Αρχική BUSINESS Στα σκαριά τεράστιο θερμοκήπιο με χρήση φυσικού αερίου στη Λαμία

Στα σκαριά τεράστιο θερμοκήπιο με χρήση φυσικού αερίου στη Λαμία

 

“Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ και το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα δουλέψουν άνθρωποι από την περιοχή για την κατασκευή και λειτουργία του θερμοκηπίου” είπε ο κ. Γερασίμου.”Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ και το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα δουλέψουν άνθρωποι από την περιοχή για την κατασκευή και λειτουργία του θερμοκηπίου” είπε ο κ. Γερασίμου.

Για την παραγωγή θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υδροπονίας προσφέροντας ελεγχόμενη ποιότητα και ποσότητα αλλά και συνεχή ροή όλο το χρόνο. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι  κάτοικοι της περιοχής, αφού σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα συμμετέχουν σε όλα τα στάδια,  όπως η  εγκατάσταση και τη λειτουργία της μονάδας.

Πρόσφατα σας παραχωρήθηκε μεγάλη έκταση στο Δήμο Λαμίας. Ποιό είναι το επενδυτικό σχέδιο, που θα υλοποιηθεί;
Στην έκταση αυτή θα κατασκευαστεί θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής κηπευτικών με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής. Η επένδυση αυτή θα γίνει σε 2 φάσεις και στην στην πρώτη θα γίνει ένα θερμοκήπιο 200 στρεμμάτων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο στην Ελλάδα, και δεν ξέρω στα Βαλκάνια. Σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλα 200, οπότε όταν γίνουν 400 στρέμματα θα είναι ίσως το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Για την επένδυση αυτή η ΙΤΑ θα συνεργαστεί με μεγάλους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η ΤΕΡΝΑ και ενδεχομένως και κάποιους άλλους.

Τι προϊόντα θα παράγονται;
Το θερμοκήπιο θα είναι συμπαραγωγικό, δηλαδή θα παράγει 2 προϊόντα. Το ένα προϊόν θα είναι ο ηλεκτρισμός με την καύση του φυσικού αερίου.

Σ΄ αυτόν τον τομέα έχουμε εμπειρία καθώς ήδη λειτουργούμε ένα θερμοκήπιο 100 στρ. Εκτός από τον ηλεκτρισμό θα παράγει και ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας. Εισάγουμε 500 χιλ. τόνους ντομάτα το χρόνο από Ολλανδία, Βέλγιο, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Βουλγαρία κλπ. Επομένως έχει μεγάλο περιθώριο η εσωτερική αγορά αλλά βέβαια υπάρχει και η αγορά του εξωτερικού στην οποία σκοπεύουμε να απευθυνθούμε.

Το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής τι ρόλο θα έχει στην επένδυση;
Η γεωθερμία θα έχει τον εξής ρόλο. Επειδή υπάρχει η περίπτωση να μην έχεις φυσικό αέριο κάποια στιγμή, θα είναι συμπληρωματική πηγή ενέργειας για να μη μείνει το θερμοκήπιο χωρίς θέρμανση και καταστραφεί η παραγωγή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επομένως θα έχει και μία σύνδεση με κάποια γεωθερμική πηγή την οποία θα την έχουμε αναπτύξει με αντλίες. Θα έχει δηλαδή εναλλακτική λειτουργία σε περίπτωση που κάτι συμβεί με το αέριο, από τη γεωθερμία.

Πότε βλέπετε να πραγματοποιείται η επένδυση και ποιο θα είναι το κόστος;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπογράψαμε το πρώτο συμβόλαιο,με το οποίο μας παραχωρήθηκαν τα πρώτα 200 στρ. Εμείς θα ξεκινήσουμε αμέσως τις διαδικασίες αδειοδότησης και θα προχωρήσουμε τις σχετικές μελέτες.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 1 χρόνο διότι χρειάζεται και η άδεια εγκατάστασης. Το κόστος του θερμοκηπίου υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ και το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο μας θα χρησιμοποιηθούν για τα πάντα άνθρωποι ντόπιοι από την περιοχή και για τη λειτουργία και την εγκατάσταση της μονάδας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επένδυση του εργοστασίου μηδικής στις Σέρρες;
Στόχος του εργοστασίου αυτού είναι η παραγωγή ζωοτροφών σε μορφή pellet με κύρια βάση τη μηδική. Είναι στις εκβολές του Σπερχειού, κοντά στο χωριό Ροδίτσα και βρίσκεται στη φάση που περιμένουμε να μας εγκρίνει η πολιτεία την επιχορήγηση και βέβαια πρέπει μόλις πάρουμε αυτή την έγκριση να δούμε που θα βρούμε λεφτά, γιατί οι τράπεζες εδω και ααρκετό καιρό…  έχουν κλείσει τις στρόφιγγες.

Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη της βιομάζας στην Ελλάδα;
Τα οικονομικά οφέλη της βιομάζας είναι σημαντικά καθώς μέχρι και το 60% των εσόδων από την πώληση της βιομάζας επιστρέφει ως εισόδημα στον αγροτικό πληθυσμό. Άλλο πλεονέκτημα είναι η αντικατάσταση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων με μία εγχώρια και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με αντίστοιχη εξοικονόμηση συναλλάγματος.

Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης του εγχώριου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας. Μπορεί επίσης να προσφέρει μέσω εφαρμογών θερμότητας και στην ανάπτυξη παράπλευρων οικονομικών δραστηριοτήτων όπως σε θερμοκήπια, τηλεθέρμανση, ξηραντήρια, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.

Παράλληλα θα ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά θα αποτελέσει και λαμπρό πεδίο δραστηριοτήτων για τους γεωργικούς και δασικούς συνεταιρισμούς.

Τέλος θα τονώσει την οικονομία με νέες επενδύσεις καθώς μόνο για ηλεκτροπαραγωγή απαιτούνται επενδύσεις 1δις ευρώ έως το 2020 για την επίτευξη του εθνικού στόχου.

WHO IS WHO
Ο Αντώνης Γερασίμου είναι 71 ετών, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για 19 χρόνια υπήρξε πληρεξούσιος εκπρόσωπος και τεχνικός σύμβουλος της δανικής εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών VESTAS -DWT A/S. Ενώ από το 1988 έως σήμερα διατελεί Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου εταιρειών ΙΤΑ Α.Ε., ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Agronews , energypress.gr

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια
Τέλη Δεκεμβρίου θα εγκριθούν τα εμβόλια εκτιμάει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Πρώτα θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ...
28η Οκτωβρίου: Αυστηρή τήρηση των μέτρων στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού
Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις θα εορταστεί φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελεστούν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν...
Ουρές για προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μετρήσου κι εσύ»: Καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη
Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για "επιδημία", που έως το 2025 θα έχει πλήξει
ΕΝΦΙΑ: Παράταση καταβολής δόσεων για το 2020 ζητά το ΕΒΕΘ
Επιστολή με την οποία ζητούν παράταση της καταβολής των φετινών δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον...
Ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα
Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS λειτουργεί σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). Η υπηρεσία...