Αρχική BUSINESS Νέα H Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το δρόμο στην πράσινη επιχειρηματικότητα… και συνεχίζει

H Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το δρόμο στην πράσινη επιχειρηματικότητα… και συνεχίζει

 

Η Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε ο πρώτος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στην Ελλάδα που πίστεψε στη δυναμική και της προοπτικές της φιλοπεριβαλλοντικής επιχειρηματικότητας. Επένδυσε σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές και παρουσίασε τα πρώτα «πράσινα» τραπεζικά προϊόντα στη χώρα, ενισχύοντας επενδύσεις που εντάσσονται στην περιβαλλοντική οικονομία.

 

Έξι χρόνια μετά, οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτή τη στρατηγική επιλογή. Κάποιοι τομείς της φιλοπεριβαλλοντικής επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αποτελούν έκπληξη εν μέσω ύφεσης, παρουσιάζοντας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η τάση αυτή είναι εμφανής τόσο στην Ελλάδα (όπου ο κύκλος εργασιών στις ΑΠΕ ξεπέρασε τα 1,8 δισ. ευρώ το 2011), όσο και διεθνώς (όπου οι αντίστοιχες επενδύσεις το 2011 ανήλθαν σε 246 δισ. δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 386 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία).

 

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτόν τον  γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα. Στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων που αφορούν επενδύσεις στους συγκεκριμένους τομείς, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε αύξηση στα τέλη του 2011 σε σχέση με το 2010. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Τράπεζα, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της για τη στήριξη της φιλοπεριβαλλοντικής επιχειρηματικότητας.

 

Πιο συγκεκριμένα, για την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας, η Τράπεζα Πειραιώς:

  • Δημιούργησε 42 εξειδικευμένα πράσινα καταστήματα, και πράσινα σημεία ενημέρωσης σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα
  • Κατηύθυνε τον κύριο όγκο των νέων χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας.
  • Προσάρμοσε τα πράσινα προϊόντα της, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της αγοράς, καλύπτοντας ανάγκες ιδιωτών, επιχειρήσεων και αγροτών σε επενδύσεις σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βιολογική γεωργία, τη διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων και νερού, την πράσινη χημεία, τον οικοτουρισμό-αγροτουρισμό και τις πράσινες μεταφορές.
  • Ανέπτυξε ένα πακέτο πράσινων καινοτόµων υπηρεσιών που απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και δηµόσιους οργανισµούς.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος, ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος που σχεδίασε και υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να υλοποιηθεί με τη συμβολή του Δημοσίου και τη συμμετοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών δημιουργώντας ένα αναπτυξιακό Fund που σε πρώτη φάση θα συγκεντρώσει €100 εκατ. Το επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από την θυγατρική του Ομίλου, την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες στην περιφέρεια, καθώς εκτιμάται ότι 1.000 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε υφιστάμενα και νέα Επιχειρηματικά Πάρκα και θα δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα 5 χρόνια.

Το πρόγραμμα των επενδύσεων περιλαμβάνει:

  1. Τον εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών 26 Βιομηχανικών Περιοχών σε όλη τη χώρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη προσέλκυση νέων επενδυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
  2. Τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων με ενεργειακά αποδοτικές υποδομές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον στα πρότυπα των Eco-Industrial Parks.
  3. Επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με έμφαση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σταθμούς βιομάζας και βιοαερίου. 
  4. Τη δημιουργία επιχειρηματικών μονάδων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων σε επιλεγμένες περιοχές της περιφέρειας.
  5. Ολοκληρωμένα Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικά Πάρκα (ΟΠΕΠ) μικρής και βιώσιμης κλίμακας σε νησιά, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά πρότυπα για τη διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτονομίας από ανανεώσιμες πηγές, την επάρκεια υδάτινων πόρων μέσω αφαλάτωσης, την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή προϊόντων υδροπονικών καλλιεργειών σε ηλιακά θερμοκήπια.

 

Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών, κυρίως στο κομμάτι της δημιουργίας πρότυπων ΟΠΕΠ αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στα νησιά του Αιγαίου, και θα υλοποιηθεί με προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, μια διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

 

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον κορoνοϊό με 120 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο 11 νέων έργων αξίας 120 εκατ. ευρώ από το «Horizon Europe», το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας (2021-2027),...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συστήνει συμμαχίες για τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες βιομηχανικού cloud
Δύο νέες βιομηχανικές συμμαχίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τη συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και την ευρωπαϊκή συμμαχία για τα βιομηχανικά...
CINEA: Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων σε Πειραιά και Ηράκλειο
Έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία
Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη...
Συνάντηση Σταϊκούρα και Ντόναχιου: Η ελληνική οικονομία άντεξε στην πανδημία
Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι "η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Κικίλιας: Νέα κίνητρα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού
Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους ενδιαφερόμενους με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός...