Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Time Out Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Εκπαιδευτικά προγράμματα 2016 για ενήλικες και παιδιά

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Εκπαιδευτικά προγράμματα 2016 για ενήλικες και παιδιά

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα πρωτότυπο μουσικό εργαστήριο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που δίνει την ευκαιρία σε άτομα   με απώλεια ακοής για μια πρώτη επαφή με τη μουσική και τα κρουστά.

 

 

Τα μαθήματα και εργαστήρια θα λειτουργήσουν στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2), που ανοίγει και φέτος τις πόρτες της στο κοινό μετά το επιτυχημένο διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας της την περασμένη άνοιξη, καθώς και στο Τελλόγλειο από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2017 (Α΄ Κύκλος).

Στόχος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι να συμβάλουν στην επαφή  του κοινού με την Τέχνη και την Ιστορία, μέσα από τις πολλαπλές αφορμές που προσφέρουν η μόνιμη Συλλογή του Τελλογλείου και οι εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν τον Οκτώβριο  «O Ντελακρουά  σκηνοθετεί το ‘21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της  Πολιορκίας του Παρισιού». 

Το πρόγραμμα

«Βραδιές μουσικής»: Σεμινάρια Ιστορίας της μουσικής που στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με το έργο σημαντικών καλλιτεχνών του ρομαντισμού, όπως οι Μπερλιόζ, Σοπέν, Ντεμπυσσύ και Ραβέλ από καθηγητές του Α.Π.Θ. (Οικία Τέλλογλου).

«Αγαπημένα έργα της Αλίκης Τέλλογλου»- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης: Κομβικά έργα της Συλλογής επανατοποθετούνται στο σπίτι των Τέλλογλου, με στόχο μια  νέα συνομιλία με το κοινό. Τα μαθήματα εστιάζουν  στην ελληνική τέχνη στον απόηχο του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, τη Σχολή του Μονάχου, τη «Γενιά του Τριάντα», όψεις του Μοντερνισμού.  Διδάσκει η Αναστασία Πάκα, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης  Α.Π.Θ. (Οικία Τέλλογλου)

Ξεναγήσεις στην Οικία Τέλλογλου: Περιήγηση στους χώρους, αναβίωση της Ιστορίας, ξενάγηση στα εκθέματα από επιμελητές του Τελλογλείου, προβολή βίντεο.

Σεμινάρια Φωτογραφίας: ιστορική αναδρομή στη φωτογραφία, τεχνικά θέματα και χρήση φωτογραφικών μηχανών, αισθητική κάδρου, φωτογραφία δρόμου, φωτορεπορτάζ από τον φωτογράφο Νώντα Στυλιανίδη (Οικία Τέλλογλου).

Θεατρικό εργαστήριο: Γνωριμία και εξοικείωση με την τέχνη του θεάτρου μέσα από δουλειά ομάδας, αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και συλλογική δημιουργική έκφραση με την ηθοποιό – σκηνοθέτιδα Λένα Πετροπούλου (Τελλόγλειο).  

Εικαστικό εργαστήριο – Σπουδή στον Ντελακρουά: Εισάγει τους συμμετέχοντες στο ζωγραφικό κόσμο του Γάλλου ρομαντικού καλλιτέχνη και τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.  Υπεύθυνες: Κλειώ Βρανίτσα, εικαστικός, Ελέανα Στόικου, εικαστικός, Ιστορικός της Τέχνης (Τελλόγλειο).

«Βραδιές ποίησης»: Καθηγητές του ΑΠΘ θα μιλήσουν με θεματικό άξονα τον ρομαντισμό και το έργο του Διονυσίου Σολωμού, του Λόρδου Βύρωνα καθώς και κείμενα του Ντελακρουά (Ρομαντισμός και Ελληνική Επανάσταση, Φιλελληνισμός και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία). Θα ακολουθήσει δίωρο φροντιστήριο-σεμινάριο (Τελλόγλειο και Οικία Τέλλογλου).

Για το πρόγραμμα στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2), υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε μεμονωμένες συναντήσεις-μαθήματα, με  κόστος 10 ευρώ. Έκπτωση προβλέπεται για τη συμμετοχή σε όλα τα μαθήματα κάθε θεματικής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. 

Συντονισμός-οργάνωση: Αναστασία Πάκα.

Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα

Βιωματικό εργαστήριο μουσικής, που θα γίνει το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με στόχο την πρώτη επαφή ενηλίκων και παιδιών με απώλεια ακοής με τη μουσική και τα κρουστά. Ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις ενισχύουν τη διάδοση δονήσεων και σε συνδυασμό με βίντεο ενθαρρύνουν τη διάδραση των συμμετεχόντων υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών/μουσικών.   Συντελεστές: Άννα Γαλοπούλου (σύλληψη ιδέας – επιμέλεια), Αλέξανδρος Ιωάννου (επιμέλεια, εμψύχωση, μουσική εγκατάσταση), Κωνσταντίνος Βελένης (μουσική εγκατάσταση, εμψύχωση), Ηλίας Σταμπουλής (μουσική εγκατάσταση, τεχνικός ήχου), Δημήτρης Παπαδόπουλος (βίντεο). Συντονισμός: Θέμις Βελένη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης – Μουσικός, Δημόσιες Σχέσεις -Εκδηλώσεις, Τελλόγλειο Ίδρυμα.  Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Εργαστήρια για παιδιά

Εικαστικά, μουσικά και θεατρικά εργαστήρια, εργαστήριο χορού, comics  και σεμινάρια μουσικοθεραπείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα λειτουργήσουν από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι 29 Ιανουαρίου 2017 (α΄ κύκλος). 

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, μικροί φίλοι του Τελλογλείου θα έρθουν σε επαφή με τις εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ΄21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα  της Πολιορκίας του Παρισιού» και θα γνωρίσουν καλλιτέχνες, κινήματα και ρεύματα της τέχνης. Μέσα από την εξερεύνηση στον χώρο του ευρωπαϊκού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν τη συνθετική τους ικανότητα και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με αυτό της ζωγραφικής, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού. (Κόστος: 80 ευρώ. Τα σεμινάρια μουσικοθεραπείας είναι δωρεάν).

Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Δέσποινα Βενετούλια

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Ελεάνα Στόικου 

Περίοδος εγγραφών: 5-30 Σεπτεμβρίου 2016

Πληροφορίες – εγγραφές: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-16.00, 2310 991610, Τετάρτη: 17:00-21:00, 2310 247111, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-16:00, 2310 247111.

 

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η Cyprus Airways ξεκινά και πάλι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα
Η Cyprus Airways, η Κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία του εθνικού αερομεταφορέα, ανακοίνωσε το καλοκαιρινό της πρόγραμμα προς 11 προορισμούς με στόχο την υποστήριξη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η πόλη και η πόλη: Έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης
H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στα Πανοραμικά...