Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αυτοδιοίκηση Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στο ka-business.gr

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στο ka-business.gr

 

Συνέντευξη στην Ραλλιώ Λεπίδου,  

 

Πολύ επικριτικός στα πεπραγμένα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι πικρία για την απομάκρυνσή σας από την νυν διοίκηση ή η Θεσσαλονίκη βουλιάζει και χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή διοίκησης;

 

Μα είμαι εκτός διοίκησης γιατί διαφώνησα. Δεν διαφωνώ επειδή είμαι εκτός διοίκησης. Αν συμφωνούσα σε όλα θα ήμουν εντός διοίκησης όπως συμβαίνει με όλα τα μέλη της σημερινής διοίκησης.

Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από τη μέρα της παραίτησης μου το Φεβρουάριο του 2015 παρέμεινα στην Πρωτοβουλία επί τρία χρόνια χωρίς να έχω κανένα, απολύτως, αξίωμα. Αυτά τα χρόνια έπραξα κατά συνείδηση και άσκησα κριτική εκεί όπου θεώρησα σωστό. Γι’ αυτό με εξέλεξαν άλλωστε οι συμπολίτες μου.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, αυτή βουλιάζει εδώ και 3-4 δεκαετίες. Τoν τελευταίο καιρό παγώνουν οι αλατιέρες, χάνουν αέρα ακόμη και τα… σωσίβια. Όλα αυτά για τα οποία εκλέχθηκα εγώ και εξέλεξαν οι συμπολίτες μας την «Πρωτοβουλία» έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, στραβά αρμενίζουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Οι πολίτες μας ανέθεσαν τη διοίκηση του Δήμου το 2010 για να κάνουμε κάποια πράγματα στην καθαριότητα, στο κυκλοφοριακό, στο πράσινο, στον πολιτισμό και πάντα με  διαφανή διαχείριση. Η Θεσσαλονίκη όντως βουλιάζει υπό το βάρος μιας διοίκησης που γρήγορα κουράστηκε και πρέπει να αλλάξει.

 

Τι πιστεύετε ότι φταίει; Μήπως κούρασαν τα πρόσωπα; Υπάρχουν «Νέα Πρόσωπα»; Και ποιο πρέπει να είναι το προφίλ τους για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Απέναντι στην εξουσία, όταν την κατέχεις, πρέπει να κρατάς χαρακτήρα. Εάν δεν το κάνεις κινδυνεύεις με… αλαζονεία. Θα έλεγα ότι μέχρι το 2014 τα πράγματα κυλούσαν αρκετά διαφορετικά. Με συνεργασία και συγκλίσεις. Μετά το ύφος διοίκησης άλλαξε. Η μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση του Δήμου που ξεκίνησε το 2010, νικήθηκε από την εσωστρέφεια και το συγκεντρωτισμό.

Κάποιοι επιχειρούν να περάσουν στον κόσμο ότι δεν υπάρχει και κανείς άλλος πλην του Μπουτάρη. Είναι κι αυτό σημάδι αλαζονείας. Αλίμονο εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μια πόλη του μεγέθους της Θεσσαλονίκης. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, ενεργά μέλη της κοινωνίας, που έχουν να δώσουν πολλά στην πόλη.

Το προφίλ; Πιστεύω πως η λατρεία του κιτς πρέπει να τελειώνει, δεν αρμόζει στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή πρέπει να έχουμε αποτελεσματικές διοικήσεις. Να εφαρμόζουμε στην πόλη μας σε χρόνο ανάλογο με αυτόν που εφαρμόζονται σε πόλης της Ευρώπης. Να πάψει να μας γοητεύει ο υπερφίαλος κενός λόγος και να μας κερδίζουν ο σωστός σχεδιασμός και οι πράξεις.

Αν κάποιος ήθελε να… αγοράσει μια πόλη και ήταν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πιστεύω ότι στην πόλη μας θα έβρισκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περισσότερα πλεονεκτήματα. Έχουμε μια πόλη διαμάντι σε διεθνές επίπεδο. Δεν της αξίζει το κιτς, και η ασυνέπεια.

 

 

Ποιός είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος  αυτής της πόλης κατά τη γνώμη σας;

 

Το γεγονός ότι δεν διοικείται. Το να μιλά ο δήμαρχος επί παντός επιστητού, αλλά τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους, δεν είναι διοίκηση. Αν πάμε στα επιμέρους προβλήματα, το κυκλοφοριακό είναι μείζον θέμα αν το συνδυάσει κανείς με τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό και με τις κακές υπηρεσίες του ΟΑΣΘ. Επίσης οι υποδομές της που φαίνεται ότι σταμάτησαν κάπου στη δεκαετία του 1990.

Και τελικά το πράσινο και ο καλά διατηρημένος και αξιοποιημένος δημόσιος χώρος.

 

 

 

Ακούγεται ολοένα και περισσότερο από πολίτες, πως θέλουν νέα πρόσωπα στο τιμόνι του Δήμου και μέσα σε αυτά τα νέα πρόσωπα ακούγεται έντονα το όνομά σας; Σας ενδιαφέρει η κάθοδος σας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και υπό ποιες προϋποθέσεις;


Ασχολούμαι με την πόλη που ζω και με αυτήν θα συνεχίσω να έχω καθημερινή ενασχόληση. Πιστεύω ότι η εμπειρία που έχω κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ικανή για να με βοηθήσει να προχωρήσω στη συνέχεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ένας αυτοδιοικητικός να συνεχίζει τη δουλειά αυτή, χωρίς να υποτάσσεται στις σειρήνες. Η βελτίωση της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης, η άνοδος της εκτίμησης των κατοίκων και των επισκεπτών προς αυτήν είναι στοιχεία που με γοητεύουν και τα θεωρώ μεγάλη πρόκληση. Είμαστε περήφανοι για την πόλη μας, αλλά πρέπει να υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που να δικαιολογούν αυτήν την περηφάνια.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες, οι οποίοι βάλτωσαν. Δεν βλέπουν κάτι καινούργιο να γίνεται και περιορίζονται μόνο στην κριτική για αυτά που γίνονται. Γιατί φτάσαμε εδώ;  Σε μία πόλη που έχει πολλά να αναδείξει;

 

Ο κόσμος είναι κουρασμένος από την κρίση, ταλαιπωρημένος από τα οικονομικά, απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα. Είναι καχύποπτος απέναντι σε κάθε τι που ανήκει στη δημόσια σφαίρα. Δεν μπορεί ακόμη να βλέπει σκουπίδια στο δρόμο, ενώ εάν πάει ένα ταξίδι στα Βαλκάνια θα δει ότι το θέμα αυτό έχει ήδη λυθεί. Δεν έχουμε τι να του πούμε για τη θαλάσσια συγκοινωνία που την ακούει επί 30 χρόνια αλλά δε γίνεται. Δεν μπορεί να μας ακούει να συζητάμε ακόμη για το μετρό, 15 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών. Δεν γίνεται ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά την κοινή  διαπίστωση, να μην πετάνε αεροπλάνα από Θεσσαλονίκη όταν έχει ομίχλη.

Οι πολίτες θα είναι πρόθυμοι να σηκωθούν από τον καναπέ όταν κάποια δημιουργική παρέα τους εμπνεύσει. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται συγκροτημένος και συνεπής πολιτικός λόγος, οργάνωση, προγραμματισμός, αποτέλεσμα.

Και πρέπει να γίνει αυτό κάποια στιγμή διότι όπως λέτε η Θεσσαλονίκη έχει πολλά να αναδείξει, έχει πολιτιστικό πλούτο και φυσική ομορφιά.  

 

Τέλος είναι σωστό ο Δήμαρχος να κάνει δηλώσεις για εθνικά θέματα και αναφέρομαι στην ονομασία των Σκοπιών και μάλιστα σε μία τέτοια συγκυρία να γευματίζει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη ανεβάζοντας φωτογραφίες στα social media; Ποια είναι η δική σας θέση.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο Γ. Μπουτάρης τρολάρει, προβοκάρει και δημιουργεί συζήτηση γύρω από το άτομό του, ή είναι μέρος μια συνολικής στρατηγικής. Το πρώτο σενάριο δεν θα το σχολιάσω, είναι διχαστικό και έχει άλλες διαστάσεις πέραν της πολιτικής. Το δεύτερο σενάριο, όμως, που λέει ότι ο Μπουτάρης είναι ένας «λαγός» προκειμένου να δουν πως θα αντιδράσει ο κόσμος στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, τότε αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός κι όταν μιλά για τέτοια θέματα πρέπει να το κάνει με φειδώ και προσοχή. Γιατί δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο και την πόλη.

 

Εγώ εξέφρασα τη θέση μου ξεκάθαρα στο δημοτικό συμβούλιο: η καθαρή λύση υπαγορεύεται από το ιστορικά δίκαιο. Και λυπάμαι που τόσες μέρες μετά και ενώ έχει τοποθετηθεί όλη η πόλη, όλη η χώρα και όλη η Ευρώπη η διοίκηση απέφυγε να συζητήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από εμάς περιμένει ο κόσμος υπεύθυνη στάση και ξεκάθαρη θέση. Το να εκφράσουμε εκ των υστέρων τη βούληση των πολιτών ως ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο, δεν έχει νόημα.

Η εθνική θέση είναι αυτή που αποφασίστηκε το 1992 από κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και στην πορεία διατηρήθηκε από το εκάστοτε εθνικά άξιο πολιτικό μας προσωπικό. Τι θα πει όνομα στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο; Νομίζω ότι είναι μια παγκόσμια διπλωματική πατέντα, προκειμένου να βολευθούν κάποιες συνειδήσεις και να εξασφαλισθούν ψήφοι και θέσεις. 
Και τα λέω αυτά με την μετριοπάθεια που με διακρίνει. Είμαι ένας από αυτούς που θεωρούν ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί… χθες! Από τους φανατικούς θιασώτες της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια. Πιστεύετε όμως ότι αυτά μπορούν να υπάρξουν εάν δεν υπάρχει ειλικρινής σχέση μεταξύ των δύο λαών; Εάν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων; Εάν δεν υπάρχει σεβασμός στο παρόν και εάν κάποιοι επιθυμούν να ξυπνήσουν οι εφιάλτες του παρελθόντος; Αν δεν οικοδομηθούν όλες οι προϋποθέσεις αμοιβαιότητας και συνύπαρξης; Με διεκδικήσεις για «μακεδονικό έθνος, γλώσσα, κι εκκλησία»;

Αυτή πρέπει να είναι η στάση και η θέση όλων μας. Ιδιαίτερα εδώ. Στη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Να πούμε όχι στη «μεγίστη ιστορική απάτη σε βάρος της Ελλάδος», για να χρησιμοποιήσω το σχετικό ψήφισμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

 

 

NULLNULLNULL

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Πανελλήνιες διακρίσεις του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, για καινοτόμες εφαρμογές ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία την περίοδο της πανδημίας
Με δύο σημαντικές διακρίσεις βραβεύτηκε το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο διαγωνισμό «Education Leaders Awards 2021», για τις καινοτόμες δράσεις...
Στο «Visit Greece App» οι 545 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»
Σε μια ουσιαστική και χρήσιμη αναβάθμιση της επίσημης εφαρμογής του ΕΟΤ «Visit Greece App» προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνοντας τον κατάλογο με τις
Τρ. Πειραιώς: Οριστικές συμφωνίες πώλησης για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise I συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας €7,2 δισ.
Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. (“Πειραιώς”) υπέγραψε οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP για την πώληση ποσοστού σαράντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πανελλήνιες διακρίσεις του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, για καινοτόμες εφαρμογές ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία την περίοδο της πανδημίας
Με δύο σημαντικές διακρίσεις βραβεύτηκε το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο διαγωνισμό «Education Leaders Awards 2021», για τις καινοτόμες δράσεις...
Στο «Visit Greece App» οι 545 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»
Σε μια ουσιαστική και χρήσιμη αναβάθμιση της επίσημης εφαρμογής του ΕΟΤ «Visit Greece App» προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού, ενσωματώνοντας τον κατάλογο με τις
Οριστικοποιήθηκε η Διεξαγωγή Εξετάσεων των Υποψηφίων Μηχανοδηγών
Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ανακοινώνει τη διενέργεια των εξετάσεων υποψηφίων μηχανοδηγών για την απόκτηση ευρωπαϊκής άδειας μηχανοδήγησης. H ΡΑΣ ως αρμόδια Αρχή για την...