Αρχική Editorial Να «φτύσουμε τον κόρφο» μας!!

Να «φτύσουμε τον κόρφο» μας!!

 

Στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει θα βρεθούν η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα αφ’ ενός και οι κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφ’ ετέρου.

 
Τα γερμανικά ΜΜΕ βλέπουν προαναγγελία σχεδίου για χορηγήσεις 100 εκατ. ευρώ «α λα ισπανικά» για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν χάνουν την ευκαιρία να επισημάνουν πως ο Σόιμπλε πηγαίνει σε μία χώρα που δεν θεωρείται και ο πιο δημοφιλής ευρωπαίος πολιτικός και δεν περιμένει θερμή υποδοχή στους ελληνικούς δρόμους.

Το Spiegel είχε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες πως τον γερμανό υπουργό Οικονομικών περιμένουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ως οιωνό του κλίματος, το γερμανικό περιοδικό ανέφερε τίτλο ελληνικής εφημερίδας στα γερμανικά που ζητά από τον Σόιμπλε «να φέρει πίσω τα κλεμμένα» (και αναφερόταν στις αποζημιώσεις).

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρεται εκτενώς και η γερμανική FAZ, αναλύοντας τα δεδομένα για την επίσκεψη στην Αθήνα με τον τίτλο «Ο Γερμανός και οι Έλληνες».

«Ο Σόιμπλε πηγαίνει στη φωλιά του λιονταριού» λέει από την πλευρά της η SZ, η οποία κάνει αναδρομή στα συνθήματα εναντίον του Σόιμπλε στις διαδηλώσεις στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ακόμη και την αναφορά του Προέδρου Κάρολου Παπούλια πέρυσι, που ρωτούσε «ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;».

Τα περισσότερα ΜΜΕ σήμερα στο Βερολίνο, αναφέρουν τις εκτιμήσεις πως η επίσκεψη στην Αθήνα θα οδηγήσει στις πρώτες κινήσεις για διοχέτευση χρηματοδοτικής στήριξης 100 εκατ. ευρώ από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW μέσω, υπό σύσταση, ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου.

Ανάλογη συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί με την Ισπανία ενώ συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και για την Πορτογαλία. Για ανάλογες κινήσεις στην Ελλάδα θα χρειαζόταν πρώτα να δημιουργηθεί ελληνική «ομόλογη» τράπεζα της KfW και άρα, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν περάσουν μερικοί μήνες.

Επίσης στην επίσκεψη του κ. Σόιμπλε θα συζητηθεί το σχέδιο για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β’ εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015.

 

Το σχέδιο αυτό που φέρει την ονομασία «προληπτικό (precautionary) πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα 13 δισ. ευρώ που εκτιμάται αυτή την στιγμή ότι θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όσον αφορά ωστόσο το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, η Sueddeutsche Zeitung μιλά για «νέες δυσάρεστες ειδήσεις λίγο πριν από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα», με τη διαπίστωση «τρύπας» ύψους έως και 10 δισ. ευρώ, την οποία η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται στην Κομισιόν.

Η εφημερίδα εκτιμά πως ο Β.Σόιμπλε δεν θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την κάλυψη του κενού τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είναι διατεθειμένος «ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και να αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα». «Ο χρόνος όμως πιέσεις, καθώς η Ευρωζώνη πρέπει να αποφασίσουν, διαφορετικά το ΔΝΤ θα πρέπει να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα» τονίζει.

Η Κομισιόν πάντως, διά του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαϊγί, διέψευσε το δημοσίευμα.

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Embneusys: Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στην υπηρεσία των κατασκευαστικών
Καινοτόμα συστήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), ειδικά σχεδιασμένα για τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργεί η εταιρεία Embneusys (πρώην Embiots). H
ΕΕ: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θωράκιση μελλοντικών έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής
Νέες τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θωράκιση των έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2021-2027 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι...
Παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό: οι διαδικτυακές πλατφόρμες λαμβάνουν νέα μέτρα
Η Επιτροπή δημοσίευσε τις εκθέσεις των Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ebury: Ενιαία περιφερειακή διεύθυνση για τη Ν. Ευρώπη
Η Ebury, εταιρεία fintech που ειδικεύεται στις διεθνείς πληρωμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δημιούργησε στο πλαίσιο της διεθνούς διάρθρωσής της, ενιαία περιφερειακή διεύθυνση για...
Συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος
Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είχε το πρωί ο πρωθυπουργός...
DOTSOFT: Εφοδιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τεχνολογία RFID
Η DOTSOFT ΑΕ υπέγραψε νέα σύμβαση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού: Ενσωματώνοντας Τεχνολογία RFID στο...