Αρχική BUSINESS Success Stories Exportgate.gr: Ένας νέος φορέας εξωστρέφειας και δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων

Exportgate.gr: Ένας νέος φορέας εξωστρέφειας και δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων

 

Ο υπουργός κατά την παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας EXPORTGATE.GR, που ανέπτυξε η EUROBANK, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Εξαγωγέων και το ΣΕΒ, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση της εθνικής πύλης «που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε, στο πλαίσιο του νέου φορέα εξωστρέφειας» και επανέλαβε ότι στόχος για το 2013 είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% επί του ΑΕΠ, το οποίο θα συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας. 

Φιλοδοξία της κυβέρνησης, όπως ανέλυσε, είναι η δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το τέλος του 2014, ώστε σταδιακά το 2015 οι εξαγωγές να φτάσουν στο 16% επί του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε, ήδη υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές με βάση τρεις άξονες: 

-Ο πρώτος άξονας συνίσταται στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου. Ήδη υλοποιούνται 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους των εξαγωγών κατά 50% και 20% αντίστοιχα. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος στην εξαγωγή των πιλοτικών προϊόντων (ακτινίδια και φέτα), τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα προωθηθούν πρωτοβουλίες για απλοποίηση διαδικασιών σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών. 

-Ο δεύτερος άξονας είναι η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της Ελλάδας, δηλαδή του αριθμού των εταιρειών που εξάγουν και των προϊόντων που εξάγονται. Εντός του έτους, θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένες τομεακές πολιτικές, ξεκινώντας από τη βιομηχανία τροφίμων και τον τομέα των νέων τεχνολογιών. 

-Ο τρίτος άξονας αφορά την προώθηση των εξαγωγών, με την οποία σχετίζεται και η λειτουργία του Exportgate, η αναδιάρθρωση και η θεσμοθετημένη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία εθνικής εμπορικής ταυτότητας (brand). 

Η Στρατηγική εξωστρέφειας, συνολικά, θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece, και όπως εξήγησε ο υπουργός, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον προσεχή Ιούνιο, ενώ εντός του μήνα αναμένεται και ο αναλυτικός Οδικός Χάρτης Εξαγωγών ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις των Ολλανδών ειδικών. 

ΠΣΕ 

Τη δυναμική του διαδικτύου στο διεθνές εμπόριο και τις εξαγωγές επιβεβαιώνουν στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σχετικά την επισκεψιμότητα του πόρταλ εξαγωγών www.pse.gr. Συνολικά, 37.000 ξένοι χρήστες από 145 χώρες αναζήτησαν την τελευταία τριετία ελληνικά προϊόντα και ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από το διαδικτυακό κόμβο του ΠΣΕ, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 1.370.000 αναζητήσεις, κατατάσσοντας το πόρταλ μεταξύ των κορυφαίων σε επισκεψιμότητα ελληνικών ιστοτόπων. 

H πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, έκανε λόγο «για μία Εθνική προσπάθεια από την Εθνική Ομάδα Εξωστρέφειας», ενώ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «την ιστοσελίδα του ΠΣΕ έχουν επισκεφθεί χρήστες από 145 χώρες, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως το Τατζικιστάν και την Τανζανία». Συγκεκριμένα, οι 10 πρώτες χώρες, πλην της Ελλάδας, είναι: ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γερμανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ινδία, Ιταλία, Τουρκία και Γαλλία.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι το 75% των χρηστών είναι νέοι αποδεικνύει, όπως υπογράμμισε η κ. Σακελλαρίδη, «τη δυναμική της ιστοσελίδας του ΠΣΕ και δημιουργεί αισιοδοξία για την επιτυχία του EXPORTGATE, που βασίζεται στο πραγματικό ενδιαφέρον ξένων αγοραστών να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα και να συνδεθούν με τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις». 

Εθνική Eurobank 

Kομβικό χαρακτήρισε το ρόλο των τραπεζών στην εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικ. Νανόπουλος. 

«Για να καρπωθούμε τα οφέλη από την τάση για διεύρυνση της παγκόσμιας ζήτησης, πρέπει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονέκτημα και να δώσουμε πνοή στην παραγωγική μας προσπάθεια, στηρίζοντας την ανάπτυξη και καταπολεμώντας τη μάστιγα της ανεργίας» είπε ο κ. Νανόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Eurobank αλλά και τώρα της Εθνικής Τράπεζας στην προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας πρέπει να θεωρείται δεδομένος. 

«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η τράπεζα όλα τα χρόνια, θεωρήσαμε εξαιρετικά σημαντικό να αναπτύξουμε τις δράσεις αυτές σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς και τους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας (ΣΕΒ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ΣΕΤΕ, κ.λπ.)» τόνισε χαρακτηριστικά. «Έτσι ενώσαμε την προσπάθειά μας, με την κοινή στόχευση όλων εκείνων που σήμερα είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να απαντήσουν στις προκλήσεις στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις» επεσήμανε ο ίδιος. 

Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος, έχει ήδη συναντήσει τεράστια ανταπόκριση, κάτι που σημαίνει πως απαντά σε πραγματικές ανάγκες με τρόπο αποτελεσματικό. «Μπορεί το Exportgate να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό σύμμαχο για τους Έλληνες εξαγωγείς και ένα εθνικό, σύγχρονο εργαλείο στήριξης και προώθησης της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. 

«Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής και πιο φιλική στην υποδοχή και αποδοχή επενδύσεων, αποτελεί έναν βασικό στόχο της χώρας, η οποία καταβάλλει ήδη μεγάλες προσπάθειες για την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αυτό είναι το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Αλεξ. Τουρκολιά, στην ίδια εκδήλωση, διευκρινίζοντας ότι για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου δεν αρκεί ο προσδιορισμός του, αλλά απαιτείται η συστράτευση όλων και κατ’ επέκταση ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών. Η ενίσχυση των εξαγωγών, ως βασικού πυλώνα για την επίτευξη του εθνικού στόχου, πρόσθεσε, αποτελεί εθνική προτεραιότητα για πολλούς λόγους κυρίως, όμως, γιατί μέσω της εξωστρέφειάς μας επιβεβαιώνεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, μειώνεται η ανεργία και ανακόπτεται η διαρροή προς ξένες αγορές έμψυχου και άψυχου παραγωγικού δυναμικού. 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική Τράπεζα, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι στηρίζουν ουσιαστικά την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, εξήγησε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα θα αποτελέσει μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο νέος Όμιλος θα συνδυάζει κύρος, τεχνογνωσία και καινοτομία, στοιχεία που τον καθιστούν το πλέον αξιόπιστο στήριγμα για τον Έλληνα εξαγωγέα. 

Για τον Όμιλο της Εθνικής, υπογράμμισε ο κ. Τουρκολιάς, παραμένει ως κύρια προτεραιότητα η ενίσχυση της σχέσης των Εξαγωγέων με σημαντικούς αγοραστές, καθώς και η ενεργή συμμετοχή της τράπεζας για τη σύναψη διασυνοριακών εμπορικών σχέσεων σε αγορές με μεγάλο ενδιαφέρον. Και τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: κράτος, τράπεζες και σύνδεσμοι εξαγωγέων και επιχειρήσεων οφείλουν να συστρατευτούν κάτω από μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης εξαγωγών. 

Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή αποτυπώνεται και στο Μερίδιο Αγοράς Εξαγωγών σε στοχευμένες αγορές, όπως στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας, όπου το μερίδιο της Εθνικής ξεπέρασε το 42%, και στην Κίνα, όπου το εξειδικευμένο γραφείο της Εθνικής, με τη συνεργασία του με 4 μεγάλες κινεζικές τράπεζες, παρουσίασε υπέρβαση μεριδίου αγοράς κατά 50%.

Πηγή: kathimerini.gr

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Αλλάζει πρόσωπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά με έργο ύψους 1,5 εκατ.ευρώ
Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αναπτυξιακού έργου στον Δήμο Σερρών, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...
Πράξεις για την Μακεδονία: Παρέμβαση στήριξης των λαϊκών αγορών
Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία...
10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο πρόσφατος παγετός δίνει τη χαριστική «βολή» στις ήδη πληγείσες δενδροκαλλιέργειες και στο εισόδημα των παραγωγών μας
Επιστολή προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛ.Γ.Α στη Βέροια, απέστειλε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις...
Ο ΑΔΜΗΕ αποκτά σύγχρονο Πληροφοριακό σύστημα από την INTRASOFT International και τον ΟΤΕ
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρά στην προμήθεια νέου  Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Πληροφοριακού Συστήματος συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η...
Αλλάζει πρόσωπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά με έργο ύψους 1,5 εκατ.ευρώ
Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αναπτυξιακού έργου στον Δήμο Σερρών, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...