Αρχική BUSINESS Αέριο: Στάση αναμονής από μεγάλους καταναλωτές για δημοπρασίες

Αέριο: Στάση αναμονής από μεγάλους καταναλωτές για δημοπρασίες

 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Νίκος Βασιλάκος, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ υποψήφιων αγοραστών και ΔΕΠΑ, ως προς τους όρους της προκήρυξης, θα έχει συνάντηση με εκπρόσωπους της επιχείρησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, μέλη της οποίας είναι βιομηχανικοί καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σήμερα η ΔΕΠΑ θα δεχτεί νομιμοποιητικούς φακέλους υποψήφιων να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημοπρασία, από την εξέταση των οποίων θα προκύψει πόσοι τελικά θα έχουν δικαίωμα κατάθεσης προσφορών.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μία ώρα. Θα διατεθούν συνολικά 365.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου σε 1000 «μερίδες» των 365 μεγαβατωρών η κάθε μία.

Τιμή εκκίνησης ορίστηκε 36,14 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα οπότε για τη «μερίδα» των 365 μεγαβατωρών, η τιμή διαμορφώνεται σε 13.191,15 ευρώ. Κάθε «χτύπημα» βελτίωσης της τιμής (βήμα βελτίωσης τιμής) θα ανέρχεται κατ΄ελάχιστο σε 36,60 ευρώ, ενώ κάθε προσφορά δεν θα μπορεί να ξεπεράσει την ποσότητα των 250 μεγαβατωρών.

Αυτά ως προς το τυπικό μέρος, καθώς υποψήφιοι να συμμετάσχουν, συνεχίζουν να έχουν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα ή και για την επίτευξη του στόχου της δημοπρασίας, που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα της αγοράς (gas release) και η επίτευξη χαμηλότερων τιμών για τους χρήστες.

Κατ΄αρχήν οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής, καθώς όπως αναφέρουν στο euro2day άνθρωποι του κλάδου, η τιμή εκκίνησης που ανήγγειλε η ΔΕΠΑ είναι στα επίπεδα αυτής που προμηθεύονται σήμερα.

Άρα επί της ουσίας δεν υπάρχει κίνητρο για συμμετοχή. Από την πλευρά τους οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές (κυρίως χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες), εμμένουν στις θέσεις τους ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να προσφέρει φθηνότερη ενέργεια για τις επιχειρήσεις τους, που είναι και το κύριο ζητούμενο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν ότι την όποια μείωση τιμής επιτύχουν μέσω της δημοπρασίας οι ΕΠΑ, θα πρέπει να μεταφερθεί στην κατανάλωση, με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός βιομηχανικών μονάδων τροφοδοτείται από τις ΕΠΑ (εταιρείες διανομής) και όχι απ΄ευθείας από τη ΔΕΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ απέστειλε στις 28 Νοεμβρίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιστολή διαμαρτυρίας (με τη μορφή Επιφύλαξης για Καταγγελία) αναφορικά με τους όρους συμμετοχής στις δημοπρασίες φυσικού αερίου.

Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ Νίκος Βασιλάκος ανέλαβε πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, συγκαλώντας επιτελική σύσκεψη σήμερα. Σε αυτή, θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Λουκάς, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης και το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ.

Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης, σήμερα τα μέλη της θα καταθέσουν φακέλους προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στις διαδικασίες της δημοπρασίας. Ωστόσο το αν θα συμμετάσχουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στη ΡΑΕ. «Μελετάμε την προκήρυξη, αν και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, για να δούμε αν αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουμε στη δημοπρασία» λένε οι ίδιοι στο euro2day, επισημαίνοντας ότι το κείμενο της προκήρυξης με τη μορφή σχεδίου θα έπρεπε να είναι γνωστό εδώ και καιρό, ώστε να γίνει διαβούλευση.

Με τα δεδομένα αυτά, βέβαιη στη δημοπρασία είναι η συμμετοχή των τριών ΕΠΑ, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 51%.

Τέλος, όπως αναφέρουν στο euro2day άνθρωποι της αγοράς, εάν αντικειμενικός στόχος των δημοπρασιών είναι το άνοιγμα της αγοράς με την ανάπτυξη της δραστηριότητας προμήθειας, οι όροι της δημοπρασίας δεν το εξασφαλίζουν.

Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου και οι δημοπρασίες να περιοριστούν σε προμηθευτές και traders. Το πρόβλημα των μεγάλων καταναλωτών λένε οι ίδιοι, είναι η μείωση των τιμών με τις οποίες αγοράζουν το φυσικό αέριο. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας και την κατάργηση φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα.

 

euro2day.gr

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν rapid test σήμερα στη Νέα Παραλία
Χιλιάδες δωρεάν rapid test θα γίνουν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στους πολίτες της Θεσσαλονίκη;. Συγκεκριμένα, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου...
Στο «κόκκινο» επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου από σήμερα Σέρρες και Ιωάννινα
Σε ισχύ από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19. Συγκεκριμένα από τις 6 το...
Οι έξυπνες πόλεις ήρθαν…. Τι ξέρουμε όμως για αυτές?
Συντονιστείτε στο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020  φέρνει τις έξυπνες πόλεις σε πρώτο πλάνο. Πώς μια πόλη γίνεται smart? Τι γνωρίζουμε για τις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

YouTube Select: Διαθέσιμο πλέον και στην Ελλάδα
Η Google ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα της λύσης YouTube Select και στην ελληνική αγορά. Το YouTube Select είναι ένας αναπροσδιορισμός και συνδυασμός διαφόρων λειτουργιών, όπως το Google Preferred και...
Διαδικτυακά θα διεξαχθεί το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο», θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 5 ως τις 15 Νοεμβρίου, με περισσότερες από...
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οικότροφων των εστιών του ΑΠΘ
Σε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου με πρώτη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρά ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης,...