Αρχική BUSINESS Τεχνολογία To ρομπότ «Σοφία» σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους

To ρομπότ «Σοφία» σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους

«Τα κοινωνικά ρομπότ όπως εγώ μπορούν να φροντίσουν τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους», λέει η Σοφία μέσα από το εργαστήριό της στο Χονγκ Κονγκ.

Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, να δώσω θεραπεία και να δώσω κίνητρα, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις», προσθέτει.

Από τότε που παρουσιάστηκε το 2016, η Σοφία -ένα ανθρωποειδές ρομπότ- έγινε viral. Τώρα η εταιρεία πίσω από αυτήν έχει ένα νέο όραμα: να παράγει μαζικά ρομπότ μέχρι το τέλος του έτους.

O Ντ. Χάνσον ποζάρει με το ρομπότ Σοφία / Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung

Η Hanson Robotics, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τέσσερα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της Σοφίας, θα ξεκινήσουν να λανσάρονται από τα εργοστάσια το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τους ερευνητές να προβλέπουν ότι η πανδημία θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία ρομποτικής.

«Ο κόσμος του COVID-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντέιβιντ Χάνσον.

Ο Χάνσον πιστεύει ότι οι ρομποτικές λύσεις στην πανδημία δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πελάτες σε βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο και οι αεροπορικές εταιρείες.

Ο Ντέιβιντ Χάνσον ποζάρει με το ρομπότ Σοφία / Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung
«Τα ρομπότ Σοφία και Χάνσον είναι μοναδικά επειδή είναι τόσο ανθρώπινα», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο σε αυτές τις περιόδους όπου οι άνθρωποι είναι πολύ μοναχικοί και κοινωνικά απομονωμένοι».

Ο Χάνσον είπε ότι στοχεύει να πουλήσει «χιλιάδες» ρομπότ το 2021, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, χωρίς να παρέχει συγκεκριμένο αριθμό.

Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής Γιόχαν Χουρν, του οποίου η έρευνα περιλάμβανε εργασία με τη Σοφία, δήλωσε ότι παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε βρεφική ηλικία, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

Ρομπότ Σοφία / Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung

Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία / Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung
«Μπορώ να συμπεράνω ότι η πανδημία θα μας βοηθήσει πραγματικά να βγάλουμε ρομπότ νωρίτερα στην αγορά, επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Χουρν από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.

Η Hanson Robotics λανσάρει ένα ρομπότ φέτος που ονομάζεται Γκρέις, το οποίο αναπτύχθηκε για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Προϊόντα από άλλους μεγάλους παίκτες του κλάδου βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της πανδημίας. Το ρομπότ Pepper της SoftBank Robotics αναπτύχθηκε για να ανιχνεύσει άτομα που δεν φορούσαν μάσκες. Στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με ρομπότ κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Ουχάν.

Η χρήση ρομπότ άρχισε να αυξάνεται πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικής εξυπηρέτησης είχαν ήδη αυξηθεί κατά 32%, στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ 2018 και 2019.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την τοποθέτηση ρομπότ σε τόσο ευαίσθητους ρόλους. Όταν ρωτήθηκε εάν οι άνθρωποι πρέπει να φοβούνται τα ρομπότ, η Σοφία είχε έτοιμη μια απάντηση.

«Κάποιος είπε: “δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε παρά τον φόβο τον ίδιο. Τι ήξερε;”», ανέφερε.

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
Η ομάδα του σας εύχεται ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ,  ένα 2021 γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις, θετικές σκέψεις και ενέργεια. Ας μην έχουμε δεύτερες σκέψεις για όλα...

Το ka-business.gr προτείνει

Μητσοτάκης: Μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του αναφέρεται στην πορεία του εμβολιασμού αλλά επισημαίνει και τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν, απευθύνοντας έκκληση για την...
Lockdown: Τί αλλάζει με τα SMS και την κυκλοφορία
Τα νέα μέτρα φέρνουν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής: Στο SMS 2 που αφορά...
Η Τράπεζα Πειραιώς η μόνη ελληνική επιχείρηση στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης του διεθνούς Οργανισμού CDP
Η Τράπεζα Πειραιώς συγκαταλέγεται μεταξύ των 280 κορυφαίων εταιρειών από όλο τον κόσμο, και των 129 εταιρειών από την Ευρώπη, που έχουν διακριθεί με...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» από τον Τάκη Χρυσικάκο στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ
Ο σκηνικός μονόλογος «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου. Πρόκειται για...
Μητσοτάκης: Μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του αναφέρεται στην πορεία του εμβολιασμού αλλά επισημαίνει και τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν, απευθύνοντας έκκληση για την...
Lockdown: Τί αλλάζει με τα SMS και την κυκλοφορία
Τα νέα μέτρα φέρνουν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής: Στο SMS 2 που αφορά...