Αρχική BUSINESS Νέα Ποιότητα και εξωστρέφεια τα «κλειδιά» της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα

Ποιότητα και εξωστρέφεια τα «κλειδιά» της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Τσαυτάρης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση και ο ίδιος στη γεωργία ως πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία που τόσο παγκοσμίως, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται στροφή προς μια πιο ποιοτική γεωργία.

Ο κ. Υπουργός ανέπτυξε τις δράσεις που έχουν αναληφθεί, τα έργα που υλοποιούνται, αλλά και όσα σχεδιάζονται, προκειμένου η χώρα να εφαρμόσει αποδοτικά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2014. Τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας των προϊόντων, την αξία που τους προσδίδει η μεταποίηση και η σύμπραξη του πρωτογενούς με άλλους τομείς της οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών για την ικανοποίηση των στόχων που θέτει η νέα ΚΑΠ.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της γεωργίας  και της παροχής στοχευμένων γεωργικών συμβουλών με τη διασύνδεση κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών.    

 Από την πλευρά του ο κ. Reichenbach εξήρε τις προσπάθειες  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, απλουστεύει τις διαδικασίες εξαγωγής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων (πρόγραμμα single window) με πρώτα πιλοτικά προϊόντα το κονσερβοποιημένο ροδάκινο στις ανατολικές χώρες και τη φέτα σε ΗΠΑ και Καναδά.  

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της εξωστρέφειας και συμφώνησε, με τον κ. Τσαυτάρη ότι η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας πρέπει να στηριχθεί στους νέους ανθρώπους, στα υψηλής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

Τέλος, ο  κ. Reichenbach υπογράμμισε τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Τουρισμού, για την ανάδειξη των διατροφικών προϊόντων και της γαστρονομίας, ως μέρος του τουριστικού πακέτου της χώρας.

 

Αμέσως μετά  ακολούθησαν δηλώσεις.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Reichenbach και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είχα την ευκαιρία στην ολιγόωρη συνάντησή μας να εξηγήσω τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού αυτού Υπουργείου και τη σημασία της γεωργίας για την οικονομία του τόπου. Είχαμε την ευκαιρία να του δείξουμε τις δράσεις που κάνουμε για να στρέψουμε τη γεωργία, από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιοτική, μια γεωργία συνυφασμένη με τον τόπο, τον πολιτισμό μας, το περιβάλλον μας, μια γεωργία στραμμένη προς την εξωστρέφεια, μια γεωργία που θα διαχειρίζεται αειφόρα τους φυσικούς πόρους και θα υποστηρίζει τις ανάγκες των καταναλωτών.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την νέα ΚΑΠ που έρχεται και τις προτεραιότητες της, τον τρόπο που η χώρα ετοιμάζεται γι’ αυτό, προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι. Τέλος είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε τις προσπάθειες που κάνουμε ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπου ζητήσαμε και τις δικές τους εμπειρίες, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αυτός ο τομέας θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα χρηματοδοτηθεί με σημαντικά ποσά. Εντάσσεται και στο σκεπτικό ότι αυτός ο τομέας θα κάνει βιώσιμη τη γεωργία μας και στις επόμενες δεκαετίες.

Συμφωνήσαμε να τον αναπτύξουμε και με τη δική τους βοήθεια και υποστήριξη, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Πρέπει τώρα την έρευνα και  την τεχνολογία, τις εφαρμογές, τις συμβουλές προς τους γεωργούς να καλλιεργήσουμε το μέλλον. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το καλλιεργήσουμε. Επενδύοντας στη γνώση, την επιστήμη και την καινοτομία».

 

Επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Horst  Reichenbach:

«Από την πρώτη μας συνάντηση είναι ξεκάθαρο ότι ο Υπουργός έχει ξεκάθαρο όραμα για το πού θέλει να οδηγήσει την αγροτική ανάπτυξη σε προϊόντα που ζητούνται από τους καταναλωτές. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη του δυναμικού που υπάρχει στην ελληνική γεωργία μπορεί να γίνει  μέσα από την έρευνα και την καινοτομία και επομένως υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν αυτές οι πτυχές στο Υπουργείο. Συζητήσαμε το περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ για την ελληνική γεωργία και ο Υπουργός πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες της νέας ΚΑΠ ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος και θέλω να πω ότι συμφωνούμε πλήρως με αυτό. Υπάρχουν ειδικά θέματα, στα οποία μπορούμε να παρέχουμε την υποστήριξή μας.

Τέλος είμαι ευγνώμων με τις προσπάθειες του Υπουργού να βελτιώσει τη δυναμική των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η task force ήδη έχει υποστηρίξει τις εξαγωγές και σε άλλους κλάδους και μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων. Ο Υπουργός κ.Τσαυτάρης προσωπικά έχει συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια».

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Κορονοϊός: Η Επιτροπή εγκρίνει νέα σύμβαση με τη Novavax για πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19
Την έβδομη συμφωνία προαγοράς με φαρμακευτική εταιρεία ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου
ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο αμφιθέατρο των Μ Μουδανιών, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη,...
PaloServices: Ανάλυση ειδήσεων και κοινωνικών δικτύων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
H PaloServices παρέχει καινοτόμους τρόπους ανάγνωσης και ευφυούς ανάλυσης των ειδήσεων αλλά και των κοινωνικών δικτύων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής...
Εθνική Τράπεζα: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής...