Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Time Out Με Μακρυγιάννη, Παπαδιαμάντη και Δημητριάδη Mετακλήσεις θεατρικών παραστάσεων από το Κ.Θ.Β.Ε.

Με Μακρυγιάννη, Παπαδιαμάντη και Δημητριάδη Mετακλήσεις θεατρικών παραστάσεων από το Κ.Θ.Β.Ε.

«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 

«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ξεκίνησε να ζωντανεύει επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009, παραγωγή της Εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου.

Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά, από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και  κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας».  Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης, απανταχού της γης.

Μετά την τελευταία παράσταση στις 23 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο: «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Αμερικάνος: Το απόλυτο νεοελληνικό διήγημα του νόστου».

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο πρωταγωνιστής του έργου και ο φιλόλογος Στέλιος Παπαθανασίου.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος.

Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης.

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας.

Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου.

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος.

Οργάνωση Παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»: Παρασκευή Κουτούμπα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

 

 

 

 

«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη

 

 

Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Insenso», που σκηνοθετεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από 1η μέχρι 9 Οκτωβρίου.

Η παράσταση, μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, άνοιξε την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, θα παρουσιαστεί στη Θεατρική Ολυμπιάδα που πραγματοποιείται το φθινόπωρο στην πολωνική πόλη με παραστάσεις σκηνοθετών, όπως οι Σουζούκι, Μπρουκ, Μπάρμπα, Τερζόπουλος, Καστελούτσι, Φαμπρ, Ουίλσον κ.ά.

 «Το “Insenso” είναι η ιστορία μιας γυναίκας που “παραφρονεί” από έρωτα, που ο έρωτας εξωθεί πέρα της λογικής της, πέρα του μέτρου, πέρα από κάθε αποδεκτού ορίου: insenso, ολοσχερής ήττα της φρόνησης – εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων, ακροβασία στα όρια της λογικής» σημειώνει η θεατρολόγος Δήμητρα Κονδυλάκη. Ο Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το έργο του «Insenso» σαν μια όπερα χωρίς μουσική, όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα..

Όλες τις ημέρες (εκτός από την Κυριακή 9/10), μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές. Την Κυριακή 2/10 και την Πέμπτη 6/10, εκτός από τον σκηνοθέτη Πέτρο Σεβαστίκογλου και την ηθοποιό Αλεξάνδρα Καζάζου, παρών θα είναι και ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης.

 
Πρόγραμμα συζητήσεων: Ημέρες και ομιλητές

Σάββατο 1/10 – Πέτρος Σεβαστίκογλου και Αλεξάνδρα Καζάζου

Κυριακή 2/10 – Δημήτρης Δημητριάδης, Πέτρος Σεβαστίκογλου και Αλεξάνδρα Καζάζου

Τετάρτη 5/10 – Πέτρος Σεβαστίκογλου και Αλεξάνδρα Καζάζου

Πέμπτη 6/10 – Δημήτρης Δημητριάδης, Πέτρος Σεβαστίκογλου και Αλεξάνδρα Καζάζου

Παρασκευή 7/10 – Πέτρος Σεβαστίκογλου και Αλεξάνδρα Καζάζου

Σάββατο 8/10 – Πέτρος Σεβαστίκογλου και Αλεξάνδρα Καζάζου

 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου

Σκηνικά: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Κοστούμια: Bajka Tworek

Φωτισμοί: Karol Jarek

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 

1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, στις  21.00

Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις  την Δευτέρα 3 & Τρίτη 4/10/16

 

 

 

 

«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα»

 

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τα «Απομνημονεύματα» του ήρωα. Η παράσταση, παραγωγή της Εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον»,που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα, την Πάτρα αλλά και στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος, φιλοξενείται τώρα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

 

 Σημείωμα σκηνοθέτη

Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη εις θάνατον και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας.

Θανάσης Σαράντος

 

Σκηνοθεσία-Διασκευή-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ)

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης.

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης.

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς.

 

 Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Έναρξη: 14/10/2016

Διάρκεια παραστάσεων: 14-16 Οκτωβρίου 2016

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...
Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων. Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και...
Δικαίωμα στην επισκευή: νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ελαττώνουν τα σκουπίδια και ενισχύουν τον κλάδο των επισκευών, κάνοντάς τες ευκολότερες και πιο συμφέρουσες. Την Τρίτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΜΕΒΓΑΛ: Αγάπης Έργα για την κοινωνία
Για περισσότερα από 74 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ φροντίζει να φέρει στο τραπέζι μας προϊόντα που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν την...
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Η ομάδα της Coffee Island, συνεχίζει, με αφοσίωση, να νοιάζεται για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ως αρωγός διαφόρων πρωτοβουλιών που ενισχύουν την...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...