Αρχική BUSINESS Νέα Αυτοί είναι οι 9 κλάδοι που θα μοιραστούν 4,2 δισ. ευρώ από...

Αυτοί είναι οι 9 κλάδοι που θα μοιραστούν 4,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Με προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ σε εννέα δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι η πρώτη πράξη που ενεργοποιεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα είναι έτοιμες να προκηρυχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα προγράμματα είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η εφοδιαστική αλυσίδα, το περιβάλλον, η υγεία – φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, τα υλικά – οι κατασκευές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (κλωστοϋφαντουργία, έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κ.λπ.).
Οι κλάδοι αυτοί, σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey Company, μπορούν να δώσουν μέχρι το 2021 550.000 θέσεις εργασίας και περίπου 49 δισ. ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 έχουν επιλεγεί οι εννέα προαναφερόμενοι κλάδοι, ώστε να πάνε στοχευμένα κοινοτικά κονδύλια. Τιτλοφορούνται ως «Επανεκκίνηση» και θα διατεθούν 3,7 δισ. ευρώ από πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι φτάνουμε στα 4,2 δισ. ευρώ.
Από 30% έως 50%
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά χρηματοδότησης κυμαίνονται από 30% έως 50% και τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που θα διέπουν τα νέα προγράμματα είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία.
Μάλιστα, όπως έκανε χθες γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, οι επιδοτούμενες δράσεις της έρευνας και της καινοτομίας, σύμφωνα με μελέτη του Ισραηλινού Οργανισμού Καινοτομίας (YOZMA), μπορούν να συνεισφέρουν κατά 4 δισ. ευρώ και 32.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία.
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέχρι τις 22 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση πάνω στις προτάσεις που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων.
Στις 28 του ίδιου μήνα οι τελικές δράσεις θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.
Η Κομισιόν φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να έχει τελειώσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να προκηρύξει τα προγράμματα.
Οι κυριότερες δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν είναι:

  • Τουρισμός: Ενίσχυση επιχειρήσεων για συνεδριακό, ιαματικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό και τουρισμό πόλης.
  • Αγροδιατροφή: Χρηματοδότηση δαπανών για εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, κρασί, ψάρια, γάλα, τυρί, σιτηρά κ.λπ.
  • Εφοδιαστική αλυσίδα: Επιδοτήσεις για τη βελτίωση σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών.
  • Περιβάλλον: Η διαχείριση αποβλήτων, η πιστοποίηση και η οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων είναι οι κύριοι στόχοι των δράσεων.
  • Υγεία – Φαρμακευτική βιομηχανία: Θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καθώς και για τον ιατρικό τουρισμό.
  • Ενέργεια: Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

• Υλικά – Κατασκευές: Ενισχύονται επιχειρήσεις για την παραγωγή οικολογικών χρωμάτων, την ανακύκλωση ελαστικών και πλαστικών, ώστε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Οι επιδοτήσεις θα κατευθυνθούν ώστε οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν αλλά και να αξιοποιήσουν καλύτερα ψηφιακές υπηρεσίες.

• Δημιουργικές – Πολιτιστικές βιομηχανίες: Η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η εξωστρέφεια των προϊόντων και η βελτίωση της ποιότητας είναι οι κυριότερες δαπάνες ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Το σχέδιο και ο στόχος
Ο συντονιστής ενός νέου σχεδίου ενίσχυσης, τύπου Μάρσαλ, της ελληνικής οικονομίας είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Για την ακρίβεια είναι εκείνος ο υπουργός που διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Εγκαιρα ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες ώστε τα 20,8 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ελληνική οικονομία να αρχίσουν να εκταμιεύονται.
Από αυτό το συνολικό πακέτο, ο υπουργός Ανάπτυξης κατόπιν και σχετικών μελετών και διαβουλεύσεων ξεχώρισε περί τα 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε εννιά δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Οι δράσεις που θα προκηρυχθούν υπάγονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση». Με τον τρόπο αυτόν σηματοδοτείται το νέο ξεκίνημα της επιχειρηματικότητας αλλά πια σε νέα πιο υγιή βάση.
Ο νέος στόχος του υπουργού Ανάπτυξης σε αυτήν την προγραμματική περίοδο (2014-2020) είναι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων να γίνεται μέσα στους στόχους ώστε να μην κινδυνεύσει η απώλεια πολύτιμων πόρων.
Και φυσικά το πρωτεύον μέλημα είναι μέσα από τη χρηματοδότηση των εννιά κλάδων να δημιουργηθεί ένα στέρεο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Πηγή:www.iefimerida.gr

 

Αναβολή εργασιών 15ου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του ka-business.gr
Σε συνέχεια των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας λόγω κορωνοϊού σχετικά με τη διοργάνωση συνεδρίων – συναντήσεων εργασίας και εκδηλώσεων, το...

Το ka-business.gr προτείνει

Κορωνοϊός: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην Ευρώπη σε ασθενείς και θύματα- Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ
Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού, αλλά και οι ενέργειες στον τομέα της Υγείας φαίνεται πως αποδίδουν αν λάβει κανείς υπ...
Α. Τζιτζικώστας και Κ. Ζέρβας: Κλείνει από σήμερα το μεσημέρι η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
Το κλείσιμο της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης από σήμερα (Τρίτη 31 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι και για όσο διάστημα χρειαστεί εισηγούνται στην Κυβέρνηση η...
Ο Κ. Μητσοτάκης καλεί τους υπουργούς και τους βουλευτές της Ν.Δ. να δώσουν το 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό κατά του κορωνοϊού
«Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κορωνοϊός: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην Ευρώπη σε ασθενείς και θύματα- Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ
Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού, αλλά και οι ενέργειες στον τομέα της Υγείας φαίνεται πως αποδίδουν αν λάβει κανείς υπ...
Συστάσεις του ΕΦΕΤ: Η αλήθεια για τα τρόφιμα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ
Χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς σχετικά με τον κορονοϊό, τα τρόφιμα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ,...
Στους 46 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
Πρόκειται για δύα άνδρες και μία γυναίκα, και πιο συγκεκριμένα, έναν άνδρα 78 ετών στο «Σωτηρία», μια 82χρονη γυναίκα στον «Ευαγγελισμός» και έναν 79χρονο...