Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Επανεκκίνηση της οικονομίας με μέτρα που ξεπερνούν τα 3,5 δισ.: Ποιοι δικαιούνται...

Επανεκκίνηση της οικονομίας με μέτρα που ξεπερνούν τα 3,5 δισ.: Ποιοι δικαιούνται να λάβουν χρήματα

Στο υπουργείο Οικονομικών μεταδίδουν ότι η ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά χάρη στα μέτρα αυτά το επόμενο διάστημα είναι σημαντική και αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής προγράμματα:

 

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τη Μ. Εβδομάδα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από το ποσόν αυτό, τα 170 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εστίαση. Ετσι, επί της ουσίας, η επανεκκίνηση της εστίασης, στις 3 Μαΐου, θα χρηματοδοτηθεί από την επιστρεπτέα, πριν ξεκινήσει το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείο Ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί γι’ αυτήν.

 

  • Το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης θα εκταμιεύσει 330 εκατ. ευρώ, την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου. Μαζί με το πακέτο για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, και για τον τουρισμό, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης αθροίζονται σε 750 εκατ. ευρώ περίπου, υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

 

  • Αλλα 800 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ των περιφερειών. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα εκταμιευθεί το προσεχές διάστημα.

 

  • Το πρόγραμμα των παγίων δαπανών θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις με πιστωτικά για την κάλυψη παγίων δαπανών τους 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, αρχής γενομένης επίσης από τον Μάιο.

 

  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ.

 

 

  • Το νέο εγγυοδοτικό της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα εξασφαλίσει δάνεια 450 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχει ήδη ξεκινήσει.

 

  • Η «Γέφυρα 2», που επιδοτεί τα δάνεια επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό για 8 μήνες, υπολογίζεται ότι θα εκταμιεύσει 300 εκατ. ευρώ.

 

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά ικανοποιούν στην πλειονότητά τους την επιδίωξη της αυστηρής στόχευσης σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά πληγεί και έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Κι αυτό γιατί στο επίκεντρό τους έχουν τον τζίρο των επιχειρήσεων ως κριτήριο. Το ερώτημα είναι πόσες από αυτές θα παραμείνουν υγιείς μετά την απόσυρση των μέτρων.

 

Επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα σταθερότητας 2021-2024, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου και συμφώνησε με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Αντίθετα, η φετινή χρονιά προβλέπεται βαθιά ελλειμματική, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στην περιοχή του 7,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που γνωστοποιήθηκαν στην Eurostat την περασμένη εβδομάδα, το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 ήταν 7,1% του ΑΕΠ. Η φετινή χρονιά επιβαρύνθηκε από μέτρα στήριξης πάνω από 14 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ αρχικής πρόβλεψης. Σε αυτά προστίθενται οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ για φέτος και σε 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2022 ο προϋπολογισμός θα παραμείνει ελαφρώς ελλειμματικός, γύρω στο 1% του ΑΕΠ, αφού θα το επιτρέπουν άλλωστε και οι κανόνες της Ε.Ε. Στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή επιστροφή στα πλεονάσματα, με 1,5 μονάδα του ΑΕΠ ετήσια αύξησή τους. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αυτό θα εξασφαλιστεί από την ανάπτυξη που θα γνωρίσει η οικονομία της χώρας.

 

Για την ανάπτυξη, η φετινή χρονιά προβλέπεται να κινηθεί με ρυθμό 3,5%-4%, κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ το 2022 προβλέπεται άλμα πάνω από 5%.

 

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στη συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, σε μόνιμη βάση, όπως δείχνει το μέτρο της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων από 24% σε 22%.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2021
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι σε λειτουργία το αργότερο μέχρι...
Έρευνες: Για τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία στις αγορές
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα , την περίοδο από τον Μάιο 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 μελετήθηκαν πάνω από κατηγορίες προϊόντων. Και διαπιστώθηκε ότι...
Bill Gates: Χωρίζει τη σύζυγό του Melinda μετά από 27 χρόνια γάμου
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Bill Gates- ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο- και η σύζυγός του, Μelinda, ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από κοινού την...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μ.Μ.Θ. /Κ.Ω.Θ. Τρεις κορυφαίοι σολίστ τιμούν την ημέρα της Ευρώπης Online ρεσιτάλ 9 – 10 και 11 Μάϊου
To Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τιμούν την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. ...
Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2021
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονικές πύλες του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι σε λειτουργία το αργότερο μέχρι...
Έρευνες: Για τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία στις αγορές
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα , την περίοδο από τον Μάιο 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 μελετήθηκαν πάνω από κατηγορίες προϊόντων. Και διαπιστώθηκε ότι...