Αρχική BUSINESS Τεχνολογία Αpple: Αρνείται τις κατηγορίες για μυστική παρακολούθηση των χρηστών των συσκευών της

Αpple: Αρνείται τις κατηγορίες για μυστική παρακολούθηση των χρηστών των συσκευών της

 

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει και ο επικεφαλής της Στιβ Τζομπς τις κατηγορίες ότι μυστικά παρακολουθεί τις κινήσεις των κατόχων των συσκευών της, αρκετές μέρες μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε διεθνώς σχετικά με το ζήτημα.

Ερευνητές στο πεδίο της διαδικτυακής ασφάλειας ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν ένα κρυφό φάκελο στις εν λόγω συσκευές, ο οποίος περιέχει ένα μυστικό αρχείο καταγραφής όλων των γεωγραφικών τοποθεσιών όπου έχουν πάει οι κάτοχοι iPhone και iPad 3G (που “τρέχουν” το τελευταίο λειτουργικό σύστημα iOS 4). Μερικοί χρήστες μάλιστα κατάφεραν να εξάγουν τα δεδομένα του αρχείου (συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους) και να τα δημοσιοποιήσουν με την μορφή χαρτών.

Από την πλευρά της, η Apple αναφέρει ότι “το iPhone δεν καταγράφει την τοποθεσία σας. Μάλλον, διατηρεί μια βάση δεδομένων των σημείων Wi-Fi (hotspots) και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας πέριξ της τρέχουσας τοποθεσίας σας, μερικές από τα οποία μπορεί να απέχουν περισσότερα από 160 χιλιόμετρα από τη συσκευή σας, προκειμένου να βοηθήσει το iPhone σας να υπολογίσει γρήγορα και με ακρίβεια την τοποθεσία του, όταν του ζητηθεί κάτι τέτοιο”.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την εταιρία, η συσκευή δεν καταγράφει κάθε στιγμή τις κινήσεις του χρήστη, αλλά εντοπίζει τις πιο κοντινές υποδομές κινητής τηλεφωνίας και ασύρματων δικτύων.

Η Apple διευκρίνισε ότι αυτά τα στοιχεία, στη συνέχεια, στέλνονται σε αυτήν με ανώνυμο και κρυπτογραφημένο τρόπο, με συνέπεια η ίδια, όπως τονίζει, να μην μπορεί να εντοπίσει εξατομικευμένα την πηγή αποστολής των δεδομένων.

Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων σχετίζεται με την παροχή στοιχείων στις εταιρίες μάρκετινγκ και διαφήμισης για να “σερβίρουν” στους χρήστες τα κατάλληλα διαφημιστικά μηνύματα, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του. Η Apple έχει δηλώσει ότι δεν παραχωρεί σε τρίτους αυτά τα στοιχεία, αν δεν έχει τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη.

Όμως η εταιρία παραδέχεται ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως τα συλλεγόμενα με αυτόν τον τρόπο στοιχεία πηγαίνουν πολλούς μήνες πίσω στο παρελθόν, όταν αποθηκεύονται. “Δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για ένα ελάττωμα, που σκοπεύουμε να διορθώσουμε σύντομα”, ανέφερε η Apple, που διευκρίνισε ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει μια δωρεάν ενημέρωση του λογισμικού iOS, η οποία θα κρυπτογραφήσει το αρχείο αποθήκευσης αυτών των στοιχείων.

Το αρχείο επίσης θα μπορεί να διαγραφεί, όταν απενεργοποιείται στη συσκευή η λειτουργία υπηρεσιών γεω-εντοπισμού. Ακόμα θα μειωθεί από ένα χρόνο σε επτά μέρες το πολύ η χρονική διάρκεια διακράτησης αυτών των αποθηκευμένων δεδομένων, ενώ θα σταματήσει να γίνεται δεύτερη αποθήκευση (“back-up”) των στοιχείων στο iTunes.

Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και η εταιρία ανταποκρίθηκε με ασυνήθιστη διαφάνεια στις κατηγορίες, προσπαθώντας να διορθώσει το πρόβλημα, τελικά, χωρίς να το θέλει, ίσως να δημιούργησε ένα -έστω προσωρινό- κίνδυνο από άποψη ασφάλειας για τους κατόχους iPhone, καθώς οι χάκερ ξέρουν πλέον ότι υπάρχει ένας ευάλωτος φάκελος με μη κρυπτογραφημένα δεδομένα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης.

Το θέμα έχει πάρει ευρύτερη διάσταση και ήδη το Αμερικανικό Κογκρέσο, δια της αρμόδιας επιτροπής του, έχει ζητήσει από πολλές εταιρίες (Apple, Google, Microsoft, Nokia, RIM, HP κ.α.) να διευκρινίσουν αν οι συσκευές τους καταγράφουν, αποθηκεύουν και μοιράζονται με τρίτους στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις των χρηστών στον χώρο. Η Apple προτίθεται να καταθέσει σε αυτή την επιτροπή και σε άλλες αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.

Από την πλευρά της, η Google δήλωσε ότι οι χρήστες “έξυπνων” τηλεφώνων που “τρέχουν” το λειτουργικό της Android, μπορούν να επιλέξουν, αν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής τέτοιων στοιχείων, τα οποία, όπως είπε κι αυτή, στέλνονται στη συνέχεια ανώνυμα στους κεντρικούς υπολογιστές της.

Εξάλλου, η Apple ανακοίνωσε ότι η αναμενόμενη λευκή έκδοση του iPhone 4 θα βγει σήμερα στην αγορά, σε πολλές χώρες του κόσμου (όχι στην Ελλάδα), με καθυστέρηση περίπου ενός έτους σε σχέση με μαύρο μοντέλο.

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί του Σάμου
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήταν σαν να χτύπησε το σημείο μικρό τσουνάμι. Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες του νησιού να...
Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου: Έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα
Σημειώθηκε στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 30/10, στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Σάμου. Η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, μικρό εστιακό βάθος μόλις στα 10 χιλιόμετρα...
ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα και παροχές καταβάλλονται σήμερα
Καταβάλλονται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) παροχές, ύψους ευρώ. Αναλυτικά, καταβάλλονται: Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αναβολή και νέες ημερομηνίες παραστάσεων στο θέατρο “Αμαλία” στη Θεσσαλονίκη
Η διεύθυνση του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ ανακοίνωσε την αναβολή παραστάσεων, που θα ανέβαιναν τις επόμενες μέρες, μετά την αλλαγή επιπέδου στον επιδημιολογικό χάρτη της Θεσσαλονίκης...
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Αναστολή εκδηλώσεων
Μετά την υπαγωγή της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες και παραστάσεις του...
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί του Σάμου
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήταν σαν να χτύπησε το σημείο μικρό τσουνάμι. Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες του νησιού να...