Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαχαίρι στο κόκκαλο Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στο ετήσιο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στο ετήσιο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

 

“Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, για έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές” σημείωσε ο κ.Παπαδημητρίου.

Όπως είπε, μοναδική πηγή αβεβαιότητας είναι οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών. “Προτάσεις για νέα μέτρα και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εργάζεται με βάση το βασικό και θετικό σενάριο και θα κάνει από την πλευρά της ό,τι χρειαστεί για να επιλυθούν έγκαιρα οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες” επισήμανε.

Ενδεχόμενο ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους στον ιδιωτικό τομέα

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα δεν μιλά απλώς για οικονομική ανάκαμψη, αλλά για μια γενικότερη θετική δυναμική.

«Πράγματι, τα κόκκινα δάνεια για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχουν αρχίσει να μειώνονται, παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων και δημιουργούνται προϋποθέσεις πιστωτικής επέκτασης» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σταδιακά βελτιώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζει πολιτικές που επιδρούν θετικά στη στρατηγική της για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

“Ανάλογα δε, με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα” υπογράμμισε.

Κατά τον κ.Παπαδημητρίου, μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, κατά την οποία η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ βελτιώνοντας το διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016.

Όπως σημείωσε, την ανάκαμψη αυτή τη μαρτυρούν τα εξής 10 γεγονότα:

  1. Το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε ετησίως 1,8% προδικάζοντας το οριακά θετικό κλείσιμο του έτους.
  2. Ο όγκος των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 12.6% αντίστοιχα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. για το 2017.
  3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών επεκτάθηκαν 10.2% αποφέροντας ένα θετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948. Επίσης, το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό, ενώ κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.
  4. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 5,1% σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα, ενώ τον Δεκέμβριο σταμάτησε ο αποπληθωρισμός με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μένει σταθερός σε ετήσια βάση και να αυξάνει 1% έναντι του Νοεμβρίου.
  5. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016 σημειώνοντας ετήσια αύξηση 228%.
  6. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%. 
  7. Η ανταγωνιστικότητα του κόστους της εργασίας βελτιώθηκε κατά 24% έναντι 37 χωρών την περίοδο 2009-2015.
  8. Τη διετία 2016-2017 η Ελλάδα υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017.
  9. Ακόμη, στο 11μηνο 2016 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημειώνει άνοδο 2,3% ετησίως έναντι μόλις 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
  10. Τέλος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody?s συνέβαλαν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ?η οποία τεκμαίρεται από την αύξηση των ρέπος στις ελληνικές τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες- στις 94,6 μονάδες τον Δεκέμβριο 2016 από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο (ΙΟΒΕ).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης σημείωε τα εξής:

 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούσουμε τις σκέψεις και τις θέσεις του υπουργού που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τα θέματα που απασχολούν τους Επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θέλω να τονίσω ότι η Αγορά και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον Επιμελητηριακό Θεσμό, έχουμε αυξημένες προσδοκίες από εσάς κύριε υπουργέ.

Όχι μόνο επειδή περιμένουμε με αγωνία κάποιο θετικό σημάδι για εμάς και την Εθνική Οικονομία! Αλλά επειδή εσείς κύριε Υπουργέ, δεν προέρχεστε από το παραδοσιακό κομματικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας! Προέρχεστε από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και μάλιστα του Εξωτερικού και δεν ανήκατε ποτέ στα κομματικά συστήματα, τα οποία τόσο πολύ έχουν απογοητεύσει όλους μας τα τελευταία χρόνια…

Εκ της ιδιότητος μου, ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υποχρεούμαι να αναφερθώ σε καταστάσεις και ζητήματα, ακόμη κι αν μερικά από αυτά δεν ακουστούν ευχάριστα στους πολιτικούς μας…

Το ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα έχει αποτύχει να προστατεύσει τους πολίτες, που κάποτε το πίστεψαν και το υπηρέτησαν! Αντίθετα, λόγω της ανικανότητας και των αδυναμιών του, υποχρέωσε τους πολίτες αυτής της χώρας σε οικονομικές θυσίες, δραστική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, ακόμη και με βίαιη φτωχοποίηση…

