Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Child News Εκπαιδευτικές δράσεις στις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εκπαιδευτικές δράσεις στις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

Αναλυτικά οι δράσεις για τις δύο εκθέσεις έχουν ως εξής:

 

«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot»

έως 27 Ιανουαρίου 2013, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 10:00-18:00

 

Η έκθεση

Στόχος της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot» είναι να γνωρίσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Μουσείο του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες εξαιρετικής εικαστικής ποιότητας και τεχνικής δύο μεγάλων δημιουργών, του Mimmo Jodice και του Jean Christophe Ballot.

Ταυτόχρονα, μέσα από τον συνδυασμό των δύο φωτογραφικών ενοτήτων που, ανεξάρτητα από το θέμα τους, εξερευνούν τα όρια και δίνουν απαντήσεις ως προς τις δυνατότητες της ασπρόμαυρης φωτογραφίας σήμερα, η έκθεση επικεντρώνει την προσοχή των θεατών σε μυστικές περιπλανήσεις, όταν το Λούβρο είναι άδειο, δίνοντάς του την ευκαιρία να προσέξει οπτικές γωνίες που συνδέουν το περιέχον με το περιεχόμενο.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στα πλαίσια της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot» σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις σχολικές βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει τη γνωριμία με το θεσμό του μουσείου και πιο συγκεκριμένα με το Μουσείο του Λούβρου & το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από το λόγο και τη δράση. Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη φωτογραφία πορτρέτου και την αρχιτεκτονική φωτογραφία των Jean Christophe Ballot και Mimmo Jodice, ζωγραφίζουν τα αυτοπορτρέτα τους και ζωντανεύουν με εικαστικές παρεμβάσεις τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους.

 

 

 

Το τετράδιο δημιουργικής δράσης για παιδιά και συνοδούς

Γονείς και παιδιά-επισκέπτες της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot» μπορούν να προμηθευτούν από την είσοδο του μουσείο το τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, που σχεδιάστηκε από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου ειδικά για αυτούς.

Το τετράδιο καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στο χώρο του μουσείου, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο και περιέχει προτεινόμενες δραστηριότητες, παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου- ανηλίκου και μουσείου και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης.

Το έντυπο συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις και στο σπίτι.

 

Το δημιουργικό εργαστήριο

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, 11.00-13.00

(Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 15.11. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί γονείς και παιδιά  να  συμμετέχουν στο δημιουργικό εργαστήριο «Αυτοπορτρέτο», στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot».

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη φωτογραφία πορτρέτου μέσα από τη δουλειά του Mimmo Jodice στο δεύτερο όροφο του μουσείου. Ο Mimmo Jodice φωτογραφίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων που εργάζονται στο μουσείο του Λούβρου και τα πρόσωπα κάποιων εικονιζόμενων στα μεγάλα ζωγραφικά αριστουργήματα που εκτίθενται στο Λούβρο. 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει περιήγηση στα έργα του Mimmo Jodice και δημιουργικές δραστηριότητες αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού στο χώρο του εργαστηρίου, στη σοφίτα του ΚΜΣΤ.

Ηλικίες παιδιών: 6-12

Κόστος συμμετοχής: 1€ για κάθε συμμετέχοντα (τιμή ομαδικού εισιτηρίου)

Για συμμετοχή & πληροφορίες: Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 2310 589222, 2310589143

 

Οι ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot». πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τηλ. 2310 589222.

Τις Κυριακές 18/11, 2/12, 16/12, 13/1 και 27/1 στις 12:00, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες της έκθεσης (ανοιχτή συμμετοχή με το εισιτήριο της έκθεσης).

 

 

Έκθεση

“Samkura: Περιπλάνηση”

έως 9 Δεκεμβρίου 2012, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00

 

 

Η έκθεση

Η έκθεση “Samkura: Περιπλάνηση” παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών που διοργανώθηκε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια Cló Ceardlann na gCnoc” στην Ιρλανδία και υποστηρίζεται από το EACEA, τους εταίρους, το Culture Ireland και το Ealáin na Gaeltachta. “Samkura” στα γεωργιανά σημαίνει «τριφύλλι» και αυτό το όνομα δόθηκε στην διευρωπαϊκή καλλιτεχνική διοργάνωση, προσφέροντας στο γνωστό ιρλανδικό σύμβολο νοήματα εικαστικής δημιουργίας, ανταλλαγών και καλλιτεχνικής κινητικότητας. Καλλιτέχνες από τις πέντε χώρες έκαναν πράξη την ιδέα μιας ζωντανής ανταλλαγής, ταξίδεψαν για διάστημα δύο χρόνων ο ένας στον τόπο του άλλου και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η έκθεση εντάσσεται στη διοργάνωση «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία».

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στα πλαίσια της έκθεσης “Samkura: Περιπλάνηση” σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις σχολικές βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει τη γνωριμία με το θεσμό του μουσείου και τη σύγχρονη τέχνη, μέσα από το λόγο και τη δράση. Οι μαθητές ανακαλύπτουν  μορφές έκφρασης και σύγχρονης δημιουργίας όπως το βίντεο, τη φωτογραφία και την εγκατάσταση. Μέσα από τα θέματα συζήτησης και τις δράσεις του προγράμματος αναδεικνύεται η διαπολιτισμικότητα, το ταξίδι, η εξερεύνηση, η μετανάστευση. Οι δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα είναι εικαστικές και προσαρμόζονται στις ηλικιακές ομάδες.

 

Οι ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση “Samkura: Περιπλάνηση”. πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τηλ. 2310 589222.

Τις Κυριακές 25 Νοεμβρίου και  9 Δεκεμβρίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες της έκθεσης από την επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του ΚΜΣΤ κ. Μαρία Τσανταάνογλου και από τον βοηθό επιμελητή της έκθεσης και ιστορικό τέχνης του ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ Θοδωρή Μάρκογλου.

(ανοιχτή συμμετοχή με το εισιτήριο της έκθεσης).

 

 

 

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί του Σάμου
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήταν σαν να χτύπησε το σημείο μικρό τσουνάμι. Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες του νησιού να...
Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου: Έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα
Σημειώθηκε στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 30/10, στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Σάμου. Η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, μικρό εστιακό βάθος μόλις στα 10 χιλιόμετρα...
ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα και παροχές καταβάλλονται σήμερα
Καταβάλλονται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) παροχές, ύψους ευρώ. Αναλυτικά, καταβάλλονται: Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αναβολή και νέες ημερομηνίες παραστάσεων στο θέατρο “Αμαλία” στη Θεσσαλονίκη
Η διεύθυνση του θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ ανακοίνωσε την αναβολή παραστάσεων, που θα ανέβαιναν τις επόμενες μέρες, μετά την αλλαγή επιπέδου στον επιδημιολογικό χάρτη της Θεσσαλονίκης...
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Αναστολή εκδηλώσεων
Μετά την υπαγωγή της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες και παραστάσεις του...
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί του Σάμου
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήταν σαν να χτύπησε το σημείο μικρό τσουνάμι. Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες του νησιού να...