Αρχική BUSINESS Νέα Μεγάλες δυσκολίες στην χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας - Τα τραπεζικά κριτήρια...

Μεγάλες δυσκολίες στην χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας – Τα τραπεζικά κριτήρια μπλόκαραν αιτήσεις πολλών επιχειρήσεων

Αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες με αυστηρές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης, ακόμη και για όσες επιχειρήσεις εγκρίθηκε το αίτημα τους, καταγράφει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του για την παροχή δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε – για λογαριασμό του ΕΒΕΘ – από την εταιρεία Palmos Analysis, στο χρονικό διάστημα 22-25 Ιουνίου, στο νομό Θεσσαλονίκης και σε δείγμα 278 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ.

Ειδικότερα, το 61% των επιχειρήσεων έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% δεν έχει αιτηθεί.

Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημα του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη.

Ωστόσο, όσοι έλαβαν έγκριση, δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμη σε ποσοστό 97%, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει δει ακόμη τα Ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας στα ταμεία τους. Μέχρι στιγμής, μόνο το 3% εκταμίευσε το δάνειο.

Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια), που έθεσε η τράπεζα.

Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για την χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 20%.

Στην ερώτηση: “Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;”, οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν το 22%.

Τα ευρήματα της έρευνας κοινοποίησε το ΕΒΕΘ στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι “τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μία διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της Κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας.

Φοβούμαστε ότι όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη. Είναι απαραίτητο οι δράσεις να γίνουν εγκαίρως, για να μην περιέλθει η αγορά σε μία δίνη οριστικής παύσης εργασιών και πτωχεύσεων”.

 

9 χρόνια ka-business.gr… και συνεχίζουμε!
11 Απριλίου 2011 στις 16:00 το βγήκε στον διαδυκτιακό αέρα. 9 χρόνια κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις Προβάλουμε την άλλη ΕΛΛΑΔΑ  αυτή της...

Το ka-business.gr προτείνει

«Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο», από την Τράπεζα Πειραιώς
Οι προϋποθέσεις, οι συντονισμένες πολιτικές, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει ταχύτατα ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και...
Estée Lauder : Εκστρατεία για τον Kαρκίνο του Mαστού με βραχιόλι του Δούκα
Από το 1992 o όμιλος Estée Lauder Companies πρωτοστατεί στην εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, παγκοσμίως. Στόχος της είναι η συνεχής ενημέρωση του...
Κεραμέως: Αναπλήρωση χαμένων ωρών διδασκαλίας από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση
Η Νίκη Κεραμέως,Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε πρόσφατη δήλωση της διευκρίνισε ότι θα υπάρξει αναπλήρωση χαμένων ωρών διδασκαλίας από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Αναλυτικά όσα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φώφη Γεννηματά: Τώρα είναι η ώρα, καλούμε κάθε Προοδευτικό Πολίτη να Ενώσει τις Δυνάμεις του Μαζί μας
Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής , Φώφη Γεννηματά. Oλόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Τύπου: ΠΑΥΛΟΣ...
Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε τη διεθνή “Δέσμευση για Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας”
Στο πλαίσιο της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώθηκε η κοινή δέσμευση 26 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς, για...
Αύξηση του Κύκλου Εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020 για την ΟΛΘ Α.Ε.
Τις οικονομικές καταστάσεις του Ά εξαμήνου του 2020 ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ. Ο κύκλος εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε. κατά το 1ο εξάμηνο...