Αρχική BUSINESS Success Stories Coffee shop “Valenio”: Το γκουρμέ καφεκοπτείο της Θεσσαλονίκης.

Coffee shop “Valenio”: Το γκουρμέ καφεκοπτείο της Θεσσαλονίκης.

Ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, εμπνευστής του “VALENIO” είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής barista και έχει συμβάλει στα μέγιστα για την εξέλιξη του καφέ. Έχει καταφέρει να μετατρέψει τον καφέ σε επιστήμη, για αυτό άλλωστε είναι περιζήτητος για τα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις του διεθνώς. Εμείς τον συναντήσαμε στον γνωστό πεζόδρομο, στην Ικτίνου 6 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μας μίλησε για αυτό το καινοτόμο στέκι της πόλης.

Πως προέκυψε το συγκεκριμένο στέκι το «VALENIO»?

Ξεκίνησε από ένα όνειρο που είχα όλα αυτά τα χρόνια ακολουθώντας την εξέλιξη του καφέ, να κάνω έναν ιδιαίτερο χώρο, για να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει έναν εξαιρετικό καφέ, που θα του αλλάξει τη διάθεση και θα νιώθω χαρούμενος για αυτό!

Διδάσκω 12 χρόνια σε ακαδημίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είμαι σύμβουλος καφέ σε επιλεγμένες επιχειρήσεις καφεστίασης, καθώς κάνω και προετοιμασία σε διαγωνιζόμενους για τα εθνικά πρωταθλήματα καφέ πανευρωπαϊκά. Οι γευσιγνωσίες και το quality control της πρώτης ύλης διαφόρων ποικιλιών καφέ, είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου, που κάνω καθημερινά στο εργαστήριο.

Όλη αυτή την εμπειρία ήθελα να την μεταφέρω στο “VALENIO”.
Σκοπός μας είναι να έχουμε ένα σημείο αναφοράς , διαθέτοντας μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, πετυχαίνοντας έτσι το ιδανικό αποτέλεσμα στον καφέ που σερβίρουμε.
Βασική προϋπόθεση είναι να ενημερώνουμε σωστά τον επισκέπτη μας, πως καφές δεν είναι απλά μία κουταλιά καφέ και ζεστό νερό αλλά να γνωρίζει την προέλευση του, τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που επιλέγει και να ξέρει τι πίνει.

Ουσιαστικά έχετε κάνει τον καφέ επιστήμη. Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Ιταλία έχει τον πρώτο λόγο. Ένας Έλληνας όμως και μάλιστα Θεσσαλονικιός, έχει  καταφέρει να το αλλάξει αυτό.  Μαθαίνουμε πως τον Ιανουάριο που μας πέρασε , ήσασταν καλεσμένος ως παγκόσμιος κριτής, για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα της Ιταλίας που διεξάχθηκαν στον Ρίμινι.

Ο καφές είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές μη αλκοολούχο ρόφημα στον πλανήτη μετά το νερό. Είναι το δεύτερο χρηματιστηριακό προϊόν σε οικονομική δύναμη μετά το πετρέλαιο, άρα η εξέλιξη του είναι τεράστια. Θεωρώ ότι μας έχει γοητεύσει όλους, ο υπέροχος κόσμος του καφέ, που έχει τόσα πολλά να δώσει, μέσα από αυτό το μοναδικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.
Σε ότι αφορά την Ιταλία, πράγματι ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το Specialty Coffee Association και Certifier, ενώ έχω πιστοποιηθεί από το Word Coffee Events  ως παγκόσμιος κριτής (International Judge) για τους διαγωνισμούς Barista και Latte Art.
Έτσι λοιπόν, με κάλεσε το εθνικό chapter της Ιταλίας για να κρίνω όλα τα εθνικά πρωταθλήματα τους, που ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία, να βρίσκεσαι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ, αναζητώντας πάνω στο stage τον καλύτερο barista που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Θα ήθελα να αναφέρω και ένα σημαντικό γεγονός που γίνεται στην πόλη μας εδώ και 4 χρόνια, στο οποίο έχω αναλάβει εξολοκλήρου την επιμέλεια.
Πρόκειται για το “All About Café” που διεξάγεται στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης Hotelia, μια πρωτότυπη και καινοτόμα ενότητα ειδικά αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ.
Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός και έδωσε την ευκαιρία στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του καφέ, να βρεθούν σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο, όπου μπορούν να δοκιμάσουν, να παρακολουθήσουν σεμινάρια αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για την εξέλιξη του καφέ στις μέρες μας.

 

VALENIO & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα σε κούτες εδώ στον  χώρο σας . Κάνετε και εξαγωγές?

 

Επειδή μέχρι τώρα δεν παρέχουμε καφέ σε καφετέριες αλλά ο καφές μας θέλαμε να μπει σε κάποιους πολύ ιδιαίτερους χώρους, αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε καφέ σε κάποια delicatessen και σε πολύ premium μαγαζιά, τα οποία έχουνε κάνει ράφι με τα δικά μας προϊόντα. Εξάγουμε στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία και τώρα ξεκινάμε μια συνεργασία με την Ιταλία.
Έχοντας ολοκληρώσει και το e-shop μας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε τη δυνατότητα να εκπληρώνονται και διαδικτυακά οι παραγγελίες.

 

Όταν η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ αγγίζει τον καφέ

Πείτε μας για την καινοτομία στον καφέ σας. Τι θα βρει κάποιος στο χώρο σας?

Καταρχήν εμείς είμαστε ένα γκουρμέ καφεκοπτείο. Τι σημαίνει ο όρος γκουρμέ καφεκοπτείο, τον οποίο τον είχα δώσει σε μία συνέντευξη μου, έτσι χαριτολογώντας και τελικά έχει μείνει ως επίσημος όρος που μας χαρακτηρίζει.
Γκουρμέ καφεκοπτείο σημαίνει ότι όλες οι ποικιλίες καφέ που επιλέγουμε είναι εξαιρετικής ποιότητας, από συγκεκριμένες φάρμες και στην υψηλότερη βαθμίδα στην πυραμίδα ποιότητας, της αξιολόγησης του καφέ, speciality grade coffee. «Εκπαιδεύουμε» τους πελάτες μας έναν-έναν, ώστε να αναγνωρίζουν σταδιακά τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, διότι έχει πολύ μεγάλη παλέτα γεύσεων και αρωμάτων.   Έχουμε καφέδες φίλτρου, εσπρέσο και φυσικά τον ελληνικό μας, ένα χαρμάνι specialty το οποίο αλέθουμε στον πετρόμυλο τη στιγμή της παραγγελίας. Επίσης, διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από εργαλεία στο ράφι μας, κατάλληλα για να παρασκευάσει ο ενδιαφερόμενος έναν εξαιρετικό καφέ ακόμη και στο σπίτι.
Ένα στέκι της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη αισθητική και μεράκι του ιδιοκτήτη Βαλάντη Λαμπριανίδη, στο οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει τις συνταγές του σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να μάθει την ιστορία του καφέ. … γιατί ο καφές είναι επιστήμη!

 

 

 

 

 

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...