Αρχική BUSINESS Νέα ΔΕΗ: Καταργείται η μονιμότητα - Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις

ΔΕΗ: Καταργείται η μονιμότητα – Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις

 

Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, προϋποθέσεις για προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμόζονται σε συνάρτηση με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν πάνω από 2.000 εργαζομένους, κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών και δραστικό περιορισμό της έκπτωσης στο ρεύμα που απολαμβάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, είναι «να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, απαλλάσσοντάς τη από τον “ζουρλομανδύα” των περιορισμών των ΔΕΚΟ, τη στιγμή που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό».

Οσον αφορά τους εργαζομένους, το νομοσχέδιο θέτει κανόνες ιδιωτικού δικαίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ΑΠΕ).

Η μονιμότητα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων καταργείται, ενώ οι διαδικασίες προσλήψεων γίνονται πιο ευέλικτες, αφού το ΑΣΕΠ θα περιοριστεί στον έλεγχο νομιμότητας.

Οι αμοιβές θα ορίζονται από επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων που θα συσταθεί, η οποία θα εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, υποστήριξε ωστόσο ότι δεν θα ήταν δίκαιο να επιβαρυνθούν οι ήδη εργαζόμενοι, ενώ από την άλλη η ΔΕΗ είναι ανάγκη να μπει στο πνεύμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης κατάργηση της μονιμότητας γενικών διευθυντών και διευθυντών, οι οποίοι στο εξής θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα υπογράφουν τριετείς συμβάσεις. Επιπλέον, ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα στελεχών, με στόχο το 20% να προέρχεται από την αγορά, ενώ εισάγονται κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, με αμοιβές που θα καθορίζονται από την επιτροπή που θα συσταθεί. «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στη μεγάλη διαρροή στελεχών προς τους ανταγωνιστές», δήλωσε επ’ αυτού ο κ. Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο θέτει προϋποθέσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα είναι συνάρτηση της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ κατά το μοντέλο που εφάρμοσε ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014, θα περιλαμβάνουν λελογισμένα κίνητρα και η απόσβεση του πακέτου θα γίνει σε 2-3 χρόνια.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων – πληροφορίες αναφέρουν πάνω από 2.000 άτομα. Τα εργασιακά συμπληρώνονται με ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και προς το Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες χαμηλής αξίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, με διατήρηση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και από την επιτροπή ελέγχου εποπτείας και προμηθειών που θα συσταθεί.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, τέλος, ρύθμιση που καταργεί πλήρως την έκπτωση του 75% στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, ενώ θεσπίζεται έκπτωση 30% μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος, κατά την πρακτική που ακολουθούν και οι άλλες εταιρείες του κλάδου.

 

Με πληροφορίες της “ΚΕΘΗΜΕΡΙΝΗΣ” και newsbomb.gr

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...