Αρχική ΆΠΟΨΗ Γιατί να επενδύσω στην Κύπρο;

Γιατί να επενδύσω στην Κύπρο;

 

Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ολόκληρος ο πλανήτης  έχει διαμορφωθεί σε μία παγκόσμια αγορά, στην οποία, μέσω του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, οι επιχειρήσεις εκμηδενίζουν χρόνο, αποστάσεις και διαμορφώνουν και ακολουθούν πρακτικές διεθνούς εμπορίου και διεθνούς ανταγωνισμού.

Στα πλαίσια αυτά των ραγδαία εξελισσόμενων διεθνών συνεργασιών η Κύπρος παρέχει σε επιχειρήσεις ουσιώδη κίνητρα και ειδικότερα φορολογικά και τραπεζικά για να δραστηριοποιηθούν στις διεθνείς αγορές.

Η Κύπρος έχει διαφοροποιηθεί από άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα και επιβάλλει λογική φορολογία επί των κερδών ενώ παράλληλα έχει συνάψει με 38 κράτη συμβάσεις για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ περιλαμβάνεται στους «φορολογικούς παραδείσους» όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα κίνητρα που παρέχει σήμερα η Κύπρος σε επιχειρηματίες είναι ισχυρά και τα κυριότερα συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Η φορολόγηση των κυπριακών εταιρειών είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε.(10% επί των καθαρών κερδών).

2. Με τον κατάλληλο κατά περίπτωση φορολογικό σχεδιασμό υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

3. Οι κυπριακές εταιρείες είναι ευρωπαϊκές εγχώριες εταιρείες και αναγνωρίζονται  από την Ελλάδα την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ.

4. Τιμολόγια δαπανών και εξόδων (π.χ. Τ.Π.Υ.) από κυπριακές εταιρείες αναγνωρίζονται από τον Κ.Β.Σ. και εκπίπτουν από τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων.

 5. Η κυπριακή νομοθεσία δεν περιέχει δυσμενείς διατάξεις για συναλλαγές κυπριακών εταιρειών με υπεράκτιες εταιρείες.

8. Οι αλλοδαποί  μέτοχοι κυπριακών εταιρειών δεν επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους εκτός του 10% της εταιρικής φορολογίας επί των φορολογητέων κερδών. Ο φορολογικός συντελεστής σε μέρισμα για μετόχους κυπριακών εταιρειών που διαμένουν στην Κύπρο λιγότερες από 183 ημέρες ετησίως είναι 0%.

 

Η κυπριακή εταιρεία μπορεί να έχει τη μορφή Ιδιωτικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με μετοχές  Ltd (Λίμιτεδ).

Για τη σύσταση της απαιτούνται τα ακόλουθα:

1. Επωνυμία εταιρείας: Πριν εγγραφεί η εταιρεία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Έφορο Εταιρειών της Κύπρου η επωνυμία της εταιρείας με ελληνικούς ή αγγλικούς χαρακτήρες και με τη λέξη Λίμιτεδ (Ltd)στο τέλος. 

2. Σύνταξη ιδρυτικού εγγράφου και καταστατικού: περιγράφονται οι κύριοι και συνήθεις σκοποί της εταιρείας και συνήθως αναφέρονται τουλάχιστον 40 ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων. 

3. Μέτοχοι, Διευθυντές και Γραμματέας: μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό η νομικό πρόσωπο, Κύπριος, Έλληνας, Ευρωπαίος, μη Ευρωπαίος, Ευρωπαϊκή η μη Ευρωπαϊκή Εταιρεία.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας επιθυμούν ανωνυμία και εμπιστευτικότητα μπορούν να διορίσουν Κύπριους μετόχους ως εντολοδόχους (nominee shareholders).

4. Το ονομαστικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε μετοχές, όπως για παράδειγμα 1.000 μετοχές του ενός ευρώ ανά μετοχή. Δεν υπάρχει κατώτατο ονομαστικό κεφάλαιο. 

5. Εγγεγραμμένο γραφείο και η έδρα της εταιρείας πρέπει να βρίσκονται στην Κύπρο ώστε η Κυπριακή εταιρεία να φορολογείται με 10%. Οι αποφάσεις επίσης πρέπει να λαμβάνονται στην Κύπρο. 


Διαβάστε την έντυπη έκδοση του ka-business.gr

Έντυπη Έκδοση του περιοδικού:

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Κορονοϊός: Η Επιτροπή εγκρίνει νέα σύμβαση με τη Novavax για πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19
Την έβδομη συμφωνία προαγοράς με φαρμακευτική εταιρεία ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου
ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο αμφιθέατρο των Μ Μουδανιών, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη,...
PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Εθνική Τράπεζα: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής...