Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή ERASMUS+ ΚΑΙ COVID-19: Το ΕΚ ζητλα περισσότερη στήριξη και ξεκάθαρες οδηγίες

ERASMUS+ ΚΑΙ COVID-19: Το ΕΚ ζητλα περισσότερη στήριξη και ξεκάθαρες οδηγίες

Οι 165.000 σπουδαστές στα προγράμματα Erasmus+ την τρέχουσα περίοδο και οι 5.000 ευρωπαίοι εθελοντές χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την αποζημίωση τους και τη διατήρηση της θέσης τους.

Σε επιστολή προς την επίτροπο Mariya Gabriel την Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ για τον Πολιτισμό και την Παιδεία επισημαίνουν ότι η τρέχουσα επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η έλλειψη πληροφόρησης από εθνικές αρχές, δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι τα επιπλέον έξοδα θα επιστραφούν και ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις των σπουδαστών που συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής Erasmus+, αλλά και όσων συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

 

Ζητούν επίσης την παροχή στήριξης στους σπουδαστές, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα «χαθεί» το ακαδημαϊκό έτος, καθώς και ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες ακαδημαϊκές μονάδες μέσω διδασκαλίας από απόσταση.

 

Οι εθελοντές της ΕΕ πρέπει να διατηρήσουν τη θέση τους και να συμμετάσχουν σε εθνικές δομές στήριξης

 

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα διατηρήσουν τη θέση τους ως εθελοντές για την προγραμματισμένη διάρκεια της σύμβασής τους, ακόμα και αν αυτή έχει ανασταλεί. Θα είναι επομένως σε θέση να ολοκληρώσουν την εθελοντική τους υπηρεσία, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας οικογενειακού εισοδήματος, όπως το βοήθημα για παιδιά, που συνδέεται με την εθελοντική τους δράση.

 

Επίσης, προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό των εθελοντικών δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί, όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση τους σε εθνικές δομές στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

 

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν «ξεκάθαρες πολιτικές με σαφή επικοινωνία και εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη», τονίζοντας ότι άνθρωποι και οργανισμοί που επηρεάζονται από την κρίση «ανησυχούν βαθιά» και «χρειάζεται να νοιώσουν πως η Επιτροπή είναι στο πλευρό τους».

 

«Η φουρνιά του 2020 μας χρειάζεται»

 

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει άμεσα όλους τους συμμετέχοντες σε προγράμματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και νεολαίας. Αυτό σημαίνει συνεργασία με εθνικές αρχές, πανεπιστήμια, τεχνικές σχολές, σχολεία, οργανισμούς νεολαίας και εθελοντικές οργανώσεις για να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες είναι ασφαλείς και έχουν λάβει βοήθεια για την επιστροφή τους στο σπίτι όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

Σημαίνει επίσης την παροχή εγγυήσεων ότι επιπλέον έξοδα θα καλυφθούν, ότι οι κανονισμοί του προγράμματος θα εφαρμοστούν με ευελιξία και ότι οι θέσεις των εθελοντών στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ή των σπουδαστών Erasmus+ θα διατηρηθούν» δήλωσε η Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τον Πολιτισμό και την Παιδεία.

 

«Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν εγγραφεί στα προγράμματά μας λαμβάνουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται. Η φουρνιά του 2020 μας χρειάζεται», επεσήμανε.

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Αυτή τη στιγμή, 165.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής Erasmus+ και ακόμα 5.000 στα εθελοντικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει ότι οι αρχές των κρατών μελών που συντονίζουν τα προγράμματα μπορούν να επικαλεστούν ρήτρες ανωτέρας βίας για να καταστεί δυνατή η καταβολή επιχορηγήσεων όταν συντομεύουν ή διακόπτονται οι ανταλλαγές, για να επιτρέψουν την αναβολή των δραστηριοτήτων και την κάλυψη εκτάκτων δαπανών.

 

Σύνδεσμοι
Επίδραση του κορονοϊού: ιστοσελίδα της Επιτροπής για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus+ και στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (στα αγγλικά)
COVID-19 – βασικές πρακτικές συμβουλές για την κινητικότητα του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στα αγγλικά)
Δελτίο Τύπου του ΕΚ: «COVID-19 impact on culture: new funds must reach creative sectors immediately» (27.03.2020 – στα αγγλικά)
10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η Cyprus Airways ξεκινά και πάλι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα
Η Cyprus Airways, η Κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία του εθνικού αερομεταφορέα, ανακοίνωσε το καλοκαιρινό της πρόγραμμα προς 11 προορισμούς με στόχο την υποστήριξη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κορωνοϊός: Δείτε τι θα ισχύει από 28 Ιουνίου / Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς
Άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ παράλληλα  από την ίδια ημέρα θα ισχύουν...
Σοκ στη Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για κάποιο αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε βιτριόλι σε έξι Μητροπολίτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο...
Η πόλη και η πόλη: Έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης
H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στα Πανοραμικά...