Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαχαίρι στο κόκκαλο Νέα ποινική δίωξη κατά του Β. Παπαγεωργόπουλου

Νέα ποινική δίωξη κατά του Β. Παπαγεωργόπουλου

Η νέα κατηγορία αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004, χωρίς όμως την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων.

Ήδη ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μελετώντας το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή, παρήγγειλε από την εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Β. Παπαγεωργόπουλου για το παραπάνω αδίκημα.

Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Για την ίδια υπόθεση, ο αντιεισαγγελέας Εφετών ζήτησε να κινηθεί ποινική δίωξη και σε βάρος του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Αναστάσιου Γερογιάννη, όπως επίσης σε βάρος πέντε υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των διωκόμενων υπαλλήλων είναι ο επί σειρά ετών προϊστάμενος της διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου που καταδικάσθηκε από το εφετείο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σε φυλάκιση 1 έτους (με αναστολή).

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν ο πρώην αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι αυτήν της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως στην περίπτωση του τέως δημάρχου, το συγκεκριμένο αδίκημα συνδέεται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που συνέταξε ο οικονομικός επιθεωρητής Αιμίλιος Σαμόλης, «παρέλειπε να ασκεί την εποπτεία στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση του δήμου, δεν ανακάλεσε τους αντιδημάρχους Οικονομικών από τα καθήκοντά τους, ενώ γνώριζε ότι προέβαιναν κατ’ εξακολούθηση στην έκδοση των παράνομων διοικητικών πράξεων, δηλαδή στην έκδοση ειδικών εντολών για πληρωμές δαπανών που ήταν προδήλως παράνομες, συμπράττοντας στην συγκάλυψη και διαιώνιση του φαινομένου των πληρωμών με τις ειδικές εντολές».

«Περαιτέρω -σύμφωνα με την ίδια έκθεση- ο προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας τον ενημέρωνε (σ.σ. τον δήμαρχο) μετά την έκδοση και εκτέλεση κάθε μίας ειδικής εντολής για το προδήλως παράνομο της πληρωμής χρημάτων με βάσει τις ειδικές εντολές».

Κατά το πόρισμα, το έλλειμμα που «χρεώνεται» ο Β. Παπαγεωργόπουλος για το διάστημα 1999-2004 ανέρχεται σε 868.338,43 ευρώ.

Ο εισαγγελέας Εφετών Αργ. Δημόπουλος, εξάλλου, αρχειοθέτησε τη δικογραφία για τέσσερα άτομα, λόγω παραγραφής του αξιόποινου με την παρέλευση 15ετίας για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ μεταξύ αυτών είναι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης.

Ακόμη, θεωρεί ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα εναντίον τριών δημοτικών υπαλλήλων και ως εκ τούτου αρχειοθετείται η δικογραφία για τους συγκεκριμένους.

Την ίδια τύχη (αρχειοθέτηση) έχει η δικογραφία και για επτά ακόμη άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην δημοτικός υπάλληλος και νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεόδωρος Αθανάσαρος, λόγω παραγραφής του αξιόποινου με την παρέλευση της 5ετίας για το πλημμέλημα της απιστίας στην υπηρεσία.

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τα SMART CITIES
Πώς μια πόλη γίνεται smart? Ποια τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες σε μία smart κοινωνία? Τι ρόλο παίζουν οι Υποδομές...

Το ka-business.gr προτείνει

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική...
Ρομποτική θωρακοχειρουργική στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Καρδιο-Θωρακοχειρουργός Dr. Κοσμάς Τσακιρίδης, Διευθυντής της Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, από τους πρώτους πιστοποιημένους στην Ελλάδα, στη Ρομποτικά υποβοηθούμενη Θωρακοχειρουργική. Η Ρομποτική...
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Ξεκίνησε η πρώτη πιλοτική Διαδικτυακή Σχολή Γονέων
Το έμπειρο προσωπικό του ΓΝΘ Ιπποκράτειο θα παρέχει  χρήσιμες πληροφορίες σε νέους αλλά και υποψήφιους γονείς.  Στο τμήμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν φυσικά,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“The MET Live in HD” στο ΜΜΘ με Αΐντα, Τροβατόρε, Εύθυμη Χήρα, Ιπτάμενο Ολλανδό
The MET Live in HD. Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, έχει ανακοινώσει την αναστολή του προγράμματός της λόγω COVID-19 έως το καλοκαίρι του...
«Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου στο θεάτρο Βεάκη
Μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας.Από τις 6 Νοεμβρίου του 2020  πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά...
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή
Η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική...