου Βολακάκη
«Το πιο λακωνικό και πιο ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας Ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές. «Όχι». Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους, ότι η δημοκρατία...
(video) Ελικόπτερα και f-16 “πέταξαν” στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν παντελώς... Πολεμικά αεροσκάφη...
Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

(video) Συγκινεί το μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ Δημήτριου Βολακάκη
«Το πιο λακωνικό και πιο ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας Ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές. «Όχι». Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους, ότι η δημοκρατία...
(video) Ελικόπτερα και f-16 “πέταξαν” στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν παντελώς... Πολεμικά αεροσκάφη...
«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει