Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αυτοδιοίκηση Παρουσιάστηκαν τα... Food Festival Stories

Παρουσιάστηκαν τα… Food Festival Stories

 

Στο ρόλο της γαστρονομίας ως ενός ακόμη πυλώνα για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου, Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας ότι η πόλη είναι γνωστή για το καλό της φαγητό σε όλη την Ελλάδα και συμπλήρωσε: “Με την έκδοση του δίγλωσσου Γαστρονομικού Οδηγού επιδιώκουμε να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως πόλη του ποιοτικού φαγητού και να αναδείξουμε την ανά τους αιώνες γαστρονομική κουλτούρα της, που κατέληξε στο σημερινό ιδιαίτερο χαρμάνι της. Στόχος μας είναι ο Γαστρονομικός Οδηγός να παρουσιαστεί σύντομα σε  χώρες  και πόλεις, που αποτελούν τουριστικές αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του μήνα στο Βελιγράδι, ενώ σχεδιάζονται ανάλογες προωθητικές δράσεις, μέσω ομάδων και ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιούνται σε χώρους εστίασης στο Μόντρεαλ, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο”. Ο Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις του 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, το πρόγραμμα των οποίων ξεκίνησε με την επιτυχημένη δράση παρασκευής ενός μεγάλου κουλουριού, που περικύκλωσε το Λευκό Πύργο και οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

            Η σεφ και συγγραφέας του Γαστρονομικού Οδηγού, Κική Εμμανουηλίδου,  εκτίμησε ότι σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας δεν συναντούμε τόσες πολλές και διαφορετικές γεύσεις, συνδυασμένες στο ίδιο τραπέζι. Αναλύοντας το γαστρονομικό προφίλ της πόλης, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες του Οδηγού, αναφέρθηκε στο κουλούρι Θεσσαλονίκης, στον τραχανά που καθιερώθηκε ως γκουρμέ πρωινό σε καλά ξενοδοχεία, στη μπουγάτσα την οποία σερβίρουν περίπου 1.000 μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, στους λουκουμάδες, στα τρίγωνα Πανοράματος, στα πιροσκί που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, στα ντολμαδάκια γιαλαντζί από τη Μικρά Ασία, στο μαντί, στον πατσά, στους λαχαντολμάδες, στο μυδοπίλαφο, στις “παντρεμένες σαρδέλες” και στα αυγά Hamminados, μια ιδιαίτερη συνταγή που έφεραν οι Εβραίοι Σεφαραδίτες, το 1492, στη Θεσσαλονίκη.

             Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΕΚ “ΑΚΜΗ” Β.Ε., Σταύρος Καπελιώτης, ανάφερε ότι οι σπουδαστές του ΙΕΚ από τα τμήματα των σεφ  θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την παρασκευή των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού,  ο οποίος θα μοιραστεί σε 7.500 αντίτυπα.

            Όσον αφορά στο σύνολο των δράσεων του 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Παρουσίαση και παρασκευή των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού στο φουαγιέ του Δημαρχείου, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τη συνδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας
  • “Τα Παιδιά στην κουζίνα” – Διαδραστικό πρόγραμμα σε τέσσερα δημόσια Δημοτικά σχολεία της Β΄ και Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου επαγγελματίες σεφ και αρτοποιοί θα παρασκευάσουν μαζί με τους μαθητές το κουλούρι Θεσσαλονίκης, δείχνοντας εναλλακτικές συνταγές με φέτα, ελιές και σταφίδες
  • Ημερίδα για τον Αγροτουρισμό με θέμα “Η Καινοτομία ως αντίδοτο στην κρίση: Παραδείγματα από τον κλάδο τροφίμων και ποτών” σε συνεργασία με την Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Agri Entrepreneurship, την Agropen και την Agro Design, στο πλαίσιο της PHILOXENIA
  • Παρουσίαση των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο της PHILOXENIA, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου
  • ” Γνωριμία με την κουζίνα της Θεσσαλονίκης – Live experience” για μαθητές, ενήλικες και λάτρεις της γαστρονομίας, στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, από 17 έως 21 Νοεμβρίου
  • Χριστουγεννιάτικη Αγορά Τοπικών Προϊόντων στο φουαγιέ του Δημαρχείου την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 17.00, με διάθεση τοπικών προϊόντων, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ε. και το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (Σ.Ε.Π.Ι.Κ)
  • “Μια γλυκιά εμπειρία”: Δράσεις στο “Εργοστάσιο σοκολάτας” την Κυριακή 30 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ.- HELEXPO.
  • Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Η γεύση της μνήμης – Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων” του Αλβέρτου Αρούχ, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στο εστιατόριο “Αγιολί”
  • “Γειτονιές των γεύσεων και των αισθήσεων” στις παραδοσιακές τοπικές αγορές της πόλης Καπάνι και Μοδιάνο, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, με παρουσίαση της χρήσης των μπαχαρικών και των βοτάνων στην τοπική κουζίνα σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Π.Ι.Κ. και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος
  • Διανομή Χριστουγεννιάτικων τσουρεκιών στα παιδιά του Ορφανοτροφείου “Μέλισσα” σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου
  • Φιλανθρωπικό brunch στο ξενοδοχείο “The Met Hotel”, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, με παρουσίαση του ελληνικού πρωινού του Γαστρονομικού Οδηγού. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί στο Σύλλογο Παιδιών με κυστική ίνωση

 

 

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Ξεκινούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού
Με απόφαση της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη ξεκινά η μετεκπαίδευση εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων του τουριστικού κλάδου σε 10 πόλεις της χώρας μας. Πιο...
Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson λόγω περιστατικών θρόμβωσης
Οι ΗΠΑ προτείνουν την «παύση» χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω ανησυχιών για σοβαρά και σπάνια περιστατικά θρόμβωσης. Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα ζητήσουν την άμεση παύση της...
Κραυγή αγωνίας από τον εκθεσιακό κλάδο
Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος, ο μοναδικός στον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επανεκκίνηση από την έναρξη της υγειονομικής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ακούστε το νέο τραγούδι του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου – Σ’ Ένα Τέταρτο –
Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου συνεχίζει τις επιτυχίες με το καινούργιο του τραγούδι με τίτλο «Σ’ ένα τέταρτο». Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού, που ήδη αγαπήθηκε και μεταδίδεται εκατοντάδες φορές καθημερινά...
Ξεκινούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού
Με απόφαση της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη ξεκινά η μετεκπαίδευση εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων του τουριστικού κλάδου σε 10 πόλεις της χώρας μας. Πιο...
Γιώργος Καραγιάννης: Έχουμε ολοκληρωμένο Σχέδιο για τα μεγάλα έργα και υλοποιείται Β’ φάση διαγωνισμού για το «Flyover» τον Ιούνιο
Για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με τα μεγάλα και μικρά έργα της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, μίλησε στην ΕΡΤ3 και...