Αρχική BUSINESS Νέα Και η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για το 2013-4-5

Και η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για το 2013-4-5

 

…για να μην συζητήσουν για προγράμματα, επιδοτήσεις και ΦΠΑ, αλλά για την ανάγκη ισχυροποίησης της παρέμβασης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για το μέλλον, με συμμετοχή και δράση.

Με κύριο θέμα την συμβολή του αγροτικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μετά τον σύντομο απολογισμό του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Βογιατζή, έγινε η περιγραφή των δυνατοτήτων και των σκοπών της Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης ΕΝΑ Θεσσαλονίκης και των αποφάσεων από συνέδρια και συνεδριάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, από τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη.

Σε περιβάλλον γενικής επαναξιολόγησης ή/& απαξίωσης των θεσμών και δομών, καθώς και αναδιατάξεων στην ελληνική κοινωνία, η διάθεση για συλλογική δράση, συμμετοχή και συνδιαμόρφωση των προοπτικών του μέλλοντος, ενεργοποίησε τους συμμετέχοντες στο πρώτο και δεύτερο στάδιο της συγκέντρωσης (πρώτο στάδιο: καθορισμός δυνατοτήτων και λειτουργίας των ΕΝΑ και δεύτερο: δέσμη ληφθέντων αποφάσεων στην ΠΕΝΑ) όπου ανάμεσα στους συμμετέχοντες και εκφράσαντες άποψη επισημαίνεται η παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεοδ. Καράογλου, ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη από τον Περ. Σύμβουλο κ. Γεώργιο Καγιά, οι παραινέσεις που πολύπειρου Γεν. Δ/ντή Αγροτικής Οικ & Κτηνοτροφίας Κεν. Μακεδονίας κ. Κλήμη Γούναρη, η παρουσία της κας Α. ΧατζηΛασκαράκη εκπροσώπου του βουλευτή Σ. Αναστασιάδη, οι χαιρετισμοί της Βουλευτού κας Σ. Ξουλίδου και του Δ/τη του Ινστιτούτου Δασολογικών Ερευνών Δρ Παπαχρήστου, η επίσκεψη του συντονιστή του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης κ Μ. Παπαϊωάννου, η συμμετοχή αντιπροσωπείας της Ένωσης Νέων Αγροτών Κιλκίς με τον κ. Θεόδωρο Φυτανίδη και άλλων.

Στο τρίτο στάδιο συμμετείχαν μόνο οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες (ηλικία 19-40 ετών) και μετά από μακρά συζήτηση για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους Νέους Αγρότες Θεσσαλονίκης και τις επιθυμίες και δυνατότητες προσφοράς, καταγράφηκε από τους παριστάμενους η νέα ομάδα συντονισμού της δράσης των Νέων Αγροτών και διαμόρφωσης των προτάσεων προς τους άλλους φορείς της περιοχής, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή μέχρι τώρα οι: Βογιατζής Στέλιος, Μαλλιαρός Γιώργος, Καμάρης Αθανάσιος, Πουλέγκας Γιώργος, Κάλφας Ανέστης, Μπότας Γεώργιος, Μαλλιαρός Παναγιώτης, Γκούτας Απόστολος & Πάνος Ιωάννης.

Οι επιλεγέντες, και πιθανόν όσοι άλλοι επιθυμούν, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Μαλλιαρό θα συναντηθούν την Τρίτη, 29 Ιαν 2013, στις 21.00, στο ΑΓΡΟΡΑΜΑ (Π. Π. Γερμανού 44, τηλ 2310 271950) για να προσδιορίσουν τομείς και στόχους δράσης της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης για την επόμενη τριετία (2013, 2014 7 2015), για να προσδιορίσουν την εκπροσώπηση της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και σε άλλους φορείς, αλλά και να δρομολογήσουν την σύνθεση, προβολή και παρουσίαση των κυριότερων θεμάτων που απασχολούν τους Νέους Αγρότες στους άλλους τοπικούς φορείς.

Καθορίσθηκε ότι την πρώτη Δευτέρα κάθε μηνός στις 21.00 θα προσκαλείται συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, ανοικτό σε όλα τα μέλη της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε Δευτέρα θα υπάρχει κύκλος συζήτησης για τρέχοντα θέματα ή, κατόπιν προσκλήσεως, για εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τους Νέους Αγρότες, σε μελλοντική έδρα.

