Αρχική BUSINESS Νέα Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ΣΕΒΕ-Επιμελητηρίου Άρτας

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ΣΕΒΕ-Επιμελητηρίου Άρτας

 

Ειδικότερα, οι δύο φορείς συμφώνησαν να συνεργαστούν αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εξειδίκευση και εμπειρία του ΣΕΒΕ σε θέματα εξωστρέφειας με στόχο:

 

  • την προώθηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής κουλτούρας στους επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων
  • την εκπαίδευση/κατάρτιση και συμβουλευτική του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την εξωστρέφεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
  • τη διοργάνωση εκδηλώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων.

 

Για την υλοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας οι δύο φορείς θα προχωρήσουν σε αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων, προώθηση θεμάτων και κοινών δράσεων των δύο φορέων, αξιοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της υποδομής, τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΣΕΒΕ σε θέματα εξαγωγών και εξωστρέφειας γενικότερα.

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων του Μνημονίου τα δύο μέρη συμφώνησαν και ιδρύεται Παράρτημα του ΣΕΒΕ στο κτίριο του Επιμελητηρίου Άρτας.

 

«Η προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Άρτας, η ανάδειξη, προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων με παράλληλη εξειδίκευση της πρωτογενούς μας  παραγωγής  αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για το τρέχον έτος  και με την τεχνογνωσία και εξειδικευμένη γνώση του ΣΕΒΕ είμαστε διατεθειμένοι να πάμε μακριά», επισήμανε ο Χρήστος Παπάζογλου.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας ως «ακόμη ένα, αλλά εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρεφή πορεία της Άρτας και των Αρτινών επιχειρήσεων» και πρόσθεσε: «Πέρα και πάνω από τις δικές μας παραγωγικές, εμπορικές και εξαγωγικές  επιδιώξεις, στόχος μας είναι και η από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών  προγραμμάτων για την συμμετοχή σε εκθέσεις, τη διοργάνωση συνεδρίων για τις εξαγωγές, για την κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων μας.

 

Τέλος, ο κ. Παπάζογλου ευχαρίστησε τον Χρήστο Κολιό, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, αλλά και του ΔΣ του ΣΕΒΕ, για την ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη αυτής της συνεργασίας.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης επισήμανε πως με τη συμφωνία δίνεται η ευκαιρία στους δύο φορείς να προωθήσουν με κοινές δράσεις την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτικούς πόρους με κατεύθυνση την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

«Η κρίση δεν φέρνει μόνο προβλήματα, αλλά γεννά και ευκαιρίες» είπε και ανέδειξε την ανάγκη της χώρας να γίνει παραγωγική και να εξάγει. Τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Άρτας (νωπά φρούτα, ιχθυηρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζώντα ζώα κ.ά.) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες εξαγωγών και ο ΣΕΒΕ με την τεχνογνωσία και τις επαφές του σε όλες τις χώρες στόχους, θα βοηθήσει ουσιαστικά τις εταιρείες που έχουν πραγματικές δυνατότητες να εξάγουν σε όλο τον κόσμο» ανέφερε.

 

«Καταρχάς, θα πρέπει να κάνετε τα προϊόντα σας γνωστά στον πελάτη» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει «Δοκίμασα κάποιες από τις σπεσιαλιτέ σας και πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν διεθνή καριέρα, αν δεν κάνουν ήδη».

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε εξάλλου πως οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ένα τέτοιο μέγεθος, που να τους επιτρέπει να κάνουν εξαγωγές και να ικανοποιούν τις ανάγκες του πελάτη, θα πρέπει να στραφούν σε συνεργασίες με επιχειρήσεις του ίδιου αντικειμένου, ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο μέγεθος που απαιτεί η αγορά και να μπορούν να εξάγουν. «Πρέπει να στηριχθούμε σε συνεργασίες και να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε. Ο ΣΕΒΕ μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σ’ αυτόν τον τομέα», ανέφερε.

 

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, εκτός των προέδρων των δύο φορέων, παραβρέθηκαν το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ Θωμάς Βασσάρας, η εντεταλμένη σύμβουλος του ΣΕΒΕ Βασιλική Λούντζη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας, καθώς και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων της Άρτας.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Άρτα για την υπογραφή του ΜOU με το Επιμελητήριο Άρτας o Πρόεδρος και τα μέλη της αποστολής του ΣΕΒΕ επισκέφθηκαν την επιχείρηση «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», μια δυναμική επιχείρηση-μέλος του ΣΕΒΕ.

 

Η εταιρία ΚΟΛΙΟΣ ABEE ιδρύθηκε το 1994, ακολουθώντας τις επιτυχημένες δραστηριότητες της μητρικής εταιρίας “ΚΟΛΙΟΣ Ο.Ε”. Παράγει και εμπορεύεται ακτινίδια, πορτοκάλια και μανταρίνια. Έχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στις εξαγωγές από το 1985 όταν ξεκίνησε με τις εξαγωγές φρούτων στην Γερμανική αγορά. Οι εξαγωγές συνεχίζονται από τότε σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Βουλγαρία αλλά και χώρες της Ασίας.

 

 

Λίγα λόγια για τις εξαγωγές της Ηπείρου-Άρτας

 

Ο αγροτικός κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για την Ήπειρο, με τις εξαγωγές τροφίμων να συνεισφέρουν με 68% στις εξαγωγές της περιφέρειας το 2014. Όπως είναι γνωστό, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι η «βαριά βιομηχανία» της περιφέρειας, με κατ’ εξοχήν εξαγωγικό προσανατολισμό. Μάλιστα την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές ιχθυηρών από την Ήπειρο διαγράφουν άνοδο με υψηλό μέσο ρυθμό, ενώ έχουν συνολικά διπλασιαστεί σε αξία. Σημαντική είναι και η συνεισφορά των γαλακτοκομικών (μερίδιο 17%) στο καλάθι εξαγωγών της Ηπείρου.

 

Μια σύντομη αναφορά για την εξαγωγική δραστηριότητα της Άρτας. Συμμετέχει με μερίδιο 12,5% στις εξαγωγές της περιφέρειας και η πορεία των εξαγωγών του νομού βαίνει αυξανόμενη με υψηλό μέσο ρυθμό 13% στο διάστημα 2010-2014. Σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι είναι διαχρονικά οι νωποί καρποί & φρούτα (μερίδιο 26%) και τα γαλακτοκομικά (20%), ενώ από το 2013 μεγάλη κίνηση καταγράφεται στις εξαγωγές ζωντανών ζώων (μερίδιο 13%). Βασικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Αλβανία (μερίδιο 30%), η Ιταλία (12%), ο Καναδάς (10%), το Ουζμπεκιστάν (7%) και οι ΗΠΑ (6%).

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

ΕΕ: Τέσσερις νέες προκηρύξεις στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης με συνολικά 12 εκατ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τέσσερις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την προαγωγή μιας δημόσιας σφαίρας ζωντανής και πολύμορφης και την ενίσχυση της πρόσβαση των...
Embneusys: Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στην υπηρεσία των κατασκευαστικών
Καινοτόμα συστήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), ειδικά σχεδιασμένα για τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργεί η εταιρεία Embneusys (πρώην Embiots). H
ΕΕ: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θωράκιση μελλοντικών έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής
Νέες τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θωράκιση των έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2021-2027 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΙΣΑ: Οδηγίες για την προστασία από τις πυρκαγιές
Μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για την προστασία τους από το νέφος της...
Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Καθώς δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί άμεσα στήριξη για να βοηθήσει...
ΕΒΕΘ: Απειλείται η βιωσιμότητα των βυρσοδεψείων στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των βυρσοδεψικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο Ο.Τ. 52 της ΒΙΠΕΘ Σίνδου, κρούει το Εμπορικό και Βιομηχανικό...