Αρχική ΆΠΟΨΗ «Η συμβολή των λογιστικών – φοροτεχνικών γραφείων στην αντιμετώπιση της κρίσης»

«Η συμβολή των λογιστικών – φοροτεχνικών γραφείων στην αντιμετώπιση της κρίσης»

      Κοινή διαπίστωση είναι ότι βρισκόμαστε στην δυσκολότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων, στην οποία τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται αντί να μειώνονται.

   Το έλλειμμα και το χρέος των δημοσιονομικών συνεχώς αυξάνεται και σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ και την  αυξητική πορεία της ανεργίας και με έντονη αδυναμία στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην μεγαλύτερη κρίση, την οποία βιώνει σήμερα η  ελληνική  κοινωνία.

    Το μερίδιο της ευθύνης, που φέρει γι αυτήν την κατάσταση η παγκόσμια οικονομική κρίση και το αντίστοιχο της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής,  είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, ωστόσο, γίνεται έντονος λόγος για την πορεία που ακολούθησαν τα πακέτα στήριξης του κράτους προς τις τράπεζες, τα οποία θεωρήθηκαν περιορισμένα σε αριθμό και  μέγεθος. Έχει αναφερθεί ότι  οι κρατικοί λειτουργοί δεν φρόντισαν ώστε αυτά να διοχετευτούν από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και από εκεί στην κοινωνία.

    Τα οικονομικά προβλήματα έχουν κατακυριεύσει τόσο τις σκέψεις των ανθρώπων, που τους βυθίζουν ολοένα και περισσότερο στην απελπισία, αφού νιώθουν τόσο έντονη την διάλυση του υπάρχοντος οικονομικού ιστού.

     Σ’ αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις  προσπαθούν να επιβιώσουν, εμείς σαν κλάδος λογιστών-φοροτεχνικών-συμβούλων ανάπτυξης προσπαθούμε να βοηθήσουμε κατά πρώτον στην διατήρηση και λειτουργία των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων προτείνοντας και συμβουλεύοντας αυτές σε συγκεκριμένες δράσεις.

     Όσες επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να ασχοληθούν περισσότερο με την εξωστρέφεια και έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εξαγωγές των προϊόντων τους σε αναπτυσσόμενες και τρίτες χώρες, με δεδομένο ότι στην σημερινή οικονομική συγκυρία έχουν την ευχέρεια να παράγουν τα προϊόντα τους με χαμηλότερο κόστος (μικρότερο κόστος εργασίας).

     Ήδη παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με πέρσι της τάξης του 12%.

    Επίσης, σαν γραφείο συμβούλων, Γκόγκος Ιωάννης & Συνεργάτες, βλέποντας  ότι οι δραστηριότητες οι οποίες αφορούν οικοδομικές δραστηριότητες και συναφείς κλάδους προς την οικοδομή, βρίσκονται σε συνεχή πτώση, προτείνουμε στους πελάτες μας οι επιχειρήσεις αυτές να στραφούν σε άλλους κλάδους κατασκευαστικούς με περισσότερες προοπτικές.

 

 

 

 

     Τέτοιες δραστηριότητες  είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων (εκμετάλλευση της απεριόριστης ηλιακής ενέργειας που αποδέχεται η χώρα μας όλο το χρόνο, κατασκευή αιολικών πάρκων, κατασκευή και εκμετάλλευση άλλων μορφών παραγωγής ενέργειας πιο οικολογικών και πιο αποδοτικών του πετρελαίου όπως π.χ. βιοτεχνίες παραγωγής καυσίμων από υπολείμματα ξυλείας (pelet) ή από πυρήνες ελιάς.

     Επίσης, μπορούν να στραφούν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις στον μεγαλύτερο πυλώνα της ελληνική οικονομίας, που είναι ο τουρισμός με σωστές κατασκευές, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμούς τουριστικών μονάδων.

     Μέχρι σήμερα υιοθετήθηκε και ανδρώθηκε μία στρεβλή πολιτική ανάπτυξη  των επιχειρήσεων, η οποία στηρίζεται κατά βάση στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα δάνεια των τραπεζών.

     Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι επιχειρηματίες πρέπει να επενδύουν πιο συνετά,  να μην μπαίνουν στο ρίσκο της υψηλής δανειοδότησης και με σωστές κινήσεις χωρίς εξαλλοσύνες και νεοπλουτισμούς να στοχεύουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

      Πιστεύουμε ότι με μια καλύτερη δημοσιονομική πολιτική από το ελληνικό κράτος και με μια καλύτερη αντιμετώπιση των επιχειρηματιών από τον τραπεζικό κλάδο, οι ελληνικές επιχειρήσεις σιγά σιγά θα αρχίσουν να ανακάμπτουν,  να εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές χώρες και στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο απόδοσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων που είναι κατ’ εμάς ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας. 

      Όλοι γνωρίζουμε, ότι το συσσωρεμένο χρέος δεν «αφανίζεται » από την μία μέρα στην άλλη, όμως, επίσης γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει γενικότερη ανάπτυξη το εισόδημα αυξάνεται και το χρέος μειώνεται και γι αυτό, ως γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων, δεν έχουμε να προτείνουμε μαγικές λύσεις. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί επιτάχυνση από τον κρατικό μηχανισμό στις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών προς τους ιδιώτες, να απορροφώνται  όλα τα χρηματοδοτικά κονδύλια επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και -σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή- να δοθούν περισσότερα κίνητρα για την ανάπτυξη τους.

 

 

 

 

SAVE THE DATE: 7 Νοεμβρίου Διαδικτυακά το 15ο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SMARΤ CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»
Το 15ο πολυσυνέδριοα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΞΗ» που διοργανώνει το έχει στόχο ν’ αναδείξει την πρόκληση των έξυπνων πόλεων.   Άνθρωποι - στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας,...

Το ka-business.gr προτείνει

Πιστώνεται σήμερα το 70% της Βασικής Ενίσχυσης σε 540.000 αγρότες
Σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν το 70% της Βασικής Ενίσχυσης, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου αγροτών σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, όπως...
Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, όπως προέκυψε από τις Αρχαιρεσίες της 15ης  Οκτωβρίου 2020, συνεδρίασε  και συγκροτήθηκε σε Σώμα, ως ακολούθως:   Πρόεδρος:...
Αυτά είναι τα νέα μέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία του κορωνοϊού
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα η Ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας, αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων προστασίας...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“ΤΖΟΡΝΤΑΝ” με τη Μαρία Κορινθίου στη Θεσσαλονίκη
Ο σπαρακτικός μονόλογος «Τζόρνταν» των Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, που μετέφρασε ο Μάριος Πλωρίτης, μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη θεατρική...
Η βιώσιμη ανάπτυξη στο μικροσκόπιο της επιχειρηματικής κοινότητας
Στην ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων βιώσιμης ανάπτυξης εστίασε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, με τίτλο "Tribes: Joined by Purpose" το...
Η Σοφία Εξάρχου σκηνοθετεί τα σποτ του 61ου ΦΚΘ [ΒΙΝΤΕΟ]
Στην Σοφία Εξάρχου, σκηνοθέτιδα του πολυβραβευμένου Park, ανέθεσε το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των φετινών σποτ. Αντλώντας έμπνευση από την πρωτοφανή εποχή...