Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή ERASMUS+ ΚΑΙ COVID-19: Το ΕΚ ζητλα περισσότερη στήριξη και ξεκάθαρες οδηγίες

ERASMUS+ ΚΑΙ COVID-19: Το ΕΚ ζητλα περισσότερη στήριξη και ξεκάθαρες οδηγίες

Οι 165.000 σπουδαστές στα προγράμματα Erasmus+ την τρέχουσα περίοδο και οι 5.000 ευρωπαίοι εθελοντές χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την αποζημίωση τους και τη διατήρηση της θέσης τους.

Σε επιστολή προς την επίτροπο Mariya Gabriel την Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ για τον Πολιτισμό και την Παιδεία επισημαίνουν ότι η τρέχουσα επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η έλλειψη πληροφόρησης από εθνικές αρχές, δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι τα επιπλέον έξοδα θα επιστραφούν και ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις των σπουδαστών που συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής Erasmus+, αλλά και όσων συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

 

Ζητούν επίσης την παροχή στήριξης στους σπουδαστές, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα «χαθεί» το ακαδημαϊκό έτος, καθώς και ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες ακαδημαϊκές μονάδες μέσω διδασκαλίας από απόσταση.

 

Οι εθελοντές της ΕΕ πρέπει να διατηρήσουν τη θέση τους και να συμμετάσχουν σε εθνικές δομές στήριξης

 

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα διατηρήσουν τη θέση τους ως εθελοντές για την προγραμματισμένη διάρκεια της σύμβασής τους, ακόμα και αν αυτή έχει ανασταλεί. Θα είναι επομένως σε θέση να ολοκληρώσουν την εθελοντική τους υπηρεσία, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας οικογενειακού εισοδήματος, όπως το βοήθημα για παιδιά, που συνδέεται με την εθελοντική τους δράση.

 

Επίσης, προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό των εθελοντικών δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί, όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση τους σε εθνικές δομές στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

 

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν «ξεκάθαρες πολιτικές με σαφή επικοινωνία και εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη», τονίζοντας ότι άνθρωποι και οργανισμοί που επηρεάζονται από την κρίση «ανησυχούν βαθιά» και «χρειάζεται να νοιώσουν πως η Επιτροπή είναι στο πλευρό τους».

 

«Η φουρνιά του 2020 μας χρειάζεται»

 

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει άμεσα όλους τους συμμετέχοντες σε προγράμματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και νεολαίας. Αυτό σημαίνει συνεργασία με εθνικές αρχές, πανεπιστήμια, τεχνικές σχολές, σχολεία, οργανισμούς νεολαίας και εθελοντικές οργανώσεις για να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες είναι ασφαλείς και έχουν λάβει βοήθεια για την επιστροφή τους στο σπίτι όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

Σημαίνει επίσης την παροχή εγγυήσεων ότι επιπλέον έξοδα θα καλυφθούν, ότι οι κανονισμοί του προγράμματος θα εφαρμοστούν με ευελιξία και ότι οι θέσεις των εθελοντών στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ή των σπουδαστών Erasmus+ θα διατηρηθούν» δήλωσε η Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τον Πολιτισμό και την Παιδεία.

 

«Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν εγγραφεί στα προγράμματά μας λαμβάνουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται. Η φουρνιά του 2020 μας χρειάζεται», επεσήμανε.

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Αυτή τη στιγμή, 165.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής Erasmus+ και ακόμα 5.000 στα εθελοντικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει ότι οι αρχές των κρατών μελών που συντονίζουν τα προγράμματα μπορούν να επικαλεστούν ρήτρες ανωτέρας βίας για να καταστεί δυνατή η καταβολή επιχορηγήσεων όταν συντομεύουν ή διακόπτονται οι ανταλλαγές, για να επιτρέψουν την αναβολή των δραστηριοτήτων και την κάλυψη εκτάκτων δαπανών.

 

Σύνδεσμοι
Επίδραση του κορονοϊού: ιστοσελίδα της Επιτροπής για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus+ και στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (στα αγγλικά)
COVID-19 – βασικές πρακτικές συμβουλές για την κινητικότητα του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στα αγγλικά)
Δελτίο Τύπου του ΕΚ: «COVID-19 impact on culture: new funds must reach creative sectors immediately» (27.03.2020 – στα αγγλικά)
9 χρόνια ka-business.gr… και συνεχίζουμε!
11 Απριλίου 2011 στις 16:00 το βγήκε στον διαδυκτιακό αέρα. 9 χρόνια κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις Προβάλουμε την άλλη ΕΛΛΑΔΑ  αυτή της...

Το ka-business.gr προτείνει

Αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020
Με τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο...
Αυτή είναι η λίστα με τις χώρες που θα έρθουν στη Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου
«Ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες , με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του...
Ολο το νομοσχέδιο για την Παιδεία: Αλλαγές στις Πανελλαδικές και στο Λύκειο, τι αλλάζει σε πρότυπα-πειραματικά
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020
Με τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο...
Μεγάλη φιέστα Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη
Με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στήθηκε φιέστα μπροστά από την Αγία Σοφία. Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT) έστησε ένα ομοίωμα...
Εισιτήριο για τα Όσκαρ® στο «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» από το 22ο ΦΝΘ που έκλεισε με 82.686 εισιτήρια
Με δωρεάν εισιτήρια και 167 ταινίες sold out ολοκληρώθηκε το online 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το συνταρακτικό Καλωσήρθατε στην Τσετσενία του Ντέιβιντ Φρανς...