Για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε ότι οι Νέες και Νέοι Αγρότες είναι συνεπείς επαγγελματίες αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές και όχι το αντίστροφο, όπως είπε ο κ. Σ. Βογιατζής, με τα κυριότερα θέματα τους να επικεντρώνονται στην επιλογή του αντικειμένου από τα αγροτικά επαγγέλματα, στην κοινωνικοποίηση των νέων αγροτών, στην δημιουργία της νέας οικογένειας και το μεγάλωμα και ανατροφή των παιδιών και την σταθεροποίηση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Σαφώς οι Νέοι Αγρότες είναι κομμάτι του συνολικού αγροτικού συνδικαλισμού, και με πρόβλεψη των καταστατικών τους κάθε Νέος Αγρότης, μέλος θεσμικής ΕΝΑ, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλος όποιας άλλης αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης επιθυμεί. Για την ακρίβεια οι ηλικιακά νέοι αγρότες είναι μόνο 6-7% όσων πληρώνονται Ενιαία Ενίσχυση από το ΚΓΠ, είναι περίπου το 25% των αποκλειστικά επαγγελματιών αγροτών αλλά εκφράζουν απολύτως το 100% του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου, και σαν τέτοια ομάδα θα έπρεπε να περιβληθεί με ειδικές δυνατότητες συμμετοχής στα κέντρα διαμόρφωσης των αποφάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, καθώς και με ποσόστωση τουλάχιστον με το 60% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των διαφόρων δομών και φορέων.

Πολύ σοβαρός προβληματισμός αναπτύχθηκε για την εξυγίανση της αγροτικής επαγγελματικής βάσης, όπως είναι (1) η απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να είναι κάποιος φροντιστής του περιβάλλοντος και παραγωγός τροφής, (2) η ανάγκη για διάχυση της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας στους επαγγελματίες αγρότες και η συμμετοχή τους στον προσανατολισμό της μελέτης των αναγκών τους, (3) η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικής δράσης με ανταλλαγή εμπειριών, επισκέψεις μελέτης, αποστολές, δικτυώσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις, διάχυση επαγγελματικών πληροφοριών, επιμελητηριακή δομή κλπ και βέβαια (4) ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη, που από ότι φαίνεται από τις σημερινές αγροτικές επαγγελματικές ανάγκες, δεν μπορεί να καλύπτεται από ετεροαπασχολούμενους και ευκαιριακά απασχολούμενους (ως 35% συμπληρωματική πηγή εισοδήματος), αλλά από επαγγελματίες αγρότες με την συντριπτική (80-85%) ενασχόληση με το επάγγελμα.

Ο ρόλος του αγροτικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου επιβάλει ομογενοποιημένο, σαφώς προσδιορισμένο επαγγελματικά χώρο, για να μπορεί να συμμετέχει, να σχεδιάσει και να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.

Οι επαγγελματίες αγρότες, ως παραγωγοί τροφής, έχουν να ανταπεξέλθουν στην επιτακτική ανάγκη επιβίωσης του 2015 με την εξασφάλιση επιπλέον 1.000.000.000 tn ισοδυνάμων σιτηρών για την διατροφή του πλανήτη το 2050, και αυτό μπορεί να γίνει με επαγγελματίες αγρότες 100%, με άδεια ασκήσεως αγροτικού επαγγέλματος, ταυτόχρονα, ελεύθερα, με πάσης μορφής συμπληρωματικούς παραγωγούς τροφής.

Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες θέλουν, μπορούν και συμμετέχουν στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως είναι και η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, για ένα καλύτερο μέλλον, το μέλλον τους και το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Την Τρίτη, 29/1/2013, στις 21.00, στο ΑΓΡΟΡΑΜΑ (Π.Π.Γερμανού 44, 2310 271950) η συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων, ενεργειών και δράσεων της ΕΝΑ Θεσ/νίκης.

 

SAVE THE DATE: 7 Νοεμβρίου Διαδικτυακά το 15ο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SMARΤ CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»
Το 15ο πολυσυνέδριοα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΞΗ» που διοργανώνει το έχει στόχο ν’ αναδείξει την πρόκληση των έξυπνων πόλεων.   Άνθρωποι - στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας,...

Το ka-business.gr προτείνει

Πιστώνεται σήμερα το 70% της Βασικής Ενίσχυσης σε 540.000 αγρότες
Σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν το 70% της Βασικής Ενίσχυσης, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου αγροτών σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, όπως...
Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, όπως προέκυψε από τις Αρχαιρεσίες της 15ης  Οκτωβρίου 2020, συνεδρίασε  και συγκροτήθηκε σε Σώμα, ως ακολούθως:   Πρόεδρος:...
Αυτά είναι τα νέα μέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία του κορωνοϊού
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα η Ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας, αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων προστασίας...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“ΤΖΟΡΝΤΑΝ” με τη Μαρία Κορινθίου στη Θεσσαλονίκη
Ο σπαρακτικός μονόλογος «Τζόρνταν» των Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, που μετέφρασε ο Μάριος Πλωρίτης, μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη θεατρική...
Η βιώσιμη ανάπτυξη στο μικροσκόπιο της επιχειρηματικής κοινότητας
Στην ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων βιώσιμης ανάπτυξης εστίασε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, με τίτλο "Tribes: Joined by Purpose" το...
Η Σοφία Εξάρχου σκηνοθετεί τα σποτ του 61ου ΦΚΘ [ΒΙΝΤΕΟ]
Στην Σοφία Εξάρχου, σκηνοθέτιδα του πολυβραβευμένου Park, ανέθεσε το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των φετινών σποτ. Αντλώντας έμπνευση από την πρωτοφανή εποχή...