Αρχική BUSINESS Νέα Δράσεις του ΣΜΟΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία

Δράσεις του ΣΜΟΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία

Ο κλάδος του κρασιού, και ιδιαίτερα οι Μικροί Οινοποιοί, έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες του lockdown, και η αγωνία για το εγγύς μέλλον είναι πλέον έκδηλη. Οι ενέργειες του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας έχουν ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που ανέκυψαν και την πρόταση εφαρμόσιμων λύσεων.

Ανταποκρινόμενος στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού και προκειμένου να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις στον οινικό κλάδο ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, απέστειλε επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στις οποίες επεσήμανε τις ανάγκες των μικρών οινοποιείων, καθώς και τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Στις 10 Μαϊου έγινε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τους υφυπουργούς κ. Βεσυρόπουλο, κ. Σκυλακάκη και μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, στην οποία τονίσθηκαν όσα σημεία δεν λειτούργησαν, σε σχέση με τα εξαγγελθέντα μέτρα. Επίκειται νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την επικαιροποίηση των δεδομένων.

Το Δ.Σ. του συνδέσμου έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, με θέμα τη στήριξη του αμπελουργικού τομέα, την απόσταξη κρίσης και τα προγράμματα προώθησης της νέας εποχής, μετά τον κορωνοϊό.

Στις 2 Ιουνίου μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συριζα κ. Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και τον πρώην πρόεδρο της Enterprise Greece κ. Στάικο. Τέθηκαν τα ζητήματα σε γνώση τους και αιτήθηκε η συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια προστασίας των μικρών αμπελοοινικών επιχειρήσεων.

Ο ΣΜΟΕ έχει κάνει σαφή τα αιτήματα και τις προτάσεις του, οι οποίες αφορούν:

  1. Την ένταξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις των αγροτών – αμπελουργών, και των αμπελουργών – οινοποιών και τν ΚΑΔ αυτών. Όλοι έχουν υποστεί τις ίδιες απώλειες τζίρου με τα υπόλοιπα οινοποιεία, της τάξης του 80 και 90%, καλούνται όμως να πληρώσουν ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις χωρίς να εισπράττουν χρήματα γιατί οι ΚΑΔ τους είναι αγροτικοί. Το κράτος οφείλει να εντάξει και αυτές τις αγροτικές επιχειρήσεις στο καθεστώς προστασίας άμεσα. Εάν δεν είναι εφικτό να ενταχθούν όλοι οι αγρότες-αμπελουργοί, μπορεί να προχωρήσει το μέτρο της εξατομίκευσης που είχε αρχικά εξαγγελθεί αλλά ατόνησε στη συνέχεια.

 

 

 

 

  1. Την αλλαγή της προϋπόθεσης για απασχόληση έστω και ενός εργαζομένου για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν μόνιμο υπάλληλο παρά μόνο εργάτες γης για την καλλιέργεια των αμπελώνων τους, δεν μπορούν να μπουν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, άρα δεν μπορούν να πάρουν ρευστότητα. Αυτή η προϋπόθεση αφήνει σχεδόν όλα τα μικρά οινοποιεία εκτός του συγκεκριμένου μέτρου.
  2. Τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο κρασί, ώστε να ενισχυθούν άμεσα τα λειτουργικά έσοδα των επιχειρήσεων. Θα είναι μια ανάσα για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Όλα τα ελληνικά οινοποιεία στην αρχή κάθε σαιζόν στήριζαν και σκοπεύουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τουρισμού με μεγάλες πιστώσεις.
  3. Να μειωθεί το λιγότερο στο 50% (ιδανικά να μηδενιστεί για φέτος) η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις του αμπελοοινικού τομέα, η οποία ανέρχεται τώρα στο 100%. Είναι δεδομένο ότι τα κέρδη του 2020 θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το 2019, οπότε δεν έχει λογική να προεισπράξει το κράτος φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα. Το μέτρο της μείωσης θα δώσει μεγάλη ανάσα στο 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που αναμένουμε να είναι και το κρισιμότερο.
  4. Να λυθεί το ζήτημα με τα άτοκα (για δύο χρόνια) κεφάλαια κίνησης, τα οποία μάλιστα έχουν 80% κρατική εγγύηση κεφαλαίου. Δυστυχώς, από τις επαφές που έχουμε κάνει με τράπεζες διαπιστώσαμε ότι απαιτούνται υπέρογκες εγγυήσεις για το υπόλοιπο 20%, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντλήσουμε ρευστότητα από το πολύ σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο. Η κυβέρνηση οφείλει να λύσει το ζήτημα άμεσα.
  5. Να επιταχυνθεί η διαδικασία της απόσταξης κρίσης που σε άλλες χώρες ξεκίνησε, αναμένεται το ίδιο και στην Ελλάδα. Επισημαίνουμε δε ότι σε δύο μήνες ξεκινά ο τρύγος στη χώρα μας.

 

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στους οινοποιούς και τους αμπελουργούς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να αγωνίζεται για την επιβίωση του κλάδου

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...