Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Μπαράζ φορολογικών ελέγχων 13 νησιά του Αιγαίου του Ιονίου

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων 13 νησιά του Αιγαίου του Ιονίου

Αυτό Προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλής, για το επόμενο τρίμηνο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με εγκύκλιό του απευθύνει προσκλητήριο για τη… στράτευση εφοριακών υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες και περιοχές της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να στελεχώσουν τις ΔΟΥ 13 συγκεκριμένων περιοχών, στις οποίες θα επικεντρωθούν φέτος οι έλεγχοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με την τακτική που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια, οι εφοριακοί ελεγκτές θα είναι με μαγιό και θα παριστάνουν τους τουρίστες, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.

Παρότι φέτος το καλοκαίρι είναι ειδικών συνθηκών λόγω του κορονοϊού, εντούτοις η εφορία εντείνει τους ελέγχους, σε περιοχές που θεωρεί «εστίες» φοροδιαφυγής, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών.

Για φέτος μάλιστα έχει προγραμματιστεί η διενέργεια περίπου 35.000 προληπτικών επιτόπιων ελέγχων, από συνεργεία διαφόρων ελεγκτικών υπηρεσιών, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Στόχος θα είναι βασικά οι έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης και αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ο έλεγχος θα διευρύνεται.

Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται και η ποινή του λουκέτου για αρκετές μέρες. Σε συνδυασμό δε και με τις κυρώσεις για παραβιάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας, οι παραβάτες κυριολεκτικά εξοντώνονται.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, να δηλώσουν εάν επιθυμούν να στελεχώσουν τις εφορίες 13 περιοχών, με σκοπό «τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων».

Όπως σημειώνει στην εγκύκλιο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Τονίζει ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων ελέγχων, πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών η Υπηρεσία Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης) και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) των ακόλουθων Εφοριών:

 1. ΔΟΥ Αιγίου
 2. ΔΟΥ Θήρας
 3. ΔΟΥ Κέρκυρας
 4. ΔΟΥ Κομοτηνής
 5. ΔΟΥ Κώ
 6. ΔΟΥ Λευκάδας
 7. ΔΟΥ Μυκόνου
 8. ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Βόλου
 9. ΔΟΥ Νάξου
 10. ΔΟΥ Νέων Μουδανιών
 11. ΔΟΥ Πάρου
 12. ΔΟΥ Πολυγύρου
 13. ΔΟΥ Σάμου

Η διάρκεια της απόσπασης των εφοριών και συνεπώς και οι αυξημένοι έλεγχοι, θα είναι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικά για την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται εντός της χωρικής αρμοδιότητας της, αλλά και εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.

Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, καλούν να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν μέχρι τις 19 Ιουνίου. Για την τελική επιλογή θα ληφθούν υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες και η αριθμητική δύναμη του προσωπικού των υπηρεσιών προέλευσης των υπαλλήλων.

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...