Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαχαίρι στο κόκκαλο ΚΙΝΑΛ: Υπόγειες διεργασίες για την ηγεσία -Ποιοι βουλευτές και στελέχη στηρίζουν τον...

ΚΙΝΑΛ: Υπόγειες διεργασίες για την ηγεσία -Ποιοι βουλευτές και στελέχη στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο

Του Άγγελου Μοσχοβα // iefimerida.gr Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί και την εξίσου ήπια -για την ώρα- επιστροφή στα εσωκομματικά στο Κίνημα Αλλαγής, ενόψει των εκλογών για εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο.

Οι υποψήφιοι ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους και αναζητούν ερείσματα και υποστηρικτές στο κομματικό και όχι μόνο κοινό. Απαντες πυκνώνουν τις επαφές με βουλευτές και κομματικά στελέχη ανά την επικράτεια, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστούν συμμάχους για την εσωκομματική αναμέτρηση. Μια «μάχη» που θα κρίνει εν πολλοίς και την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Ασφαλώς, οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι το Νοέμβριο, θα παίξουν τον ρόλο τους, στην τελική απόφαση όσων προσέλθουν για να ψηφίσουν.

Ωστόσο, δύο πράγματα κρατούν τους τόνους χαμηλά μέχρι στιγμής: Ο φόβος των πρόωρων εκλογών και η κόπωση των πολιτών από την πανδημία.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν στο ΚΙΝΑΛ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -παρά τις διαψεύσεις του ίδιου- θα επιλέξει εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, καθώς το μομέντουμ τον εξυπηρετεί: «Εχει χειριστεί ικανοποιητικά την πανδημία και το θέμα των εμβολιασμών, θα έχει να διαχειριστεί χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημοσκοπικά κερδίζει, άρα έχει μια καλή ευκαιρία να ανανεώσει την κυβερνητική του θητεία και να αποφύγει περαιτέρω αναπόφευκτη κυβερνητική φθορά, με άδηλα αποτελέσματα, αν καταφύγει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας», εξηγούν βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Επιπροσθέτως, με μια απλή βόλτα στις εκλογικές τους περιφέρειες, διαπιστώνουν ότι ελάχιστα συγκινεί επί του παρόντος τον κόσμο η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ.

«Τον κόσμο τον αφορά να λειτουργήσει ξανά το μαγαζί του, να πάει καλά η τουριστική περίοδος, να τελειώνουμε με την πανδημία, να αναταχθεί η οικονομία. Μας λένε ναι, αλλά αργότερα», έλεγε προς το iefimerida.gr γνωστό στέλεχος του κόμματος.

Αυτή η αβεβαιότητα και το timing κάνει επίσης τους περισσότερους βουλευτές να μην ανοίγονται ως προς τον ποιον θα υποστηρίξουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλοι, ωστόσο, δεν κρύβουν τις συμπάθειες και την στήριξή τους σε συγκεκριμένους υποψηφίους.

Το iefimerida.gr έκανε μια καταγραφή των τάσεων αυτή τη στιγμή.

Ποιοι στηρίζουν τη Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, όπως έχει ξεκαθαρίσει σε δύο συνεντεύξεις της (μία πέρυσι τον Νοέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η κούρσα ονοματολογίας, και μια πρόσφατα στο φόρουμ των Δελφών) θα είναι παρούσα.

Τη νυν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στηρίζουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου) το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α’ Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές επίσης Γ. Καμίνης (Επικρατείας), Χρήστος Γκόκας (Αρτας), Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας).

Πολλοί «χρεώνουν» επίσης στη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Μουλκιώτη (βουλευτή Βοιωτίας), ο οποίος είπε στο iefimerida.gr ότι δουλεύει για την ενότητα της παράταξης και πως θα τοποθετηθεί δημοσίως όταν ανοίξουν και επίσημα οι σχετικές διαδικασίες.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς καταγράφεται επίσης ανάμεσα στους υποστηρικτές Γεννηματά, ωστόσο ορισμένοι προβλέπουν ότι μπορεί να στηρίξει τελικά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτονόητα υπέρ Γεννηματά τάσσονται επίσης τα κομματικά στελέχη της Χ. Τρικούπη: Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας, Παύλος Χρηστίδης, ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παναγιώτης Βλάχος, ο Στέφανος Παραστατίδης, κ.α. Το οργανωτικό κομμάτι για τη στήριξη Γεννηματά έχει αναλάβει ομάδα υπό τους Χρήστο Πολυζωγόπουλο και Τόνια Αντωνίου.

Φυσικά, υπέρ της Φώφης τάσσεται και η ιστορική ομάδα των πάλαι ποτέ «γεννηματικών», Κώστας Γείτονας, Θανάσης Τσούρας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ανδρέας Λοβέρδος: Οι ένθερμοι υποστηρικτές του

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βγήκε έγκαιρα και δημόσια γνωστοποίησε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Κινείται δραστήρια, με συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με στελέχη από όλη την Ελλάδα, ενώ δεν είναι τυχαίες οι συχνές αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ.

Ενθερμοι υποστηρικτές του είναι οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας), καθώς και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

«Με εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος» (…), «εκφράζει πατριωτική και μεταρρυθμιστική γραμμή», δήλωσε πρόσφατα η Εύα Καϊλή. Παράλληλα, στις 24 Μαΐου ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μιλήσει σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την εξωτερική πολιτική, από κοινού με την Εύα Καϊλή και συντονιστή τον Γιάννη Δατσέρη, έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προ ημερών ανήρτησε στο instagram μια φωτογραφία με νόημα, μετά από συνάντηση που είχε με τον επίσης βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γ. Αρβανιτίδη. «Με τον αγαπημένο μου φίλο & συνάδελφο Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη! Μια φωτογραφία μετά από κουβέντα & πολλές αναφορές για το μέλλον! Προχωράμε μαζί!» έγραψε, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κινηθούν από κοινού στα εσωκομματικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος (ο οποίος είχε στηρίξει το 2017 τον Ν. Ανδρουλάκη, όταν ο Α. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ Γεννηματά σε εκείνη την εσωκομματική αναμέτρηση) διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Α. Λοβέρδο και θεωρεί ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της παράταξης με αφήγημα για την επόμενη ημέρα. «Με συναίσθημα και λογική είμαι με τον Ανδρέα» είπε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αρβανιτίδης κρατά δημοσίως κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας ότι θα πάρει θέση όταν ανακοινωθούν επίσημα οι υποψηφιότητες.

Ο πρώην βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος στηρίζει επίσης την υποψηφιότητα Λοβέρδου, ενώ πολύτιμος σύμμαχος του Α. Λοβέρδου είναι ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής και συγκοινωνιολόγος.

Στο οργανωτικό κομμάτι συντονίζει το μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Χαράλαμπος Βαρδίκος, γιος του πρώην βουλευτή Σάμου του ΠΑΣΟΚ, Πυθαγόρα Βαρδίκου.

Ακόμη, στο πλευρό Λοβέρδου στέκεται το think tank «Εμείς οι πολίτες» του στελέχους της Κεντροαριστεράς Νότη Παρασκευόπουλου, με αξιόλογες πρωτοβουλίες, κάποιες εκ των οποίων υιοθέτησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως την Ψηφιακή Βοήθεια στο σπίτι.

Ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος στηρίζει αναφανδόν Λοβέρδο, όπως και πολλά παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν στην πορεία.

Με προσεκτικό τρόπο επίσης στο πλευρό Λοβέρδου κινείται και ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος ίδρυσε πρόσφατα την κίνηση «Δυναμική Κοινωνία».

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ομάδα που τον υποστηρίζει

Ο ευρωβουλευτής κινείται μεθοδικά και δραστήρια, αλλά χωρίς να σηκώνει τους τόνους. Αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το φθινόπωρο, ίσως Σεπτέμβριο. Κάνει διαρκείς τηλεδιασκέψεις με περιφερειακά στελέχη, επιστήμονες και αυτοδιοικητικούς με στόχο να εκπονήσει μια προγραμματική πολιτική βάση για το restart της παράταξης, όπως λέει.

Μαζί του είναι ανοικτά ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιώργος Φραγκίδης, βουλευτής Κιλκίς, και ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής.

Το κρίσιμο πόστο του οργανωτικού έχει αναλάβει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ανδρέας Σπυρόπουλος, μηχανικός στο επάγγελμα, από τη Θεσπρωτία.

Μήλον της Εριδος η Νάντια Γιαννακοπούλου
Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει γίνει… μήλον της Εριδος, καθώς άλλοι την τοποθετούν στο στρατόπεδο Λοβέρδου και άλλοι στην πλευρά Ανδρουλάκη. Η ίδια δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της για το ποιον θα στηρίξει.

