Αρχική BUSINESS Αέριο: Στάση αναμονής από μεγάλους καταναλωτές για δημοπρασίες

Αέριο: Στάση αναμονής από μεγάλους καταναλωτές για δημοπρασίες

 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Νίκος Βασιλάκος, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ υποψήφιων αγοραστών και ΔΕΠΑ, ως προς τους όρους της προκήρυξης, θα έχει συνάντηση με εκπρόσωπους της επιχείρησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, μέλη της οποίας είναι βιομηχανικοί καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σήμερα η ΔΕΠΑ θα δεχτεί νομιμοποιητικούς φακέλους υποψήφιων να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημοπρασία, από την εξέταση των οποίων θα προκύψει πόσοι τελικά θα έχουν δικαίωμα κατάθεσης προσφορών.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μία ώρα. Θα διατεθούν συνολικά 365.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου σε 1000 «μερίδες» των 365 μεγαβατωρών η κάθε μία.

Τιμή εκκίνησης ορίστηκε 36,14 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα οπότε για τη «μερίδα» των 365 μεγαβατωρών, η τιμή διαμορφώνεται σε 13.191,15 ευρώ. Κάθε «χτύπημα» βελτίωσης της τιμής (βήμα βελτίωσης τιμής) θα ανέρχεται κατ΄ελάχιστο σε 36,60 ευρώ, ενώ κάθε προσφορά δεν θα μπορεί να ξεπεράσει την ποσότητα των 250 μεγαβατωρών.

Αυτά ως προς το τυπικό μέρος, καθώς υποψήφιοι να συμμετάσχουν, συνεχίζουν να έχουν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα ή και για την επίτευξη του στόχου της δημοπρασίας, που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα της αγοράς (gas release) και η επίτευξη χαμηλότερων τιμών για τους χρήστες.

Κατ΄αρχήν οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής, καθώς όπως αναφέρουν στο euro2day άνθρωποι του κλάδου, η τιμή εκκίνησης που ανήγγειλε η ΔΕΠΑ είναι στα επίπεδα αυτής που προμηθεύονται σήμερα.

Άρα επί της ουσίας δεν υπάρχει κίνητρο για συμμετοχή. Από την πλευρά τους οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές (κυρίως χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες), εμμένουν στις θέσεις τους ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να προσφέρει φθηνότερη ενέργεια για τις επιχειρήσεις τους, που είναι και το κύριο ζητούμενο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν ότι την όποια μείωση τιμής επιτύχουν μέσω της δημοπρασίας οι ΕΠΑ, θα πρέπει να μεταφερθεί στην κατανάλωση, με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός βιομηχανικών μονάδων τροφοδοτείται από τις ΕΠΑ (εταιρείες διανομής) και όχι απ΄ευθείας από τη ΔΕΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ απέστειλε στις 28 Νοεμβρίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιστολή διαμαρτυρίας (με τη μορφή Επιφύλαξης για Καταγγελία) αναφορικά με τους όρους συμμετοχής στις δημοπρασίες φυσικού αερίου.

Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ Νίκος Βασιλάκος ανέλαβε πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, συγκαλώντας επιτελική σύσκεψη σήμερα. Σε αυτή, θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Λουκάς, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης και το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ.

Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης, σήμερα τα μέλη της θα καταθέσουν φακέλους προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στις διαδικασίες της δημοπρασίας. Ωστόσο το αν θα συμμετάσχουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στη ΡΑΕ. «Μελετάμε την προκήρυξη, αν και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, για να δούμε αν αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουμε στη δημοπρασία» λένε οι ίδιοι στο euro2day, επισημαίνοντας ότι το κείμενο της προκήρυξης με τη μορφή σχεδίου θα έπρεπε να είναι γνωστό εδώ και καιρό, ώστε να γίνει διαβούλευση.

Με τα δεδομένα αυτά, βέβαιη στη δημοπρασία είναι η συμμετοχή των τριών ΕΠΑ, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 51%.

Τέλος, όπως αναφέρουν στο euro2day άνθρωποι της αγοράς, εάν αντικειμενικός στόχος των δημοπρασιών είναι το άνοιγμα της αγοράς με την ανάπτυξη της δραστηριότητας προμήθειας, οι όροι της δημοπρασίας δεν το εξασφαλίζουν.

Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου και οι δημοπρασίες να περιοριστούν σε προμηθευτές και traders. Το πρόβλημα των μεγάλων καταναλωτών λένε οι ίδιοι, είναι η μείωση των τιμών με τις οποίες αγοράζουν το φυσικό αέριο. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας και την κατάργηση φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα.

 

euro2day.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Κορονοϊός: Η Επιτροπή εγκρίνει νέα σύμβαση με τη Novavax για πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19
Την έβδομη συμφωνία προαγοράς με φαρμακευτική εταιρεία ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου
ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο αμφιθέατρο των Μ Μουδανιών, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη,...
PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Εθνική Τράπεζα: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής...