Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Αυτοδιοίκηση «Στρατηγικό Επιχειρησιακό πρόγραμμα» για τη Χαλκιδική

«Στρατηγικό Επιχειρησιακό πρόγραμμα» για τη Χαλκιδική

Ο Στρατηγικός Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Χαλκιδικής έχει ως εξής:

 

Θεσσαλονίκη – Πολύγυρος – Ιερισσός – Άγιο Όρος

 

 • Το Άγιο Όρος είναι ζωντανό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού. Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου-Ιερισσού-Αγίου Όρους πρέπει να αποκτήσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της προ του Αγίου ΄Ορους περιοχής και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού της, ειδικότερα ενός ποιοτικού θρησκευτικού τουρισμού.

 

 

Θεσσαλονίκη – Μουδανιά, Μουδανιά – Κασσάνδρα, Μουδανιά – Σιθωνία

 

 • Αναβάθμιση-διαπλάτυνση του οδικού αυτού άξονα, για να πάψει το κυκλοφοριακό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως τα σαββατοκύριακα με τις ουρές των αυτοκινήτων.

 

 

Σύνδεση με την Εγνατία Οδό

 

 • Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ρεντίνας – Σταυρού – Ιερισσού που αποτελεί την πιο σύντομη και γρήγορη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, παράλληλα με την σύνδεση της Εγνατίας στην Κεντρική Χαλκιδική, ανάμεσα από τις Λίμνες.

 

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Βιολογικοί καθαρισμοί, Διαχείριση Απορρημάτων

 

 • Δημιουργούμε σταθμούς βιολογικού καθαρισμού σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς που δεν έχουν, αλλά και σε όλους τους οικισμούς που ρίχνουν τα λύματά τους στον Ολύνθιο και το Χαβρία με τελική  κατάληξη στη θάλασσα. Ποιοτικός τουρισμός νοείται μόνο με σεβασμό προς το περιβάλλον
 • Δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων) σε όλες τις περιοχές, που έχουν καθυστερήσει. Οι ανοιχτές χωματερές, φαινόμενο που ντροπιάζει τη χώρα μας στο εξωτερικό, δημιουργεί προβλήματα μολύνσεων και εστίες φωτιάς, πρέπει οριστικά να εκλείψουν.
 • Οι υποδομές αυτές θα ενισχύσουν και την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, προς ένα τουρισμό πιο ποιοτικό, πιο πράσινο, αειφόρο και ανταγωνιστικό.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Λιμάνια –  Μαρίνες

 

 • Ολοκληρώνουμε τις εργασίες στα λιμάνια Ν. Μουδανιών – Ιερισσού –Ουρανούπολης – Αμμουλιανής – Νέων Ρόδων – Νέων Πλαγίων.
 • Μελετούμε, με σεβασμό στο περιβάλλον, ένα δίκτυο μαρινών απαραίτητο για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και ανάπτυξη του γιότινγκ.

 

 

 

Αξιοποίηση φυσικών πόρων

 

Αναπτύσσουμε και αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους (μεταλλεία-γεωθερμία κ.λ.π.) με αυστηρούς και ξεκάθαρους περιβαλλοντικούς όρους, συμμετοχή στα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη με τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων Ιδιωτικού Τομέα – Δήμων – Περιφέρειας

 

Πολιτισμός – Τουρισμός

 •  
 • Προβάλλουμε τη μεταλλευτική ιστορία του Νομού διαχρονικά, από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι και σήμερα, με την δημιουργία Μεταλλευτικού Μουσείου.
 • Αναδεικνύουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, συνδυάζοντάς τους με τον θρησκευτικό και τον περιπατητικό τουρισμό, αξιοποιώντας και τον καταπληκτικό ορεινό όγκο της Χαλκιδικής

 

Ιδρύουμε κέντρο Αριστοτελικών ερευνών

 

 • Η τουριστική προβολή του Νομού παύει να επικεντρώνεται στις καλοκαιρινές και μόνο διακοπές. Αναδεικνύουμε και τις άλλες μορφές τουρισμού που έχει να προσφέρει η Χαλκιδική, όπως ο ορεινός, ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός και ο θρησκευτικός. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα για τους κατοίκους.

 

 

Αγροτικός Τομέας

 

Η διαχείριση του νερού

 • Ο νομός μας δεν έχει επιφανειακά νερά, για το λόγο αυτό η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών γίνεται κυρίως από γεωτρήσεις.
 • Η υπεράντληση, αλλά και η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή πτώση της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα τα τελευταία 20 χρόνια. Παίρνουμε άμεσα μέτρα, έχοντας υπόψη ότι ο αγροτικός κόσμος στηρίζει την παραγωγή του στην άρδευση ξοδεύοντας πολλά χρήματα για γεωτρήσεις και αρδευτικά δίκτυα στα κτήματά του και αν συνεχίσει η σημερινή πορεία θα υποστεί μεγάλες ζημιές.

 

 

Μελετούμε την κατασκευή μικρών φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και άλλες παρεμβάσεις για να μη χάνεται  το νερό της βροχής στη θάλασσα, αλλά να εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό των φραγμάτων Χαβρία – Πετρίνια – Ολυνθίου που συμβάλλουν στην ασφάλεια της υδροδότησης του Νομού Χαλκιδικής.

 

 

Ενώ η Χαλκιδική έχει τους πιο συστηματικούς ελαιώνες της χώρας μας και τα προϊόντα που παράγουμε  (ελιά-λάδι) είναι εξαιρετικά, τα τελευταία χρόνια οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι χαμηλές.

 

 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιό μας περιλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και στήριξη στα εξής:

 

–         Η ελιά και το λάδι, γίνονται προϊόντα με ονομασία προέλευσης

–         Στηρίζονται οι ομάδες παραγωγών σε θέματα επεξεργασίας της ελιάς

–         Προβάλλονται τα προϊόντα διεθνώς

–         Ελέγχεται όλο το εμπορικό κύκλωμα

–         Ελέγχονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

 

 

Αντίστοιχες είναι οι πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη των παραγωγών βερύκοκου.

 

 • Από τις επιδοτούμενες παραδοσιακές καλλιέργειες (σιτηρά-καπνός) οι αγρότες μας δεν απολαμβάνουν ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα. Σε άμεση συνεργασία μαζί τους και με σύμβουλό μας τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα αντίστοιχα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Περιφέρειας, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης αυτών των καλλιεργειών.

 

SAVE THE DATE: 7 Νοεμβρίου Διαδικτυακά το 15ο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: SMARΤ CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»
Το 15ο πολυσυνέδριοα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΞΗ» που διοργανώνει το έχει στόχο ν’ αναδείξει την πρόκληση των έξυπνων πόλεων.   Άνθρωποι - στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας,...

Το ka-business.gr προτείνει

Rapid test αντιγόνου για τον Covid-19 παρουσίασε στον Π.Ο.Τ. ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης
Σημαντική διεθνή πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών, με πιο αποτελεσματικούς και ταχύτερους ελέγχους για Covid-19, ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού. Κατά...
Οι Τράπεζες χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας
Τη στήριξή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, αποδεικνύουν έμπρακτα η Εθνική Τράπεζα, η...
Ανακοίνωση του ΑΠΘ σχετικά με τα υποτιθέμενα κρούσματα
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενα κρούσματα κορονοϊού σε φοιτητές/φοιτήτριές του στη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διευκρινίζει: Στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Rapid test αντιγόνου για τον Covid-19 παρουσίασε στον Π.Ο.Τ. ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης
Σημαντική διεθνή πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών, με πιο αποτελεσματικούς και ταχύτερους ελέγχους για Covid-19, ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού. Κατά...
Απονομή Επάθλων για τον 31ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος
Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων και επαίνων του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα "Εκφράσεις Ευτυχίας στο Κόσμημα".   Η απονομή βραβείων και επαίνων,...
Οι Τράπεζες χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας
Τη στήριξή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, αποδεικνύουν έμπρακτα η Εθνική Τράπεζα, η...