«Εχω πει κατ’ επανάληψη» λέει στο iefimerida.gr, «ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, στίγματος και αντιπολιτευτικής τακτικής». Σημειώνει ότι έχει καταθέσει τις απόψεις της ότι το ΚΙΝΑΛ δεν (πρέπει να) είναι δύναμη άρνησης, αλλά δύναμη γενναίων μεταρρυθμίσεων, ενώ έχει στηλιτεύσει τόσο τη λογική των ίσων αποστάσεων όσο και της αυτονομίας (η οποία είναι αυτονόητο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο στρατηγικής, όπως εξηγεί) και προσθέτει: «Πρέπει να δούμε πώς θα εκφράσουμε τον χώρο του Κέντρου που λεηλατεί η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Εχουμε πολλά να εισπράξουμε και από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη μεταρρυθμιστική ατολμία Μητσοτάκη» τονίζει η Ν. Γιαννακοπούλου, για να καταλήξει: «Με βάση όλα αυτά, θα προσαρμοστεί και η επιλογή μου σε επίπεδο προσώπου», κάτι που θα ανακοινώσει σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια.

Το σκέφτεται ο Κατρίνης
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το σκέφτεται ο βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος επίσης αναμένει τις εξελίξεις μέχρι το φθινόπωρο. Για την ώρα κοιτάζει «τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα».

Υποψήφιος και ο Παύλος Γερουλάνος;
Ολοι εκτιμούν ότι τελικά θα κατέλθει υποψήφιος και ο Παύλος Γερουλάνος. Το ρεπορτάζ λέει ότι κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν προτίθεται να ανακοινώσει κάτι πριν από το φθινόπωρο.

«Ο,τι είναι να ανακοινώσει θα το ανακοινώσει αργότερα», λένε συνεργάτες του. Για την ώρα προετοιμάζει την κίνηση «Αναγέννηση», με στόχο να περιγράψει όραμα και προτάσεις.

«Η ΝΔ αλωνίζει και αν δεν δοθεί στον κόσμο ένα σχέδιο με περιεχόμενο θα χαθούν και οι επόμενες εκλογές, οπότε τι νόημα έχει να συζητάμε ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός», λέει ο κ. Γερουλάνος σε συνομιλητές του.

Τι θα κάνει ο Χάρης Καστανίδης
Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε συνεντεύξεις του έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, επιχειρώντας να εκφράσει το αριστερόστροφο και το παπανδρεϊκό ακροατήριο. Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ζητεί επίσης την επιστροφή στην ονομασία ΠΑΣΟΚ.

Παπανδρέου-Σημίτης-Βενιζέλος
Ο πρώην πρωθυπουργός, που είναι βουλευτής Αχαΐας, κινείται αποστασιοποιημένα, προσώρας, χωρίς να παίρνει θέση για τα τεκταινόμενα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι λειτουργεί πατερναλιστικά, αλλά για την ώρα δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Δεν είναι βέβαιο ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος.

Θέση είναι άγνωστο αν θα πάρει και ο Κώστας Σημίτης, που είναι αποστασιοποιημένος, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συγκρούστηκε με τη Φώφη Γεννηματά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πιστοί «παπανδρεϊκοί», «σημιτικοί» και «βενιζελικοί» δεν θα επιλέξουν στρατόπεδο -κάποιοι άλλωστε το έχουν ήδη κάνει.

Η τάση της πρώην ΔΗΜΑΡ
Ερώτημα παραμένει ακόμη τι θα πράξουν έμπειρα στελέχη της Κεντροαριστεράς που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ, όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος κ.α. «Βάζουμε τις πολιτικές μπροστά από τα πρόσωπα, ως προερχόμενοι από την Αριστερά» λένε, και αναμένουν τις εξελίξεις. Διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με όλους: και με τη Φώφη Γεννηματά και με τον Α. Λοβέρδο και τον Ν. Ανδρουλάκη. Το πιθανότερο είναι να υποστηρίξουν τελικά όποιο πρόσωπο διασφαλίσει τη συνέχεια του ΚΙΝΑΛ -και άρα τη συμμετοχή τους στο διευρυμένο εγχείρημα-, ενώ τους ενοχλεί η ανακύκλωση της ιδέας για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Ολα θα κριθούν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν: Από υποψηφίους μέχρι… υποστηρικτές.

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Ρευστότητα 2,2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -οι οποίες αποτελούν επί της ουσίας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας- λειτουργεί ως «ελατήριο» για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής...
Χρηματιστήριο: Πτώση 0,35% για τον γενικό δείκτη
Με ήπια πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αν και αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, με την αγορά να υποχωρεί κάτω...
Η Google μπλόκαρε ή αφαίρεσε πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια διαφημίσεις – Ποιός ο λόγος
Η Google δημοσίευσε το Ads Safety Report, την έκθεση για την ασφάλεια των διαφημίσεων. Μέσα από την Έκθεση, η Google μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με...