Κυρίες και Κύριοι,

Η χρονιά που υποδεχόμαστε δεν εισήλθε στις ζωές μας με τις καλύτερες προοπτικές. Δυστυχώς, ισχύει για όλους μας το «κάθε πέρσι και καλύτερα»…

Το 2017 έφερε μαζί του 17 νέες πληγές: νέους φόρους, περικοπές στις συντάξεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω αύξησης των εισφορών, νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ και επιβολή ειδικού τέλους σε τηλέφωνα, τηλεόραση και Ίντερνετ, ενοίκια, καθώς και αναδρομική φορολόγηση αδιανέμητων κερδών. Ακολουθούν οι “φορολογικές εισφορές”, παραμένουν βεβαίως ΕΝ.Φ.Ι.Α., έκτακτες εισφορές, μετατάξεις Φ.Π.Α. στο 24%, ενώ έρχεται ψαλίδι επιδομάτων καθώς και επανυπολογισμός για 2,6 εκατομμύρια συντάξεις. Οι φόροι και οι εισφορές θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 2017 το 60% του εισοδήματός μας…

 

Έτσι, το 2017 θα είναι μία χρονιά πιο σκληρή και δύσκολη από το 2016. Τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου μας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και αποτυπώνουν με ακρίβεια το γκρίζο τοπίο στο χώρο των Επαγγελματιών. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά λοιπόν είχαμε 2.751 διαγραφές επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών. Οι εγγραφές ήταν λιγότερες κατά 344, δηλαδή έχουμε αρνητική σχέση, που σημαίνει ότι τα λουκέτα συνεχίζονται! Για έβδομη συνεχή χρονιά! Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά έχουμε λουκέτα που σημαίνουν χαμένες θέσεις εργασίας, μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία και τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και μειωμένο εισόδημα για χιλιάδες πολίτες!

Πρόκειται για μία κατάσταση που πλέον δεν αντέχεται.

Αναρωτιόμαστε πόσοι θα έχουμε αντέξει να παραμείνουμε επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στη διάρκεια του 2017! Με αγωνία ευχόμαστε να είμαστε και πάλι εδώ στο Ετήσιο Δείπνο του 2018!

Και αυτό γιατί το τέρας της Υπερφορολόγησης τρώει τα σωθικά μας. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται ότι φορτώνοντας με φόρους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δίνουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αντίθετα, καταστρέφουν εκείνο το κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας, που μπορεί, εάν φυσικά στηριχθεί, να δημιουργήσει πλούτο, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας να κινήσει κεφάλαια…

Ας δούμε ένα παράδειγμα: επισήμως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μέσα στις πέντε χώρες του πλανήτη με τις ακριβότερες τιμές καυσίμων. Οι κάθε είδους φόροι αυξήθηκαν και καλύπτουν πλέον το 60% της τιμής πετρελαίου και βενζίνης! Το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, στους οποίους μετακυλύετε είναι τεράστιο.

Αυξήθηκαν όμως ανάλογα και οι εισπράξεις του κράτους; Φυσικά και όχι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν επειδή μειώθηκε κατά 40% η κατανάλωση καυσίμων! Ποιος κέρδισε από την υπόθεση αυτή;

Αυξήθηκε κάθε γνωστός φόρος και εφευρέθηκαν νέοι, πληρώνουμε πλέον υπέρογκους φόρους για απίθανα πράγματα, όπως το σταθερό τηλέφωνο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η καλωδιακή τηλεόραση!

Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις αυτής της απαράδεκτης πολιτικής; Με το νέο φορολογικό καθεστώς υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δίνουν το 38% του εισοδήματος τους για κοινωνική ασφάλιση και ένα 40% για φορολογία! Θα δουλεύουμε λοιπόν όχι για να θρέψουμε τις οικογένειες μας αλλά για να συντηρήσουμε το ελληνικό κράτος!

Τα χρέη όλων των Ελλήνων στο κράτος αυξάνονται κατά 1,2 δις. ευρώ το μήνα! Μόνο το 2016 είχαμε 14 δις. νέα χρέη με το σύνολο τους να φτάνουν τα 100 δις. ευρώ! Τέσσερα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες χρωστούν στην Εφορία, ενώ οι μισοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, περίπου 730.000 άνθρωποι, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή του κόσμου!

Με όλα αυτά πλήττεται η Πραγματική Οικονομία. Η βαρύτητα πέφτει στους φόρους και όχι σε κίνητρα για νέες επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν τους δείκτες της Οικονομίας. Μέσα στο σκηνικό αυτό κανείς δεν επενδύει, καθώς δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει η επόμενη μέρα. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες διστάζουν λόγω της αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα πληρώνουμε μέσω των φόρων για να συντηρηθεί και να λειτουργήσει το ελληνικό κράτος και να παρέχει στον πολίτη του κατά βάση ασφάλεια, υγεία, κοινωνική Πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση αλλά και Παιδεία όλων των βαθμίδων. Και φυσικά να αποπληρώνει τα χρέη του…

Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Λυπάμαι που το επισημαίνω, ωστόσο ο Ιδιωτικός Τομέας της Πατρίδας μας πλήρωσε και πληρώνει σχεδόν μόνος του την κρίση! Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μάτωσαν και ματώνουν από την οικονομική κρίση, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ποσοστά ανεργίας, απολύσεις, Λουκέτα, συρρίκνωση εισοδήματος και φτωχοποίηση!

Ο Δημόσιος Τομέας επλήγη αλλά δεν γονάτισε όπως εμείς!

Δυστυχώς, με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν ολοκληρώθηκαν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα έφτιαχναν ένα καλύτερο και φθηνότερο κράτος για όλους μας.

Αντίθετα, βλέπουμε τις παλιές κακές συνήθειες να επιστρέφουν.

Είναι εξοργιστικό για εμάς να βλέπουμε ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυξάνονται αντί να μειώνονται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Πρόσφατα διαβάσαμε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από όλους τους φορείς του Δημοσίου και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό μισθολογικό κόστος! Την ίδια ώρα φυσικά, καταγράφεται σημαντική μείωση στο μισθολογικό κόστος του Ιδιωτικού Τομέα!

Είναι πράγματι εξοργιστικό για ένα περίπου πτωχευμένο κράτος να κάνει προσλήψεις και στη συνέχεια να βάζει νέους φόρους για να καλύψει την μισθοδοσία τους…

Ακόμη και αυτό το επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που έδωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση, δεν προήλθε από την υγιή ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού συστήματος ή το νοικοκύρεμα του κράτους! Προήλθε από την υπεροφορολόγηση των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια ώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα χρέη του Ελληνικού Κράτους προς ιδιώτες! Χιλιάδες εργολήπτες, προμηθευτές και ανάδοχοι περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια να εισπράξουν χρήματα για δουλειές που έχουν τελειώσει και για τις οποίες έχουν πληρώσει έξοδα, μισθούς και εφορία…

Μέσα στο σκούρο αυτό σκηνικό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προσπαθεί να επιβιώσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο τα μέλη του.

Η χρονιά που πέρασε ήταν μία ιδιαίτερη παραγωγική χρονιά για μας! Διαχειριστήκαμε με νοικοκυρεμένο τρόπο όλα τα οικονομικά μας, και με απόλυτο σεβασμό στα έσοδα μας, τα οποία πρέπει να τονίσω ότι προέρχονται από τους συναδέλφους μας επαγγελματίες, καθώς δεν έχουμε καμία κρατική επιχορήγηση.

Εφαρμόσαμε με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα, διοργανώσαμε επιχειρηματικές αποστολές στη Μόσχα και τη Βιέννη, πρωτοστατήσαμε στην πρώτη σύσκεψη των φορέων της πόλης για τον τουρισμό και διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το Μάιο το Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Επίσης, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ενημερώνουμε έγκυρα και έγκαιρα τα μέλη μας για Φορολογικά, Ασφαλιστικά και χρηματοδοτικά θέματα, διοργανώνοντας συναντήσεις των μελών μας με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σταθήκαμε στο πλευρό των φορέων και ενισχύσαμε πρωτοβουλίες τους για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ως τουριστικό προορισμό. Διεκδικήσαμε την Αγορά Μοδιάνο, θεωρώντας ότι αυτό επιβάλει το καλό της πόλης και της Αγοράς! Δυστυχώς, οι περιορισμοί της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας δεν μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό και έτσι χάθηκε μία θετική προοπτική για την πόλη…

Παράλληλα βοηθήσαμε τα μέλη μας ώστε να συμμετέχουν σε εμπορικές εκθέσεις, τόσο της HELEXPO, όσο και σ αυτές που διοργανώνονται στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στο εξωτερικό, προσφέροντας τους καλύτερη προβολή με χαμηλότερο κόστος.

Διοργανώσαμε δεκάδες ενημερωτικές Ημερίδες για θέματα στα οποία πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι Επαγγελματίες, όπως τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Επίσης, διευκολύνουμε τα μέλη μας με εκπαιδευτικά προγράμματα να λάβουν την πιστοποίηση του ΕΦΕΤ, καθώς και αυτήν του Τεχνικού Ασφαλείας από το Υπουργείου Εργασίας.

Ιδρύσαμε ειδική επιτροπή Διαμεσολάβησης για τις διαφορές Επαγγελματιών- Τραπεζών και παρεμβαίνουμε προς όφελος των συναδέλφων μας. Η Επιτροπή μας κατάφερε να πετύχει καλύτερους όρους για τα Μηχανήματα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών.

Παράλληλα ήμασταν το μόνο Επιμελητήριο, που εκπόνησε ειδικό πρόγραμμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς (το «Στηρίζω) για να ενισχύσουμε τους άπορους συναδέλφους μας.

Προσωπικά ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συμμετείχα σε δεκάδες συσκέψεις με τον  Πρωθυπουργό, υπουργούς αλλά και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να θέσω τα προβλήματα των Επαγγελματιών και να προωθήσω τις προτάσεις μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω με λύπη μου, ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι και δεν ήταν ποτέ επιτυχημένες. Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και η σημερινή δείχνουν να μην θέλουν την συνεργασία των Επιμελητηρίων. Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είμαστε τα συμβουλευτικά όργανα των υπουργών, ωστόσο κανείς δεν ακούει την γνώμη μας! Δεν την ακούει, ακόμη κι όταν αναγνωρίζει ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθέναν την Αγορά!

Δυστυχώς καθυστερεί σημαντικά ο νέος Επιμελητηριακός νόμος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λειτουργικά προβλήματα! Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς εσάς κύριε Υπουργέ να φροντίσετε ώστε να έχουμε το νόμο γρήγορα.

Τέλος, το Επιμελητήριο μας εξυπηρετεί με υποδειγματικό τρόπο τα μέλη μας σε όλα τα θέματα Μητρώου και Ψηφιακής Υπογραφής, καθώς διαθέτουμε τον καλύτερο τεχνολογικό εξοπλισμό και το καλύτερα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό!

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να κλείσω την ομιλία μου με μία έκκληση προς την Πολιτεία, τους πολιτικούς μας αλλά και την Κοινωνία: αγαπητοί φίλοι, στηρίξτε τους Επαγγελματίες, στηρίξτε την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, εργαστείτε μεθοδικά ώστε να κλείσει ο κύκλος της ύφεσης στην Πατρίδα μας.

Τα πάντα πρέπει να γίνουν σωστά και πιο γρήγορα! Δεν έχουμε πλέον χρόνο! Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια της άνεσης και της χαλαρότητας. Ακόμη και αυτή η Αξιολόγηση, που θα έπρεπε να κλείσει τον Νοέμβριο, καθυστερεί δραματικά, βυθίζοντας την Οικονομία στην στασιμότητα και την αναβλητικότητα.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...
Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων. Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και...
Δικαίωμα στην επισκευή: νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ελαττώνουν τα σκουπίδια και ενισχύουν τον κλάδο των επισκευών, κάνοντάς τες ευκολότερες και πιο συμφέρουσες. Την Τρίτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΜΕΒΓΑΛ: Αγάπης Έργα για την κοινωνία
Για περισσότερα από 74 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ φροντίζει να φέρει στο τραπέζι μας προϊόντα που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν την...
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Η ομάδα της Coffee Island, συνεχίζει, με αφοσίωση, να νοιάζεται για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ως αρωγός διαφόρων πρωτοβουλιών που ενισχύουν την...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...