Αρχική BUSINESS Νέα “Τα οφέλη από τη λειτουργία των αγορών αγροτών είναι πολλά και ποικίλα”

“Τα οφέλη από τη λειτουργία των αγορών αγροτών είναι πολλά και ποικίλα”

 

Τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τον συνόδευσε στους χώρους του «χωριού των παραγωγών» και συνομίλησαν με παραγωγούς και καταναλωτές.

 

Παραγωγοί από όλη τη χώρα διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που άλλωστε υποστηρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς προωθεί τη λειτουργία των ανοικτών αγορών αγροτών, των λεγόμενων farmer’s markets και όπως τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης στόχος είναι η απόκτηση εμπειριών, ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ανοικτών αγορών αγροτών.

Ήδη λειτουργεί πιλοτικά το πρώτο στην περιοχή της Πρέβεζας, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν σε Ηλεία, Δράμα, Κοζάνη και Χανιά.

 

Για τα πολλαπλάσια οφέλη της λειτουργίας των ανοικτών αγορών αγροτών μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης: “Με την ευκαιρία της επίσκεψης εδώ στο Χωριό Παραγωγών στο Βύρωνα  θα ήθελα να πω ότι,  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει, να βοηθήσει δηλαδή σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τους ανθρώπους να προμηθευτούν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, προσπαθούμε να ξεκινήσουμε και να αποκτήσουμε εμπειρία σε ένα θεσμό όπως είναι αυτός ο θεσμός των ανοικτών αγορών παραγωγών.

Όπως ξέρετε ο θεσμός αυτός επιτρέπει το ράφι του πραγματικού παραγωγού να έρθει κατευθείαν στο ράφι του καταναλωτή. Αυτό μειώνει τη ψαλίδα και τις αποκλίσεις τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή και επιτρέπει από τη μία στον παραγωγό να πάρει μερικά λεπτά παραπάνω για να στηριχθεί, και από την άλλη στον καταναλωτή να μην πληρώνει δύο και τρεις φορές επάνω ένα προϊόν.

Έτσι δειλά- δειλά ξεκινήσαμε πιλοτικά τις αγορές παραγωγών (farmer’s markets). Ήδη λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στην Πρέβεζα και σύντομα θα λειτουργήσει στην Ηλεία, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσει και στη Δράμα. Αυτός είναι ο σκοπός μας αφού θα γίνει και μία στα Χανιά και μία στην Κοζάνη.

Θέλουμε σε αυτό το θεσμό, που δεν έχουμε σχετική εμπειρία, να αποκτήσουμε εμπειρία από την πράξη. Ποιοι είναι αυτοί που θα συμμετέχουν, πώς θα ελέγχονται, πώς θα λειτουργεί, ποιοι θα την ορίζουν, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο  που θα διέπει τη λειτουργία τους, για να είναι όλα ρυθμισμένα.

Μας απασχολούσε ιδιαιτέρως πώς θα λειτουργούσε αυτή η αγροτική αγορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα, δηλαδή θα έρθουν εδώ οι παραγωγοί; Χαίρομαι πραγματικά που βλέπω ότι αυτός ο θεσμός αποκτά μιμητές. Θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά, τους νέους αγρότες, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές που αγκαλιάζουν αυτό το θεσμό, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων. Να συγχαρώ επίσης τους πρωτοπόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ο κ. Χαρδαλιάς πρώτος ξεκίνησε αυτό το θεσμό στο αστικό κέντρο. Να αναφέρω και το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαϊλα που επίσης υποστήριξε το θεσμό.

Είναι προς το συμφέρον όλων να πετύχει η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. 

Πέραν αυτών, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά έχει επιπτώσεις και στις τιμές που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, οι οπωροπώλες.

Έτσι ο καταναλωτής σε απευθείας σχέση με τον παραγωγό, υποστηρίζει την ντόπια παραγωγική διαδικασία, το ντόπιο γενετικό υλικό, άρα τα οφέλη είναι πολλαπλάσια πέραν του οικονομικού”.

 

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη για την άμεση ενεργοποίηση και το ενδιαφέρον και τόνισε: “Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη γιατί από τη στιγμή της ενεργοποίησης αυτού του θεσμού και ο ίδιος και οι συνεργάτες του έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον.

Είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στο κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά. Το Χωριό Παραγωγών είναι κάτι πρωτότυπο, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες και θα υπάρχει και θεσμικό πλαίσιο πλέον, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, για να λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένους κανόνες. Γιατί υπάρχει ανταπόκριση, υπάρχει οικονομία κλίμακας.

Αυτοί που ωφελούνται δεν είναι μόνο όσοι επισκέπτονται το Χωριό αλλά σε επίπεδο τοπικό, οι τιμές έχουν πέσει και στα σούπερ μάρκετ και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε αυτή την κρίση όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε ο καθένας μέσα από την τεχνογνωσία τη δική του ο κόσμος που υποφέρει να μπορέσουμε να του προσφέρουμε προϊόντα σε χαμηλή τιμή και πολύ καλή ποιότητα”.

 

Το Χωριό Παραγωγών στο Βύρωνα λειτουργεί κάθε δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα, ενώ από την άνοιξη θα λειτουργεί κάθε δεκαπενθήμερο.

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

“Η ΕΝΩΣΗ”: Δικαστική Ακύρωση Απόλυσης Καρκινοπαθούς Εργαζόμενης
Η γυναίκα απολύθηκε από τον εργοδότη της όταν αυτός  έμαθε πως διαγνώστηκε με καρκίνο. Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με την υπ’αριθμ.1531
To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...
Ψηφιακή τεχνολογία: η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει πρότυπα για τις πλατφόρμες, λέει το ΕΚ
Το ΕΚ ζητά κανόνες για το παρόν και το μέλλον των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως οι διαδικτυακές πλατφόρμες και αγορές, και δεσμευτικό μηχανισμό κατά του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αυτοδιοίκηση και Παιδεία ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κοινωνία
Ξεκινά μια συνεργασία μεταξύ του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του...
Αλτσχάιμερ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει πρώιμη φωνητική διάγνωση της νόσου
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer, ανιχνεύει την αφανή εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, αναλύοντας δείγματα φωνής...
Με 4 Airbus A350-900s θα πετάει φέτος τον χειμώνα η Lufthansa από τον κόμβο της στη Φρανκφούρτη
Καθ’όλη τη διάρκεια του χειμερινού προγράμματος, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, η Lufthansa θα εντάξει στον στόλο της τέσσερα αεροσκάφη Airbus A350-900 που...